Magi i Harry Potter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Denna artikel handlar om magibegreppet i Harry Potter-böckerna av J.K. Rowling.

I böckerna beskrivs magin som en medfödd talang, som kan övervinna naturens vanliga regler. Många magiska varelser och djur förekommer men det finns även vanliga icke-magiska djur. Även föremål kan vara fyllda med magiska krafter. Den lilla andel av människorna som kan utföra magi kallas häxor (kvinnliga) och trollkarlar (manliga), i motsats till de icke-magiska människorna som kallas mugglarna.

Användande av magi[redigera | redigera wikitext]

För att kunna använda magi måste häxor och trollkarlar lära sig att kontrollera magin. Hos unga barn är magin känslostyrd och kan komma lite när som helst, utan att barnet kan kontrollera det.

För att använda magi behövs oftast en trollstav. Den magin som är okontrollerbar, ofta hos barn, brukar inte behöva trollstav men för att kasta bra trollformler behövs en trollstav.[1] Det finns dock väldigt duktiga häxor och trollkarlar som kan kasta trollformler utan att använda en trollstav.[2] Trollstaven är unik för varje häxa eller trollkarl och magin är bäst när man använder sin egen trollstav.

Trollformler[redigera | redigera wikitext]

Trollformler kan användas till många olika saker i häxor och trollkarlars liv, till exempel göra upp eld eller flytta föremål genom luften. Vanligtvis behöver trollformler ett ord kopplat till en handrörelse med trollstaven.

De oförlåtliga förbannelserna är tre strängt förbjudna besvärjelser som ger livstids fängelsestraff i trollkarlsfängelset Azkaban.

Avada Kedavra-förbannelsen är värst av samtliga oförlåtliga förbannelser och dödar omedelbart. Om förbannelsen missar sitt tänkta offer och träffar ett föremål istället, så frisläpps energin genom en explosion eller eld. Det enda försvaret är att ducka eller gömma sig bakom något solitt föremål.

Harry Potter är den ene av två personer som någonsin överlevt Avada Kedavra. Därför kallas han för "Pojken som överlevde" (The boy who lived). Det var Voldemort som uttalade förbannelsen, vilket nästan gjorde slut på honom själv och gav Harry hans berömda ärr.

Cruciatusförbannelsen orsakar en mycket plågsam smärta för offret. Förbannelsen kräver en trollstav och måste utföras verbalt. Förbannelsens effekter varierar beroende på offrets förhoppningar och känslor.

Crucio betyder Jag torterar på latin. Crucio kommer från ordet crucifixion (korsfästning). I Harry Potter och Fenixorden försöker Harry Potter kasta förbannelsen på Bellatrix Lestrange i Trolldomsministeriet som hämnd för hennes mord på Sirius Black.

Imperiusförbannelsen placerar offret i trans, eller ett drömlikt tillstånd. Offret styrs sedan helt av kastarens vilja. Denna upplevelse beskrivs som alldeles fantastisk; upphävandet av alla känslor såsom ansvar eller oro över ens handlingar byts ut mot den fria viljan. Det går att lära sig att kontrollera känslan och återfå den egna viljan, vilket kräver koncentration. Harry Potter, Barty Crouch Jr. och Barty Crouch Sr är kapabla till detta.

Imperare är latin och betyder Att befalla, beordra.

Obscurial[redigera | redigera wikitext]

Obscurial är en ung häxa eller trollkarl som utvecklat en parasit av mörk magi, en Obscurus. Detta händer när ett barns magiska krafter dämpas på grund av misshandel, fysisk eller psykisk. Barnet försöker då hålla inne sina krafter vilket kan resultera i att en Obscurius parasiterar barnet. Barnet dör ofta innan det hunnit fylla tio år, men det finns undantag. När barnet dör dör också parasiten.[3]

Magins begränsningar[redigera | redigera wikitext]

Oavsett hur mäktig en trollkarl eller häxa är, så har magin sina gränser. Det är möjligt att trolla fram föremål från tomma intet, men det är svårt att trolla fram någonting som passar exakt för situationen istället för ett allmänt föremål. Föremål tenderar att inte bestå.[4]

Gamps lag[redigera | redigera wikitext]

Gamps lag beskriver begränsningarna för magi. Det är omöjligt att framställa mat och pengar ur tomma luften.[4]

Magi och affekt[redigera | redigera wikitext]

En häxa eller trollkarls emotionella tillstånd kan vid stark affekt påverka magin.

