Diagongränden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Diagongränden
Plats i Harry Potter
LägeLondon
PlatstypGata
BoendeBartendern Tom, Mr Ollivander, Florean Fortescue, George Weasley
ArbetandeBartendern Tom, Mr Ollivander, Florean Fortescue, George Weasley, Madam Malkins
FramträdandeHarry Potter och de vises sten

Diagongränden är en fiktiv Londongata som bara häxor och trollkarlar kan hitta i Harry Potters värld. I den engelska versionen är namnet en ordvits; "Diagon Alley" uttytt "diagonally" som betyder diagonalt. Diagongränden är en shoppinggata där man kan hitta allt man behöver för trolleri. Ingången till ökända Svartvändargränden finns bakom butiken Flourish and Blotts.

Apotekarboden[redigera | redigera wikitext]

Apotekarboden säljer trolldrycker och trolldrycksingredienser. Affären är fascinerande, förutom att den har en obehaglig lukt- en blandning mellan dåliga ägg och rutten kål. I affären står det tunnor på golvet fulla med slemmiga föremål, burkar med örter, torkade rötter och pulver på hyllorna, och knippen med fjädrar, snören med gifttänder och klor hängande från taket.

Några av ingredienserna som säljs är silverenhörnings-horn(21 galleoner styck) och glittersvarta skalbaggsögon (5 knutingar skopan). Båda dessa är basingredienser för Hogwartselevers trolldrycksframställning.

Flourish och Blotts / Boklund och Alster[redigera | redigera wikitext]

Flourish och Blotts säljer ett stort urval av böcker. Affären säljer både Hogwarts-läroböcker och andra böcker av magiskt intresse. Långt bak i affären finns ett hörn avsett för endast böcker om spådomskonst, där det står ett bord fullpackat med titlar som Att förutsäga det oförutsägbara, Förhållningsregler mot chockskador och spruckna kristallkulor, När spådomar går snett och Dödsvarsel: Vad du kan göra när du vet att det värsta kommer att ske.

I skyltfönstret är det vanligtvis skyltat med böcker om förtrollningar, men i Harry Potter och fången från Azkaban står det en stor järnbur med exemplar av Monsterboken om Monster i färd med att slita varandra i stycken. Böckerna hade skickats efter av Professor Hagrid för ämnet Skötsel och Vård av magiska djur.

I den andra boken signerar den kända författaren Gyllenroy Lockman kopior av sin självbiografi Mitt Magiska Jag. Det orsakar en stor folksamling av beundrare (mestadels medelålders kvinnor). Det är också här som Lucius Malfoy smyger ner Tom Dolders dagbok i Ginny Weasleys gamla Förvandlingskonst-bok.

Flourish och Blotts översattes i Harry Potter och de vises sten till Boklund och Alster.

Weasleys vassa varor[redigera | redigera wikitext]

Firman för skämtmagigrejor som Fred och George Weasley startar efter sin skolgång på Hogwarts. Den finns på adressen Diagongränden 93 . Harry Potter gav pengarna han vann i bok 4 till Fred och George.

Den Läckande Kitteln[redigera | redigera wikitext]

En liten pub som är ingång till Diagongränden. Man knackar på en tegelsten i muren på bakgården till puben. Då öppnas ett hål i muren in till Diagongränden. På den Läckande Kitteln arbetar den tandlöse värden Tom. Puben är även ett värdshus, Harry Potter bor i ett rum där en tid efter att han rymt hemifrån och blivit skjutsad av Nattbussen i tredje boken.

Det Magiska Menageriet[redigera | redigera wikitext]

En djuraffär i Diagongränden. Det var här Hermione köpte Krumben. Ron köpte även ett stärkande rått-tonikum åt Scabbers (Peter Pettigrew).

Eeylops Ugglemarknad[redigera | redigera wikitext]

Eeylops Ugglemarknad säljer ugglor och ugglesaker, som till exempel ugglegodis. Insidan är mörk och fylld av mjuka hoanden och blinkande juvelklara ögon. Några av de olika typerna av ugglor som säljs här är tornugglor, kattugglor, bruna ugglor och vita ugglor. Rubeus Hagrid köpte Harrys snövita uggla Hedwig i denna butik.

Förstklassiga quiddichtillbehör[redigera | redigera wikitext]

Förstklassiga quiddichtillbehör är en affär för kvastar och annat som behövs för quiddich. Den ligger i ett gammalt korsvirkeshus och det var här som Harry såg Åskviggen för första gången. Den framträder i Bok 1, Bok 2 och Bok 3.

Godisbaronen trollkarlskonfektyr[redigera | redigera wikitext]

Firma som säljer trollkarlsgodis. Har även en filial i Hogsmeade.

Kittelbutiken[redigera | redigera wikitext]

Denna butik säljer olika modeller och storlekar av kittlar, som koppar, mässing, tenn, silver, självblandande, hopfällbara och i solitt guld, enligt skylten utanför butiken i Harry Potter och de vises sten. Hogwartsstudenter ska ha en storlek två tennkittel. Ingången till kittelbutiken är väldigt nära ingången till Den Läckande Kitteln.

Madam Malkins klädnader för alla tillfällen[redigera | redigera wikitext]

Madam Malking är en liten tjock, leende häxa klädd i lila från topp till tå. Hon har en liten affär i diagongränden som säljer klädnader för alla tillfällen.

Harry köper sina klädnader och mantlar här, första gången Harry var här träffade han Draco Malfoy

Ollivanders[redigera | redigera wikitext]

Tillverkare av fina trollspön och trollstavar sedan 382 f.Kr., affär i Diagongränden. Se Mr Ollivander. I bok 6 försvinner Mr. Ollivander. Sedan i bok sju visar det sig att Voldemort har kidnappat honom för att fråga ut honom om Fläderstaven, en av de tre dödsrelikerna.

Övriga byggnader[redigera | redigera wikitext]

The Daily Prophet-Redaktionen[redigera | redigera wikitext]

Redaktionen till trollkarlstidningen The Daily Prophet ligger i Diagongränden. Det får man veta genom att tidningen uppmanar sina läsare att skicka sina brev till redaktören till denna adress. The Daily Prophets kända arbetare är journalisten Rita Skeeter och fotografen Bozo (i filmen). De är med i film 4.

Gringotts trollkarlsbank[redigera | redigera wikitext]

Gringotts trollkarlsbank, i folkmun Gringotts, banken i Harry Potters värld och ligger i Diagongränden. Den drivs av svartalfer och skall egentligen vara omöjlig att bryta sig in i. Det enda kända inbrottet är i bankvalv 713 (där Hagrid och Harry hämtade det mystiska paketet i början av första boken). Inbrottet inträffade en kort tid efter Hagrids och Harrys besök där. Det går 29 knutningar på en sikel och 17 siklar på en galleon.