Ewa Björling

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ewa Björling


Innehar ämbetet
Tillträdde ämbetet 
12 september 2007
Monark Carl XVI Gustaf
Statsminister Fredrik Reinfeldt
Företrädare Sten Tolgfors

Mandatperiod
2002-
Valkrets Stockholms län

Född 3 maj 1961 (53 år)
Ekerö, Uppland
Politiskt parti Moderata samlingspartiet
Yrke Docent
Webbplats moderat.se

Ewa Helena Björling, född Klippmark 3 maj 1961 i Ekerö, är en svensk politiker (moderat), riksdagsledamot sedan 2002 och statsråd (handelsminister) i utrikesdepartementet sedan 12 september 2007. Hösten 2010 blev hon också nordisk samarbetsminister. Hon är utbildad tandläkare samt medicine doktor och docent i virologi. Tidigare har hon bland annat varit verksam vid Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi (MTC) vid Karolinska Institutet i Solna.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Ewa Björling är gift och har två barn.

Hon har ett stort intresse för bilar och vid presskonferensen för hennes utnämning till ny handelsminister framkom bland annat att hon kör en lila Porsche 911 från 1994.

Handelsminister[redigera | redigera wikitext]

Björling tillträde som Sveriges handelsminister den 12 september 2007.

Den 10 december 2012 hotade Björling med "krig" mot Europeiska Unionen ifall man förbjuder försäljningen av svenskt snus inom unionen.[1] Björling menade att cigaretter, som är hälsofarligare än snus, således också borde förbjudas vilket inte funnits med i diskussionerna alls. Den 13 december 2012 i samband med ett möte i Bryssel, Belgien uttryckte sig statsminister Fredrik Reinfeldt om att ordet "krig" inte var ett lämplig ordval i samband med att Europeiska Unionen samma vecka mottagit Nobels fredspris.[2]

Den 11 december 2012 godkände Europeiska parlamentet lagen om ett enhetligt Europeiskt patent, vilken Björling varit en stor förespråkare och utvecklingsdeltagare för.[3]

Björling fick äran att klippa banden på invigningen av stolliftarna Fjällgårdsexpressen och Sadelexpressen i Åre den 21 december 2013, samt Tegeliften den 27 december 2013.

Andra uppdrag[redigera | redigera wikitext]

Björling har varit ledamot[4] i Försäkringskassans och Sidas styrelser, ersättare i Gentekniknämnden och ordförande i svenska delegationen för EMPA (Euro-Med Parlamentary Assembly) samt ordförande i Nationella rådet för HIV-prevention.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Björling hotar EU med snuskrig
  2. ^ Björling får bakläxa av Reinfeldt
  3. ^ EU-Parlamentet har röstat igenom patentet
  4. ^ ”Gentekniknämndens ledamöter och ersättare”. Gentekniknämnden. 11 maj 2007. http://www.genteknik.se/Ledamoter.htm. Läst 12 september 2007. 


Företrädare:
Sten Tolgfors
Sveriges handelsminister
12 september 2007–
Efterträdare:
Innehar fortfarande posten