Magi och döden[redigera | redigera wikitext]

Precis som kärleken studeras döden i detalj i MysterieavdelningenTrolldomsministeriet. I dödssalen finns en trasig slöja, vilken tros vara en portal mellan de dödas värld och Trollkarlsvärlden.[5] Sirius Black föll genom slöjan i Harry Potter och Fenixorden, efter att ha träffats av Bellatrix Lestranges lamslagningsbesvärjelse.

Det är omöjligt att återuppväckas från de döda (kroppen av en död kan dock återskapas, se Inferius). Man kan också återskapa bilder av döda människor, med hjälp av Uppståndelsestenen eller genom Priori Incantatem, men detta är enbart falska avbilder.

Trollkarlsvärlden[redigera | redigera wikitext]

Trollkarlsvärlden finns parallellt med Mugglarvärlden, och arbetar hårt för att hålla sig hemlig för mugglare. En del mugglare känner dock till trollkarlsvärlden, såsom de som är släkt eller bekanta med häxor och trollkarlar, eller andra viktiga personer, som Mugglarnas premiärminister. För de flesta människorna i den magiska världen kan det vara svårt att klä ut sig till mugglare, ibland tvingas de göra det, och på grund av den lilla vetskapen de har kan män av misstag bära kjol, och skylla på att de köpte den i en Mugglaraffär. De flesta sakerna i den magiska världen är gömda för mugglare. Annat, som dementorer, kan inte bli sedda av mugglare, men de kan känna effekterna av dem.

Magiska förmågor[redigera | redigera wikitext]

Nedan listas olika magiska förmågor som inte har med trollformler att göra. Några av dem kan vara medfödda medan några är något man lär sig.

Animagisk förvandling[redigera | redigera wikitext]

En animagus är en trollkarl eller häxa som kan förvandla sig själv till ett djur efter vilja.

Att bli en animagus är mycket svårt, och förvandlingen kan gå hemskt fel. Animagusar har en form som de alltid antar, och formen väljs inte av dem.[6] Djuret reflekterar trollkarlens eller häxans inre natur. Professor McGonagall är kanske den mest kända animagusen i serierna, och redan i det första kapitlet i Harry Potter och de vises sten sitter hon som en katt på en mur utanför familjen Dursleys hus. Sirius Black ses som en svart hund i Harry Potter och fången från Azkaban.

Trolldrycker[redigera | redigera wikitext]

Trolldrycker bryggs i en kittel med magiska ingredienser. Den flytande vätskan i kitteln kan ha många olika effekter på den som dricker det, allt ifrån att bli starkare till skydd mot eld. Enligt den tidigare läraren i TrolldryckskonstHogwarts, Severus Snape, så är det "vätskor som smyger sig igenom mänskliga ådror och förhäxar förståndet, förleder sinnena" och "till och med korkar igen döden". Hur bra någon är i trolldryckskonst har ingenting att göra med hur bra man allmänt är inom magi, utan det handlar om att tillsätta den exakta mängden ingredienser i den exakta ordningen.

Levande död-brygden[redigera | redigera wikitext]

Den levande död-brygden görs genom att blanda valerianarötter med tillförsel av malörter. Den som dricker den levande död-brygden sätts i en mäktig sömn, som kan pågå under en obestämd tid, därav namnet. Trolldrycken nämns första gången av Snape under Harry Potters allra första Trolldryckskonstlektion i Harry Potter och de vises sten. Den spelar en viktig roll i den sjätte boken, där den är den första trolldrycken som bryggs i Horace Snigelhorns F.U.T.T.-examensklass, där det framgår att trolldrycken innehåller sopoforusbönor och valerianarötter. Då Harry gör trolldrycken, upptäcker Harry halvblodsprinsen, och börjar ta råd av denne. Harry vinner en flaska Felix Felicis då han gör den levande död-brygden, för att den är så bra.

