Harry Potter och Fenixorden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Harry Potter och Fenixorden
Författare J.K. Rowling
Originaltitel Harry Potter and the Order of the Phoenix
Originalspråk engelska
Land England
Ämne trolldom
Genre fantasy
Förlag Tiden
Utgivningsår 2003
Utgiven på
svenska
2004
Typ inbunden
Antal sidor 1 001
Del i serie
Ingår i serie Harry Potter
Del 5 av 7
Föregås av Harry Potter och den flammande bägaren. Originaltitel Harry Potter and the Goblet of Fire
Efterföljs av Harry Potter och Halvblodsprinsen. Originaltitel Harry Potter and the Half-Blood Prince

Romanen Harry Potter och Fenixorden (Harry Potter and the Order of the Phoenix), (2003) av J.K. Rowling är den femte boken i serien om trollkarlen Harry Potter, svenska utgåvan släpptes 2004 och är 1 001 sidor.

Sammanfattad handling[redigera | redigera wikitext]

Ett år efter Lord Voldemorts återkomst uppstår en klyfta mellan Hogwarts rektor Albus Dumbledore, som leder Fenixorden, och den fege trolldomsministern Cornelius Fudge, som vägrar tro på Voldemorts återkomst. Ett kallt krig uppstår mellan dem, och det blir inte bättre av att Fudge utnämner den strikta häxan Dolores Umbridge till Hogwarts överinkvisitor. Samtidigt blir Harrys och Voldemorts telepatiska kontakt, som uppstod när Voldemort misslyckades att döda honom, stärkt, och de kan nu känna och se vad den andre håller på med.

Harry, Hermoine och Ron skapar DA: Dumbledores Armé. Där de lär ut försvar mot svartkonster, för att deras lärare i det (Dolores Umbridge) inte låter dom använda magi. Utan de måste sitta och läsa i en bok godkänd av trolldomsministeriet. De har sina möten i Vid-behov-rummet, även kallat Kommer-och-går-rummet. De upptäcks av Umbridge, hennes patrull och Cho Changs väninna (i boken) och av Cho Chang (i filmen)


Boken slutar med att Voldemort till sist duellerar mot sin gamle fiende, professor Dumbledore, och flyr efter en svidande förlust.

Fenixorden är en grupp trollkarlar, bland andra Remus Lupin, Sirius Black Monsterögat och de vuxna medlemmarna av familjen Weasley, som kämpar för att få världen att förstå att den onde trollkarlen Lord Voldemort kommit tillbaka.

Rubeus Hagrid tar med sig sin halvbror Grawp, som är en äkta men småväxt jätte, från bergen, och ber "trion" att ta hand om honom.