Uppsala centralstation

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppsala centralstation
Old and New Uppsala Central station.jpg
Gamla och nya stationsbyggnaden vid Uppsala central
Stationsinformation
Ort Uppsala
Öppnade 1866
Trafikeras av SJ AB
Upplands Lokaltrafik
Veolia
SL
Ägare Jernhusen
Trafiktyp Passagerartrafik
Kapacitet
Antal spår 10
(4 genomgående, 6 säckspår, varav 2 smalspår)
Förbindelser
Övriga trafikslag Bussar
Anslutande linjer Ostkustbanan
* Uppsalapendeln
* Upptåget
* Pendeltåg Stockholm commuter rail symbol.svg J38
Dalabanan
* Upptåget
Upsala-Lenna Jernväg
Lennakatten
Läge
Koordinater 59°51′31.20″N 17°38′45.57″Ö / 59.8586667°N 17.6459917°Ö / 59.8586667; 17.6459917Koordinater: 59°51′31.20″N 17°38′45.57″Ö / 59.8586667°N 17.6459917°Ö / 59.8586667; 17.6459917
Stationssignatur U
Stockholm commuter rail symbol.svg Uppsala C
Uppsala central station October 2012.jpg
Stationsinformation
Pendeltåg Stockholms pendeltåg
Kapacitet
Antal plattformar 1 st
Förbindelser
Linje  J38 
Anslutande linjer Bussar, Upptåget, Fjärrtåg, Regionaltåg
Föregående station  J38  Knivsta
Efterföljande station  J38  Terminus
Linjekarta
Uppsala C.jpg
Intill centralstationen finns flera stora cykelparkeringar.

Uppsala centralstation är den enda järnvägsstationen med reguljär persontrafik i Uppsala. Stationsområdet, inklusive busshållplatser på båda sidor om spåren, kallas även Uppsala resecentrum. Stationen invigdes 1866 när tågtrafiken mellan Uppsala och Stockholm inleddes. Dagen innan trafiken inleddes invigdes ett stationshus ritat av Adolf W. Edelsvärd som användes fram till 2010 då en ny byggnad ritad av arkitektkontoret Wåhlin Arkitekter invigdes, efter omfattande om- och nybyggnationer på och omkring stationsområdet. Den äldre stationsbyggnaden är idag ett byggnadsminne och används för andra verksamheter (bland annat finns en krog och restaurang under namnet Hijazz). Uppsala har mycket tät järnvägstrafik och är Sveriges näst största järnvägsort efter Stockholm, räknat på antal passerande[förtydliga] resenärer.[1][ifrågasatt uppgift], men enligt annan statistik är Stockholm C, Göteborg C respektive Lund C de tre järnvägsstationer i Sverige som har flest tågresenärer (2013).[2] Uppsala centralstation har IATA-kod QYX och trafikplatssignatur U.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Centralstationen invigdes av Karl XV den 19 september 1866 och dagen därpå invigdes järnvägen mellan Uppsala och Stockholm. Mellan städerna gick tre tåg per dag i vardera riktningen och resan tog ungefär två och en halv timme.

1870-talet tillkom bandelarna Uppsala–Heby, Uppsala–Gävle och den smalspåriga Uppsala–Lännabanan. Några år senare anlades även järnvägsparken som kom att fungera som odlingslotter under första världskriget.

I och med spårvagnens och Uppsala spårvägars inträde i Uppsala 1906 drogs även ett spår fram till stationen. Linjen gick bland annat via Stora torget för slutdestination på Sysslomansgatan. Spårvagnstrafiken rullade fram till midsommar 1945 då en brand i stadens spårvagnshall ledde till akut brist på spårvagnsfordon varvid sträckan Centralstationen–Stora torget permanent ersattes med buss.

Redan 1908 hade hela sträckan till Stockholm fått dubbelspår, men det skulle dröja till 1934 innan banan elektrifierades. Under 1930-talet förlades också fjärrbusstrafiken till området; 1937 invigdes en sedan 2005 riven busstation sydväst om det gamla stationshuset.

I samband med att stationsområdet byggdes om 2005-2011 redovisas det gamla och det nuvarande stationshusets öden nedanför.

Den gamla stationsbyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Det ursprungliga stationhuset från 1866 ritades av chefsarkitekten vid Statens Järnvägars arkitektkontor Adolf W. Edelsvärd och fungerade som stationshus fram till 2010 då den nya stationen invigdes. Det gamla stationshuset är byggnadsminne sedan 1986.[3] Framför byggnaden finns Bror Hjorths staty Näckens polska. Byggnaden fyller i dag ingen funktion för järnvägstrafiken.

Den nya stationsbyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Bror Hjorths fontän Näckens polska är ett välkänt kännetecken för Uppsala centralstation

Under 20052011 genomgick stationsområdet en omfattande ombyggnad, i och med skapandet av Uppsala resecentrum. Projektet drevs gemensamt av Trafikverket, Jernhusen och Uppsala kommun. Arkitekt White arkitekter. Hela bangården byggdes om, och plankorsningen för tågpassagerare ersattes med en tunnel, Centralpassagen, något längre söderut. Den nya tunneln, centralpassagen, som öppnades i april 2010, rymmer även en cykelbana. I samband med ombyggnaden flyttades museijärnvägen Upsala-Lenna Jernvägs spår västerut, för att ge plats åt nya hus på den östra delen av bangården. En ny stationsbyggnad, ritad av Wåhlin Arkitekter för Jernhusens räkning, har uppförts omedelbart söder om det äldre stationshuset. Stationen har entréer mot Centralpassagen och ett nytt torg, utformat av Temagruppen. En ny bussgata, Stadshusgatan, byggdes framför stationsbyggnaderna och Kungsgatan byggdes om. Nya cykelparkeringar och ett nytt parkeringsgarage anlades.[4][5][6] Referensfel: Avslutande </ref> saknas för <ref>-tagg

Minnesmärken[redigera | redigera wikitext]

I och med ombyggnaden av Uppsala centralstation så fattades beslutet om nya namn på platser och gator kring området. Flera av dessa platser är uppkallade efter bytande namn i både Uppsala och hela Sverige. Bland andra:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter
  1. ^ http://www.uppsala.se/Upload/Dokumentarkiv/Externt/Dokument/Bostad_o_byggande/pagangbroschyr.pdf Uppsala Sveriges näst största järnvägsort
  2. ^ http://www.sydsvenskan.se/lund/lunds-station-tredje-storst/
  3. ^ Byggnadsminnen enligt Länsstyrelsen i Uppsala län
  4. ^ Projektet Uppsala resecentrum, uppsalaresecentrum.se[död länk]
  5. ^ Projektet Uppsala resecentrum, uppsalaresecentrum.se[död länk]
  6. ^ Uppsala resecentrum, presentation på temagruppen.se

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Uppsala centralstation.