Felix Felicis[redigera | redigera wikitext]

Felix Felicis är en tur-dryck. Om man dricker den blir man framgångsrik och tursam. Den ser ut som smält guld och det tar cirka 6 månader att framställa den. Den som dricker det upplever en känsla av att den alltid gör rätt, och elixiret verkat styra en. Om man dricker för mycket av den orsakar den yrsel och farlig självsäkerhet. Det är förbjudet att använda Felix Felicis i samband med sport eller examensprov.

Fridsdrogen[redigera | redigera wikitext]

Fridsdrogen är en dryck som stillar oro. Den kännetecknas av en glittrande silverånga, och tar ungefär en och en halv timme att tillreda. Den är mycket komplicerad, och om man gör fel kan drycken försänka målet i djup sömn. Drycken förekommer i Harry Potter och Fenixorden under årets första trolldryckslektion.

Kärleksdryck[redigera | redigera wikitext]

Kärleksdrycker ger en extrem romantisk besatthet istället för ren kärlek, eftersom kärlek inte går att framställas onaturligt. Kärleksdrycker kan döljas i mat och dryck, och de blir starkare ju längre tid de tas. Det finns olika klass på dem. Fred och George Weasley skickar dem i parfymflaskor och hostmedicinflaskor som en del av sin uggleleveransservice. Deras kärleksdrycks effekt beror på hur attraktiv den som ger drycken är och offrets kroppsvikt. Den starkaste kärleksdrycken är Amortentia. Den har ett typiskt pärlemorskimmer och ångan stiger upp i spiraler. Drycken luktar olika för alla, och det luktar alltid som någonting vi tycker om. Första gången man får se den är i Harry Potter och Halvblodsprinsen på lektionen i Trolldryckskonst, då en kittel full av den står på katedern, och bara Hermione Granger känner igen den.

Mandragorans återställande koncept[redigera | redigera wikitext]

Mandragorans återställande koncept återställer en förstenad person. Löven från Mandragoraplantan används, och är basen i motgiftet. Brygden är en av Professor Lockmans påhittade färdigheter. Pomona Sprout använder brygden för att återuppliva de som förstenats av basilisk i den andra boken.

Polyjuice-elixir[redigera | redigera wikitext]

Polyjuice-elixiret är en dryck som gör så att den som dricker det förvandlas till en annan person under en timmas tid. Trolldrycken står med i boken De kraftigast värkande elixiren, som finns på den Avskilda bokavdelningen.

Den sista ingrediensen i elixiret är en bit (hårstrån är vanligast) av personen man vill förvandlas till. Man kan även lägga i andra delar från personen, t.ex. naglar. Helst ska man inte tillsätta hårstrån från icke-mänskliga varelser, eftersom man då inte förvandlas tillbaka till människa igen. För att bli ett djur bör man istället bli en animagus.

Veritaserum[redigera | redigera wikitext]

Veritaserum är en dryck utan färg och doft, och några droppar gör att den som dricker det berättar sina innersta hemligheter. Namnet kommer från latin av veritas 'sanning' och serum 'blodvatten'. Albus Dumbledore använde det på Barty Crouch Jr. i den fjärde boken för att fråga ut honom om vad han hade gjort. Det användes också av Dolores Umbridge då hon försökte få Harry Potter att tala om för henne var Albus Dumbledore och Sirius Black befann sig. Harry Potter drack dock inte av teet som hon lagt Veritaserum i, så hennes försök misslyckades. Dessutom hade Severus Snape inte gett henne riktigt Veritaserum, så Harry Potter hade ändå kunnat ljuga. I fjärde boken hotar Snape att droppa ner elixiret i Harrys pumpasaft, efter den andra uppgiften.

