Litolrubin BK

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Strukturformel

Litolrubin BK är ett rödaktigt syntetiskt azofärgämne. I ren form är den ett rött pulver. Den är något lösligt i varmt vatten, men olösligt i kallt vatten och etanol. Löst i dimetylformamid ligger dess absorptionsmaximum vid ca 442 nm. Ämnet föreligger ofta som ett kalciumsalt. Kemiskt är det också en bensensulfonat, en 2-naftol och en naftalenkarboxylat.

Den används för att färgning av plast, målarfärg, tryckfärg och vid textiltryck. Den används vanligen som en standard för magenta i tre- och fyrfärgstryck. I den internationella pigmentdatabasen Colour Index har den benämningen 57:1 och nr C.I.15850:1.[1]

Som livsmedelsfärgämne har den E-nummer E180, med den enda tillåtna användningen att färga ostskorpa (ostkant).[2] Den förekommer också i vissa läppbalsam. Användningen som livsmedelsfärg var förbjuden i Sverige innan EU-inträdet.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”The Color of Art Pigment Database: Pigment Red, PR”. Art is Creation. http://artiscreation.com/red.html#.Vw_mvXpoC24. Läst 14 april 2016. 
  2. ^ ”Litolrubin BK”. www.livsmedelsverket.se. http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/sok-e-nummer/e-180---litolrubin-bk/. Läst 14 april 2016. 
  3. ^ ”Azofärgämnen”. www.livsmedelsverket.se. http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/fargamnen/azofargamnen/. Läst 14 april 2016.