Oskar Schindler

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Oskar Schindler
Oskar Schindler.
Född 28 april 1908
Zwittau, Mähren, Österrike-Ungern (nuvarande Svitavy, Tjeckien)
Död 9 oktober 1974 (66 år)
Hildesheim, Västtyskland
Begravningsplats Katolska Kyrkogården, Jerusalem, Israel
Yrke/uppdrag Industriman
Politiskt parti Sudetendeutsche Partei (SdP) (1935–1939)
Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet (NSDAP) (1939–1945)
Religion Romersk katolicism
Maka Emilie Schindler (1928)

Oskar Schindler, född 28 april 1908 i Svitavy (Zwittau), Österrike-Ungern, död 9 oktober 1974 i Hildesheim, Tyskland, var en sudettysk industriman. Schindler är berömd för att ha räddat cirka 1 200[1] judiska arbetare från Förintelsen. Han var gift med Emilie Schindler.

Fadern Hans Schindler ägde en fabrik som tillverkade jordbruksmaskiner. Oskar Schindler byggde själv upp ett framgångsrikt företag och blev med tiden mycket förmögen. 1939 gick han med i NSDAP. När han såg hur judarna behandlades i koncentrationslägret Płaszów och när man beordrade att de skulle skickas till Auschwitz köpte han tillbaka dem med sina egna pengar av lägrets kommendant Amon Göth. Schindler tog dem till Brinnlitz, grannstaden till Zwittau. Där var de bättre skyddade mot SS–männens övergrepp.

Efter andra världskriget emigrerade Schindler till Argentina, där han dock blev ekonomiskt utblottad. Han återvände 1958 till Tyskland utan sin hustru. De återsåg aldrig mer varann.

Schindler är rättfärdighetsförklarad av Rättfärdighetsrådet i Israel och fick plantera ett träd i De rättfärdigas trädgård. Trädet växer där än idag. Som en ytterligare hedersbetygelse blev Schindler, som den ende medlemmen av nazistpartiet, begravd i Jerusalem på Katolska Kyrkogården.

Filmen Schindler's List[redigera | redigera wikitext]

Schindlers liv sedan andra världskrigets början fram till att Tyskland kapitulerar skildras i filmen Schindler's List från 1993. Den engelska filmtiteln betyder Schindlers lista och syftar på listan han skrev över de omkring tolvhundra judar han räddade.

I filmen, som regisserades av Steven Spielberg, porträtteras Schindler av Liam Neeson, och den är filmad nästan helt i svartvitt för att den ska kännas mer tidsenlig. Alla talar dock engelska, förutom vissa av soldaterna, som pratar tyska och några av fångarna, som hörs tala polska. Den utspelar sig i Krakóws judiska kvarter. Filmen vann hela sju stycken Oscar för bland annat bästa film, och är baserad på boken Schindlers ark.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ 2Oskar Schindler". NE.se. Läst 15 december 2012.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]