Majblomma

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
2007 års majblomma. Majblomman firade 100-år och färgerna var densamma som den första från 1907.
Till första majblommans grundare (på gravvården). Beda Hallbergs gravvård på Östra kyrkogården, Göteborg.

Majblomman (före 1998 kallad Förstamajblomman[1]) är en konstgjord blomma som kan fästas på kläderna. Den säljs i Sverige, Norge, Finland och Estland. I Sverige har majblomman sålts sedan 1907 då Förstamajblommans riksförbund grundades i Göteborg [2] med försäljningen vanligtvis under en två-veckorsperiod i april av skolelever och scoutkårer.[3] Intäkterna från den svenska försäljningen går till att hjälpa barn som behöver extra stöd.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Norsk affisch från 1915 från Norske Kvinners Sanitetsforening.

Initiativtagaren var Beda Hallberg, som ville skapa ett brett engagemang och hon lyckades. Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning skrev i maj 1907:

Den blå blomman har vunnit en seger. Hela staden hyllar den. Öfverallt, hvart man kommer, ser man den på rockslag och kappor, i halsdukar och schalar. Affärsmannen, tjänstemannen, arbetare, gubben och barnet, konduktören i spårvagnen, polisen, kajåkaren, kusken – alla bär blomman och känner i luften att alla äro glada öfver att få vara med. Det är idealet bland idéer: enkel, entusiasmerande och gifvande.
Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning[2]

De första majblommorna såldes till förmån för tuberkulossjuka i Göteborg och idén spred sig sedan snabbt över landet och även utomlands. Vid den här tiden fanns inte lika mycket hjälp att få från samhället och många sjuka hade behov av välgörenhet.

Idén med majblommor spreds snabbt från Sverige till flera andra länder som också tog upp kampen mot fattigdom och tuberkulos. Beda Hallberg blev internationellt känd och hedrad. Hon var den andra svenska kvinnan som fick statspension på livstid för att hon hade byggt upp och utvecklat verksamheten med energi och organisatorisk förmåga.[1][4] Blommor lanserades i Finland (1908), Norge och Danmark (1909), Nederländerna och Belgien (1910), Ryssland, Tyskland, Österrike, Schweiz, Italien och Frankrike (1911), England* och Estland (1912), Algeriet (1913), Cuba (1916), USA (1922) och Indien (1932).[2] I dag finns majblomman bara kvar i Sverige, Norge, Finland och Estland. I övriga länder slutade den säljas då man utrotat tuberkulos.

 • I England säger sig organisationen Alexandra Rose Day, som säljer blommorna, aldrig ha hört talas om Förstamajblomman, utan har en egen historia om blommans tillkomst. (Kyrkan och Kungahuset tar år sig äran)[källa behövs]

Majblomman i olika länder[redigera | redigera wikitext]

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Majblommans riksförbund arbetar för att förbättra barns villkor och bekämpa barnfattigdomen i Sverige, främst genom konceptet barn hjälper barn. En gång om året i cirka två veckor säljer barn i hela Sverige majblommor.

Pengarna som barnen samlar in används sedan hela året för att dela ut bidrag till enskilda barn som bor i Sverige[5]. Tanken bakom detta koncept är att insamlingen av pengar från försäljning av majblomman ska fungera som ett pedagogiskt verktyg i skolan för att utveckla barns empati för andra barn i deras närhet. Varje år tar Majblomman fram ett studiematerial för årskurs 4 och 5, för att inspirera lärare att motverka fattigdom i världen[6].

År 2009 drog de sålda blommorna in nästan 50 miljoner kronor.