Wolfsbanetrolldryck[redigera | redigera wikitext]

Wolfsbanetrolldrycken (på svenska Stormhattselixiret) är en nyligen (runt 1990) uppfunnen trolldryck, som dricks av varulvar veckan innan de ska förvandlas vid fullmåne, och varulvarna kan då klara sig under fullmånen, utan att tappa kontrollen över sig själv. Den beskrivs som en illasmakande trolldryck, och socker gör den oanvändbar. Den är mycket svår att framställa, och Severus Snape är den enda på Hogwarts som kunde brygga den under Remus Lupins tid på Hogwarts. Lupin behöver trolldrycken för att kunna kontrollera sig själv då han förvandlas till en varulv. Trolldrycken uppfanns av Marcus Belbys farbror/morbror Damocles. Damocles hade Horace Snigelhorn som lärare i Trolldryckskonst.

Transport[redigera | redigera wikitext]

Spöktransferens[redigera | redigera wikitext]

Spöktransferens eller transferens är en magisk form av teleportation, där en trollkarl eller häxa kan försvinna på ett ställe, transferera sig, och dyka upp på ett annat. Det är det vanligaste transportmedlet i Trollkarlsvärlden. Oftast kännetecknas det av ett smällande ljud, vilket kan ha att göra med det hastiga försvinnandet och all luften som omedelbart strömmar till. Det anses dock vara oskickligt att det låter då någon transfererar sig, och de skickliga magikerna kan förflytta sig plötsligt och tyst. Enligt Harry är känslan av att transfereras som att pressas genom en tunn gummislang.

Häxor och trollkarlar får lära sig det först när de börjar närma sig myndig ålder, och får inte göra provet förrän de fyllt sjutton.

Flampulver[redigera | redigera wikitext]

  • Den ursprungliga texten, eller delar av texten, till denna artikel kommer från artikeln flampulver

Flampulver är ett magiskt pulver som kastas in i en brasa i en spis som är kopplad till flampulvernätverket. Därpå går personen som vill förflytta sig in i elden och säger högt och tydligt vart den vill förflytta sig. Flampulvret uppfanns av Ignatia Wildsmith. Flampulver kan även användas för kommunikation, då en trollkarl eller häxa sitter på knä framför elden och sticker in huvudet i elden, och säger var den andra personen finns. Huvudet dyker då upp i den andras brasa, och det går att kommunicera.

Flygande mattor[redigera | redigera wikitext]

Flygande mattor är en variant av ett transportmedel i trollkarlsvärlden, men de är illegala i England. De är ofta tillverkade i Mellanöstern. Det får plats fler trollkarlar och häxor på flygande mattor än på kvastar, och de är mer bekväma att sitta på.

En gång i tiden var flygande mattor tillåtna i England, men de anses numera vara illegala. Arthur Weasley var involverad i denna lagstiftning eftersom han arbetade på den avdelningen i Trolldomsministeriet. Förbudet är troligen förhållandevis nytt.

Flyttnycklar[redigera | redigera wikitext]

Flyttnycklar nämns första gången i Harry Potter och den flammande bägaren. Då ett föremål utsatts för en Portus-förtrollning, transporterar en flyttnyckel en person då den rör vid flyttnyckeln till en bestämd ort. Det är även möjligt att den transporterar till en ort vid en bestämd tid, oavsett om någon rör vid den.

Bortförtrollningsskåp[redigera | redigera wikitext]

Ett Bortförtrollningsskåp (försvinnandeskåp) är ett skåp, vilket kan användas som transportmedel för den som går in i det. De var populära under tiden då Voldemort och hans anhängare hade stor makt i trollkarlsvärlden. Ett sådant skåp fanns på Hogwarts i Vid-behov-rummet. Det skåpet var trasigt men lagades av Draco Malfoy. I början av den sjätte boken ses han i Borgin och Burkes, och vill ha ett likadant föremål av någonting, men det framgår just då dock inte vad. Han ber även Borgin att laga ett föremål.

