Harry Potter och Fenixorden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Harry Potter och Fenixorden
FörfattareJ.K. Rowling
OriginaltitelHarry Potter and the Order of the Phoenix
OriginalspråkEngelska
LandStorbritannien Storbritannien
ÄmneTrolldom
GenreFantasy
Förlag för förstautgåvanTiden
Utgivningsår2003
Först utgiven på
svenska
2004
UtmärkelserALA Notable Books for Children
Del i serie
Ingår i serieHarry Potter
Del5 av 7
Föregås avHarry Potter och den flammande bägaren. Originaltitel Harry Potter and the Goblet of Fire
Efterföljs avHarry Potter och Halvblodsprinsen. Originaltitel Harry Potter and the Half-Blood Prince

Harry Potter och Fenixorden (originaltitel: Harry Potter and the Order of the Phoenix) är en fantasyroman från 2003 som är skriven av den brittiske författaren J.K. Rowling. Boken är den femte i serien om trollkarlen Harry Potter. Den svenska utgåvan släpptes 2004 och är 1 001 sidor lång, vilket gör den till den längsta boken i serien.[1]

Bokomslaget till den svenska originalutgåvan illustrerades av Alvaro Tapia.[2]

Sammanfattad handling[redigera | redigera wikitext]

Ett år efter Lord Voldemorts återkomst uppstår en klyfta mellan Hogwarts rektor Albus Dumbledore, som leder Fenixorden, och trolldomsministern Cornelius Fudge, som vägrar tro på Voldemorts återkomst. Ett kallt krig uppstår mellan dem, och det blir inte bättre av att Fudge utnämner den strikta häxan Dolores Umbridge till Hogwarts överinkvisitor. Samtidigt blir Harrys och Voldemorts telepatiska kontakt, som uppstod när Voldemort misslyckades att döda honom, stärkt, och de kan nu ibland känna och se vad den andre håller på med.

Fenixorden är en grupp trollkarlar och häxor, bland andra Remus Lupin, Sirius Black, Monsterögat och de vuxna medlemmarna av familjen Weasley, som kämpar för att få världen att förstå att den onde trollkarlen Lord Voldemort kommit tillbaka.

Rubeus Hagrid tar med sig sin halvbror Grawp, som är en äkta men småvuxen jätte, från bergen, och får Harry, Ron och Hermione att lova att ta hand om honom om han får sparken från skolan.

En grupp dödsätare rymmer från Azkaban med hjälp av sina tidigare fångvaktare, dementorerna, som vunnits över till Voldemorts sida.

Harry, Hermoine och Ron skapar Dumbledores Armé (DA) där Harry lär ut försvar mot svartkonst. Deras lärare Dolores Umbridge undervisar dem inte i praktisk magi utan låter eleverna läsa en teoretisk bok godkänd av trolldomsministeriet. DA har sina möten i Vid-behov-rummet, även kallat Kommer-och-går-rummet. Klubben förråds av Cho Changs väninna (i filmen som bygger på boken avslöjas DA av istället av Cho Chang som tvingas av Dolores Umbridge att dricka sanningsserum).

Harry och delar av DA luras i en fälla vid trolldomsminsteriet av Voldemort som behöver Harry för att komma åt en profetia som handlar om dem. Efter en utdragen strid som involverar DA, dödsätare och till slut även Fenixorden, duellerar Voldemort mot sin gamle fiende professor Dumbledore och får fly efter en svidande förlust samtidigt som flera av hans dödsätare grips.

Sirius Black dödas i striderna vilket tar Harry Potter mycket hårt. Han konfronterar Dumbledore som tar på sig en stor skuld och erkänner att han gjort ett misstag i att inte inviga Harry Potter mer i vad som stått på spel mellan honom och Voldemort – den ene kommer enligt profetian att till slut döda den andre.

Cornelius Fudge erkänner att Dumbledore haft rätt om Voldemorts återkomst och mobiliserar trollkarlsvärlden mot Voldemort, dödsätare och demontorer.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rowling, J. K.; Fries-Gedin Lena (2004). Harry Potter och Fenixorden. Stockholm: Tiden. Libris 9391585. ISBN 91-88879-04-6 
  2. ^ Wrede, Hedvig (26 juni 2019). ”20 år av Harry Potter på svenska firas med ny utgåva”. SVT Nyheter. https://www.svt.se/kultur/harry-potter-20-ar-i-sverige-alvaro-tapia-jag-var-med-i-the-big-bang. Läst 19 januari 2021.