Majblomman, som byter färg från år till år, har blivit ett samlarobjekt. Enligt chalmersk tradition ska chalmeristen varje år köpa en majblomma för att fästa i tofsen på sin chalmersmössa, så att man ser hur länge man studerat. Tidigare var traditionen att majblomman var blå vart femte år.[1] Den traditionen frångicks dock från och med 2012 eftersom Majblommans riksförbund numera låter barnen vara med och bestämma färgerna.[7]

Finland[redigera | redigera wikitext]

Greta Klärich introducerade Majblomman i Finland 1908 för att finansiera Mjölkdroppen, en föregångare till dagens mödra- och barnarådgivningar. Efter att Mjölkdroppens verksamhet upplösts fick Folkhälsan rätten till Majblomman i Finland. Fram till 1995 sköttes försäljningen i samarbete med Mannerheimförbundet.[förtydliga] Det är samma majblommor som säljs i Finland som i Sverige eftersom Folkhälsan köper in dem via Majblommans riksförbund i Sverige.[8]

Norge[redigera | redigera wikitext]

I Norge har majblommor (maiblomsten) sålts sedan 1909 av Norske Kvinners Sanitetsforening. I början för att skaffa pengar till kampen mot tuberkulosen. Idag går intäkterna bland annat till forskning om kvinnohälsa och till barn och unga.[9]

Tillverkning[redigera | redigera wikitext]

Majblommorna tillverkades fram till 1999 maskinellt i Sverige men när dessa maskiner slutade fungera valde Majblomman att köpa blommorna från en fabrik i Kina. Genom att tillverka majblomman så kostnadseffektivt som möjligt kan en större del av insamlingen gå till Majblommans ändamål om att hjälpa barn i ekonomiskt och socialt utsatta familjer. För att hitta en lämplig fabrik som kunde leva upp till krav på kvalitet och goda arbetsvillkor hjälpte Svenska Exportrådet till med en partnersökning och hittade en lämplig fabrik i provinsen Taizhou[förtydliga] i östra Kina. Fabriken heter Good Luck och en så kallad uppförandekod tecknades mellan Majblomman och fabriken för att garantera att arbetsvillkoren följs.[10] Minst en gång om året besöker företrädare för Majblomman fabriken och ett antal underleverantörer, och även oannonserade besök genomförs.

Majblommans riksförbund betalar den kinesiska fabriken Good Luck 16 öre per liten blomma[11]. Arbetarna där tjänar 35 % över minimilönen. I Sverige säljs majblomman för 20 kronor (år 2014) styck[12]. Den finns även att köpa som dekal, krans och pin.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c] ””Den första majblomman””. Nordiska museet. http://www.nordiskamuseet.se/publication.asp?publicationid=9015. Läst 20 april 2012. 
 2. ^ [a b c] ””Majblommans historia””. www.majblomman.se. http://www.majblomman.se/Om-Majblomman/Majblommans-historia/. Läst 19 april 2012. 
 3. ^ ””Hur säljer man?””. www.majblomman.se. http://www.majblomman.se/Att-salja/Hur-saljer-man. Läst 19 april 2012. 
 4. ^ ””Den första majblomman - läs mer””. Nordiska museet. http://www.nordiskamuseet.se/Publication.asp?publicationid=9020&topmenu=0. Läst 20 april 2012. 
 5. ^ www.majblomman.se
 6. ^ www.majblomman.se
 7. ^ Majblommans riksförbund, Facebook 20 april 2012. "Sedan vi började med att barn skulle få designa blommorna har vi inte hållit så hårt på det. Vi tycker det är finare att starta en tradition där barnen ska få göra sin röst hörd i Majblomman, även i färgsättningen."
 8. ^ ””Beda Hallberg Majblomman - Finlands äldsta insamlingsmärke””. www.folkhalsan.fi. http://www.folkhalsan.fi/startsida/Aktuellt/Majblomman1/Majblommans-bakgrund/. Läst 19 april 2012. 
 9. ^ ”Blomstrer for solidaritet”. www.sanitetskvinnene.no. http://www.arkivverket.no/arkivverket/Aktuelt/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2011/Maiblomsten. Läst 20 april 2012. 
 10. ^ Dokument från www.majblomman.se
 11. ^ sydsvenskan.se
 12. ^ gp.se

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]