Lena Adelsohn Liljeroth

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lena Adelsohn Liljeroth


Innehar ämbetet
Tillträdde ämbetet 
24 oktober 2006
Monark Carl XVI Gustaf
Statsminister Fredrik Reinfeldt
Företrädare Cecilia Stegö Chilò

Född Lena Elisabeth Liljeroth[1]
24 november 1955 (58 år)[1]
Spånga församling, Stockholms län[1]
Politiskt parti Moderaterna
Make Ulf Adelsohn[1]
Yrke Journalist
Lena Adelsohn Liljeroth på Riksförbundet Sveriges museers vårmöte maj 2013 på Nordiska museet

Lena Elisabeth Adelsohn Liljeroth, född Liljeroth 24 november 1955 i Spånga församling,[1] är en svensk journalist och moderat politiker.

Hon är riksdagsledamot sedan 2002. 2006 efterträdde hon Cecilia Stegö Chilò som kultur- och idrottsminister i Reinfeldts regering.[2][3] Sedan 1 januari 2007 är hon chef för det nybildade kulturdepartementet.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Lena Adelsohn Liljeroth fick i samband med födseln en hörselskada.[4] Lena Liljeroth presenterades för sin make Ulf Adelsohn första gången av Carl Bildt, när hon var 17 år. Paret är gift sedan 1981.[1] Hon är bosatt i Stockholm.

Politisk karriär[redigera | redigera wikitext]

Hon har varit medlem i Moderata samlingspartiet sedan hon var 14 år, och 1998 valdes hon in i Stockholms fullmäktige. I riksdagen har hon bland annat motionerat för förbud mot bullriga vattenskotrar, kring frågor rörande slavhandel med människor, införsel av kat, klotter, svensk filmpolitik, statens stöd till folkbildning, sjuklön för skönhetsoperationer samt kultursponsring.[källa behövs]

Adelsohn Liljeroth var ledamot av kulturutskottet 2002-2006, suppleant i näringsutskottet 2002-03 och suppleant i socialutskottet 2003-2006. I interpellationer har hon i riksdagen värnat om Nationalmuseums framtid, att brottet hets mot folkgrupp och kampen mot klotter ska prioriteras.

Andra uppdrag som kan nämnas är att hon varit ordförande i Fryshuset i Stockholm, suttit i Granskningsnämnden, varit styrelseledamot i Dramatiska institutet, Svenska institutet och Maria Beroendecentrum samt ledamot i Nordiska museets nämnd.

Kontroverser[redigera | redigera wikitext]

I maj 2009 deltog Adelsohn Liljeroth på en vårfest som arrangerades av föreningen SKAP som förträder upphovsmän inom musikindustrin. I ett tal sade ministern "Det här kanske inte uppskattas av vissa, men jag var en av dem som gladdes över domen i Pirate Bay-målet." Miljöpartisten Max Andersson KU-anmälde Adelsohn Liljeroth för att som minister ha uttalat sig om en dom som ännu inte vunnit laga kraft.[uppföljning saknas] Adelsohn Liljeroth förklarade i en intervju att "Mitt intresse i det här fallet är att företräda [...] kulturskaparna".[5] KU valde dock att inte rikta någon kritik mot Adelsohn Liljeroth.[6]

I Dagens Nyheter den 19 november 2010 föreslog Adelsohn Liljeroth att statliga museer och andra kulturinrättningar borde använda sig av volontärer i större utsträckning.[7] När SVT:s kulturnyheter frågade henne om det inte finns en risk att man ersätter de som borde få betalning med gratisarbetare svarade Liljeroth: "- Det är ju konstigt att så fort man föreslår något så letar människor upp problem, och det gör ju du också! Se möjligheter i det här".[8] Utspelet möttes av bland annat en debattartikel där 49 kulturarbetare besvarar Liljeroths förslag med att det avprofessionaliserar deras yrken, utarmar kulturarbetare ekonomiskt och leder till lägre kvalitet.[9]

I samband med de två skandaler som drabbade AIK och Malmö FF uttalade sig Lena Adelsohn Liljeroth om att det måste ställas högre krav på klubbarna att inte släppa in huliganer. I Nyhetsmorgon den 27 maj så visade hon sig dock vara omedveten om de förbud mot registrering som finns på klubbarna. I samma intervju nekade hon också till att regeringen kommer vidta åtgärder för att hjälpa klubbarna i deras arbete mot huliganism. Regeringens okunskap och ovilja att hjälpa klubbarna har också lett till ett nationellt upprop från fotbollsälskare [10]

13 april 2012 bevistade Lena Adelsohn Liljeroth firandet av KRO:s 75-årsjubileum på Moderna museet. Som del av ett performance på temat kvinnlig omskärelse skar hon en bit av en tårta föreställande en afrikansk kvinna, där konstnären Makode Linde agerade huvud. [11] Händelsen fic mycket uppmärksamhet och i sociala medier och Språkrådets nyordslista 2012 fick händelsen namnet tårtgate.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c d e f] Sveriges befolkning 1990: Adelsohn Liljeroth, Lena Elisabeth
 2. ^ Reinfeldts regering komplett”. Svenska Dagbladet. 24 oktober 2006. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_364172.svd. Läst 2 uni 2009. 
 3. ^ Två nya ministrar i dag”. GP. 24 oktober 2006. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=361&a=303698. [död länk]
 4. ^ http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/horselskada-inget-hinder-for-politikerkarriar
 5. ^ Martin Jönsson. "Kulturministern glad över domen" P3 Nyheter den 26 maj 2009. Hört den 29 maj 2009.
 6. ^ http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Granskningsbetankande_GX01KU20/
 7. ^ Kulturministern vill se fler volontärer Dagens Nyheter, 19 november 2010
 8. ^ Kulturministern vill ha gratisarbetare inom kulturen SVT - kulturnyheterna, 2 december 2010
 9. ^ Vi vägrar jobba gratis för dig, Adelsohn Liljeroth! SVT - Debatt, 2 december 2010
 10. ^ http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/allsvenskan/article13080374.ab
 11. ^ http://SvD http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kraver-fortfarande-liljeroths-avgang_7066993.svd

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Föregångare:
Cecilia Stegö Chilò
Sveriges kulturminister
24 oktober 2006 —
Efterträdare:
Innehar fortfarande posten