Hogwartsexpressen[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Hogwartsexpressen

Hogwartsexpressen är ett tåg som går mellan London och trollkarlsbyn Hogsmeade. Tåget startar på King's Cross, plattform 9¾, som är osynlig för mugglare. Ingången är vid pelaren mellan plattform 9 och 10.

Nattbussen[redigera | redigera wikitext]

Nattbussen är en starkt förtrollad lila buss med tre våningar som transporterar trollkarlar och häxor.

Bussen kör runt och plockar upp de trollkarlar som behöver transport i Storbritannien, och kör dem sedan till platsen de vill till utan någon egentlig tabell som följes. Den dundrar fram genom städerna (mugglarna kan inte se den) och får allting som kommer i dess väg att hoppa åt sidan istället för att köra runt om. Vid långa distanser gör bussen ett 160 kilometershopp, vilket orsakar skakningar och höga pangande ljud, troligtvis likt transferens. Under dagarna är bussen försedd med stolar, som under nattetid byts ut mot sängar. Chauffören på Nattbussen heter Ernie och konduktören heter Stan (under tiden Harry Potter-böckerna utspelar sig).

Kvastar[redigera | redigera wikitext]

Kvastar används som transportmedel åt häxor och trollkarlar eller för den några sporter, till exempel den populära sporten Quidditch. Det finns flera olika märken, till exempel Nimbus 2000, Nimbus 2001, Kometen, Spyflugan, Rensoparen och den hittills bästa kvasten av alla: Åskviggen. Kvastar finns även i mindre version för små barn.

Tidvändare[redigera | redigera wikitext]

Tidvändare gör det möjligt för trollkarlar och häxor att resa i tiden.

Hermione Granger fick en tidvändare av Professor McGonagall i Harry Potter och fången från Azkaban, så hon skulle kunna hinna med alla sina lektioner. Hermione fick inte lov att berätta för någon, inte ens för Harry eller Ron, även då de misstänkte att någonting undanhölls dem, sedan hon ibland varit på två platser samtidigt och dykt upp och försvunnit på märkliga vis och vid underliga tillfällen. I slutet av boken låter Hermione Harry få reda på hemligheten, då de använder tidvändaren för att rädda Sirius Black och Vingfåle. Innan det är dags att ge sig av hem, berättar hon för Ron och Harry att hon har lämnat tillbaka tidvändaren. Hon säger att den höll på att göra henne tokig och att hon inte kommer att klara av ett liknande år, så hon får ett normalt schema följande år.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”2001: Accio Quote!, the largest archive of J.K. Rowling interviews on the web”. 27 augusti 2008. Arkiverad från originalet den 27 augusti 2008. https://web.archive.org/web/20080827220619/http://www.quick-quote-quill.org/articles/2001/0301-comicrelief-staff.htm. Läst 30 juli 2017. 
  2. ^ History of Magic in North America - Pottermore” (på engelska). Pottermore. https://www.pottermore.com/collection-episodic/history-of-magic-in-north-america-en. Läst 30 juli 2017. 
  3. ^ Rowling, J.K. (2016). Fantastic beasts and where to find them - The original screenplay 
  4. ^ [a b] ”JKR quotes about "the rules" of Harry Potter's Wizarding World: Accio Quote!, the Largest Archive of J.K. Rowling quotes on the web”. www.accio-quote.org. http://www.accio-quote.org/themes/therules.htm. Läst 30 juli 2017. 
  5. ^ The most mysterious things in the Department of Mysteries - Pottermore” (på engelska). Pottermore. https://www.pottermore.com/features/most-mysterious-things-in-the-department-of-mysteries. Läst 30 juli 2017. 
  6. ^ Rowling, J.K.. Pottermore Presents: Short Stories from Hogwarts of Heroism, Hardship and Dangerous Hobbies. ISBN 978-1-78110-628-0 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]