Harry Potter och de vises sten (spel)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Harry Potter och de vises sten är sju olika spel till lika många konsoler producerade av Electronic Arts. De första fyra versionerna släpptes 2001 till PC, Game Boy Color, Game Boy Advance och till Sonys PlayStation. Den slutliga versionen kom 2003 till Nintendo GameCube, Sonys PlayStation 2 och Microsofts Xbox. Spelet baseras på J.K. Rowlings Harry Potter och de vises sten, den första boken i serien om Harry Potter, och Chris Columbus filmatisering av boken. De flesta recensioner om spelet var negativa eftersom de vänder sig främst till yngre spelare, vilket medför ett enkelt spelsätt. [källa behövs] Spelen är delvis mycket olika till de olika konsolerna, där Game Boy Color-versionen sticker ut extra mycket.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Spelbara[redigera | redigera wikitext]

  • Harry Potter

Huvudpersonen i spelet. Han är medlem i elevhemmet Gryffindor, och hans bästa vänner är Ronald Weasley och Hermione Granger. Hans värsta fiender är Draco Malfoy, Severus Snape och Voldemort.

Icke spelbara[redigera | redigera wikitext]

En av Harrys bästa vänner. Hon hjälper ibland Harry med hans lektioner. Hon anses vara en riktig besserwisser.

Harrys andra bästa vän. Ron leder även Harry till lektionerna ibland.

Rons tvillingbröder. De är kända för deras bus, och de lär även Harry de olika spelkontrollerna som att klättra eller hoppa i början av spelet. De byter också gärna Bertie Botts bönor i alla smaker mot ett trollkarlskort. I PlayStation 2-versionen har de en butik i Gyffindortornet där Harry kan köpa saker som stinkbomber och trollkarlskort. Butiken är bara öppen nattetid.

Harrys klumpige klasskamrat. Draco Malfoy tar has minnsallt, och Harry måste flyga efter honom och ta tillbaka den. Så kommer Harry med i Quidditch-laget.

En av Harrys värsta ovänner. Han ses ofta tillsammans med sina kompanjoner Vincent Crabbe och Gregory Goyle. Draco kan ställa till med mycket trubbel för Harry.

Hogwarts rektor. Dumbledore ger Harry många användbara råd under spelets gång.

Lärare i försvar mot svartkonster som stammar hela tiden. Professor Quirrell kontrolleras av Lord Voldemort.

Lärare i förvandlingskonst och Gryffindors föreståndarinna. Är den som ser till att Harry hamnar i Gryffindors Quidditch-lag.

Läraren i kvastflygning.

En mycket otäck lärare i trolldryckskonst och Slytherins föreståndare. Professor Snape verkar favorisera sina egna elever, och hatar tydligen gryffindorelever, särskilt Harry.

Lärare i trollformellära och Ravenclaws föreståndare.

Lärare i örtlära och Hufflepuffs föreståndarinna.

Harrys vän tillika halvjätte som drar in Harry i trubbel mot sin vilja i och med att Harry måste smuggla ut hans norska ryggdrake.

Även känd som Mörkrets Herre. Han är spelets elakaste person. Harry möter honom och måste besegra honom i slutet av spelet.

En poltergeist som älskar att ställa till det på Hogwarts. Om Harry möter honom kömmer han att ställa till med mycket trubbel innan Harry kan klara av honom.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen är ungefär densamma som i boken och filmen, men man går även olika träningar då man har lärt sig en ny formel, det vill säga en bana med olika hindren och motståndare där man kan träna sina nya kunskaper. I PC-versionen får man rita formlens form med hjälp av musen, men i PlayStation 2-versionen ska man leta efter en bok med formeln i.

I den senaste versionen kan man även gå ut när man vill, och till och med flyga på Harrys Nimbus 2000.