Sikahjort

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sikahjort
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Adult hane.
Adult hane.
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Partåiga hovdjur
Artiodactyla
Familj Hjortdjur
Cervidae
Släkte Cervus
Art Sikahjort
C. nippon
Vetenskapligt namn
§ Cervus nippon
Auktor Temminck, 1838
Adulta honor.
Adulta honor.
Hitta fler artiklar om djur med

Sikahjort (Cervus nippon) är en art som tillhör hjortdjuren.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Ursprungligen härstammar sikahjorten från Asien där den förekommer i Korea, Japan, Taiwan, Kina och Vietnam. Runt år 1860 introducerades den till Storbritannien där den nu finns i både Skottland och England. Den har även blivit inplanterad i Danmark, Irland, Tyskland, Frankrike, Österrike, Polen och Ryssland. Den delas upp i nio underarter.[källa behövs]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Sikahjorten påminner ganska mycket om dovhjorten till utseendet, men är något mindre. Vinterpälsen är brunsvart till grå utan några fläckar medan sommarpälsen är mellanbrun med vita fläckar. En adult sikahjort har en boghöjd på 80-90 centimeter och väger mellan 50 till 60 kilo.[källa behövs] Det är bara hanen som har horn. Dessa fälls någon gång i april-maj och har vuxit ut igen lagom till brunsten i september.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Sikahjorten föredrar löv- och blandskog men lever även i våtmarksområden. Dieten består för det mesta av gräs, örter, löv och skott ifrån olika barrväxter. Den är ett skyggt djur som är aktivt om nätterna. De lever i små organiserade grupper med hanar för sig och honor för sig. Sikahjorten kan ha en livslängd på ungefär 20 år. Vid brunsten försöker varje hane att samla ett så stort harem av honor som möjligt för att para sig med. Dräktigheten varar i ungefär 220 dagar (cirka 7,5 månader). I april till juni brukar kalven eller kalvarna födas och de brukar födas med öppna ögon.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Namnet kommer ifrån japanska shika (鹿) som betyder "hjort". I Japan kallas den för nihon-jika, "japansk hjort", för att skilja den från utländska hjortar.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Även om sikahjorten som art inte är hotad så är 5 av 9 underarter utrotningshotad: grassianus, keramae, taioanus, mandarinus och kopschi.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Sikahjort i Hokkaido.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Cervus nipponIUCN:s rödlista, auktor: Harris, R.B. 2008, besökt 13 april 2010.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]