Koboltblått

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Glasets blå färg orsakas av koboltjoner.
Koboltblått som HTML-färg
— Färgkoordinater —
RGB hexadecimalt #0047AB
RGBB (r, g, b) (0, 71, 171)
CMYKH (c, m, y, k) (100, 58, 0, 33)
NMI (n, m, i) (215°, 100%, 67%)

Koboltblått är ett klarblått, (himmelsblått) pigment med den kemiska formeln CoAl2O4, framställt av kobolt- och aluminium-oxider. Koboltblått används också som färgnamn oavsett hur färgen har tillkommit. Bland HTML-färgerna för bildskärmar finns en färg som kallas Cobolt. Koordinaterna för den visas i boxen till höger.[1]

Egenskaper och användning[redigera | redigera wikitext]

Pigmentet tål hög värme mycket bra och har hög motståndskraft mot inverkan av ljus, luft, syra och alkalier. Det används därför till keramik och porslinsglasyrer. Blaafarveværket i Norge framställde koboltblått.

Genom en tillsats av något zinkoxid får färgen en mera rent blå eller grönaktig nyans.

På grund av sitt höga pris har färgen efter hand blivit undanträngd av syntetiskt ultramarin, så att den numera endast används som keramisk färg och för konstmålning.

Benämningarna koboltblått, caeruleanblått, cölinblått används också för en annan för konstmålning använd färg, som består av koboltostannat (oxidulsalt), liksom smalt ibland kallas koboltblått.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”ColorHexa (innehåller fler än de 216 "webbsäkra" färgerna)”. http://www.colorhexa.com/e3a857. Läst 27 januari 2016. 
  2. ^ Meyers varulexikon, Forum, 1952

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]