Kimrök

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Arbetare vid kimröksfabrik i Sunray, Texas (foto av John Vachon, 1942)

Kimrök är det svarta färgpigment som består av sot, det vill säga rent kolpulver. Ett enkelt sätt att framställa sot för tuschmålning är att hålla ett fat ovanför ett tänt stearinljus eller över en oljelampa. Det sot som avsätts på fatet blandas med vatten och lite emulgeringsmedel (till exempel diskmedel). Detta är principen för framställning av tusch.

Kimrök används även för att öka slitstyrkan i elastomerer (gummi). Ett bildäck innehåller till exempel en tredjedel kimrök. Kimrök blandat med en elastomer ökar brottförlängning, nötningsbeständighet, utmattningshållfasthet samt ger ett UV-skydd och ger lämplig styvhet åt materialet. Kimrök tillverkas numera industriellt genom förbränning av "basolja", (en slutprodukt vid mineraloljeraffinering), under väl kontrollerat underskott av luft i en komplicerad process. Kimröken tillverkas i en mängd olika kvaliteter, beroende på var i bildäcket önskad egenskap, enligt ovan, behövs. Energiöverskottet i processen går till fjärrvärme (i Sverige). Kimrök används också som toner till laserskrivare och i de flesta "svarta" industriprodukter som förekommer på marknaden.

Kimrök som framställts av vegetabilier används som färgämne i livsmedel med E-nummer E152 och används ofta till lakrits. [ifrågasatt uppgift]