Hoppa till innehållet

Harry Potter och dödsrelikerna

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Dödsrelikerna)
Harry Potter och dödsrelikerna
FörfattareJ.K. Rowling
OriginaltitelHarry Potter and the Deathly Hallows
OriginalspråkEngelska
ÖversättareLena Fries-Gedin
LandStorbritannien Storbritannien
ÄmneTrolldom
GenreFantasy
Förlag för förstautgåvanTiden
Utgivningsår2007
Först utgiven på
svenska
2007
HuvudpersonerHarry Potter, Ronald Weasley, Hermione Granger
Del i serie
Ingår i serieHarry Potter
Del7
Föregås avHarry Potter och Halvblodsprinsen
Efterföljs avHarry Potter och det fördömda barnet

Harry Potter och dödsrelikerna[1][2] (Harry Potter and the Deathly Hallows) är den sjunde och avslutande boken i Harry Potter-serien av J.K. Rowling. Den engelskspråkiga utgåvan gavs ut den 21 juli 2007 och den svenskspråkiga den 21 november 2007.[3] Titeln offentliggjordes genom en speciell "hänga gubbe"-funktion på författarens webbplats 21 december 2006. Den engelska versionen av boken består av 607 sidor, medan den svenska består av 784 sidor.

Bokomslaget till den svenska originalutgåvan illustrerades av Alvaro Tapia och Peter Bergting, där Bergting gjorde den digital färgläggning som förlaget krävde som en sen ändring.[4]

Namn[redigera | redigera wikitext]

J.K. Rowling skrev på sin officiella webbplats att hon kanske skulle offentliggöra vilka andra två titlar hon övervägde att ge "Harry Potter and the Deathly Hallows" efter publiceringen av boken.[5] I en intervju den 30 juli 2007 på Bloomsbury.com, avslöjade hon det: de andra titlarna hon övervägde var Harry Potter and the Elder Wand (Harry Potter och Fläderstaven) och Harry Potter and the Peverell Quest (Harry Potter och Peverells utmaning).[6]

Skillnad från tidigare böcker[redigera | redigera wikitext]

Skillnaden mellan Harry Potter och dödsrelikerna och övriga böcker är markant. Rowling har i takt med att karaktärerna åldrats förändrat sin stil så att den reflekterar karaktärernas ålder. Målgruppen tycks vara personer i samma ålder som Harry Potter. Många av känslouttrycken i boken är normala för tonåringar.

Det faktum att Harry Potter inte återvänder till Hogwarts utgör en stor skillnad från de andra böckerna, eftersom den inledande delen av boken historiskt har varit hur Harry har åkt till Diagongränden för att handla samt åkt Hogwartsexpressen till skolan. Den delen har bytts ut mot hans sökande efter horrokruxer.

Det trollkarlskrig som utspelar sig i boken innebär att många människor dör, att det för det mesta är totalt kaos, och att ingen litar på främlingar. Detta är inte unikt för den sjunde boken, även om fokus inte är enstaka dödsoffer, utan krigsscener liknande dem som förekommer i den verkliga världen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Boken beskriver den slutliga uppgörelsen mellan Harry Potter och den onde trollkarlen Lord Voldemort.

Voldemort har infiltrerat och tagit makten över trolldomsministeriet, och Harry, Ron och Hermione tvingas gå igenom ett stort antal prövningar i försök att slutföra uppdraget som Harry fått av Albus Dumbledore, innan den slutgiltiga striden är vunnen.

När historien är slut, då står Harry Potter som segrare och Lord Voldemort är död.

Rowlings kommentarer[redigera | redigera wikitext]

Efter utfrågningar på intervjuer och chatter har Rowling avslöjat mer information, och vidareutvecklat frågeställningar från boken. [7]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]

  1. J.K. Rowling, Harry Potter and the Deathly Hollows.
  2. Harry Potter Lexicon
  3. JK Rowling web chat transcript now online hämtat från the Wayback Machine (arkiverat 28 december 2007).
  4. Intervju med JK Rowling
  5. Finished ‘Potter’? Rowling tells what happens next hämtat från the Wayback Machine (arkiverat 30 december 2007).