Malmö nation

Malmö nation
     
Latinskt namnNatio Malmogica
Tidigast omnämnd1890
InspektorMagnus Jerneck
Antal medlemmar2400
AdressÖstra Vallgatan 51, 223 61 Lund
Webbplatswww.malmonation.com

Studentnationer vid
Lunds universitet
Östgöta · Västgöta · Smålands · Lunds · Malmö · Helsingborgs-Landskrona · Sydskånska · Kristianstads · Blekingska · Göteborgs · Hallands · Kalmar · Wermlands

Malmö nation är en av tretton studentnationer vid Lunds universitet.

Historia

I Lund bildade studenterna nationsföreningar runt år 1670. Syftet var att hjälpa studenterna och skapa inbördes trevnad. Myndigheterna ålade nationerna att välja inspectorer som skulle övervaka att nationsmedlemmarna skötte sina studier och se till att de uppförde sig. 1833 bildades en Malmöavdelning inom den Skånska nationen, och vid skånska nationens upplösning år 1890 bildades Malmö nation med cirka 100 medlemmar.

Under 1880-talet var de kvinnliga studenterna i Lund få, totalt 15 stycken studentskor skrevs totalt in vid universitetet. Först i raden av dessa var Hedda Andersson som skrevs in 1880. Hon var också den första kvinnliga medlemmen av Malmö nation.

På nationens 50-årsjubileum år 1940 fanns det totalt 2 378 medlemmar inskrivna på Malmö nation. Andra världskriget hade precis brutit ut, något som krävde mycket av Lunds studenter. Värnplikt resulterade i tidsförlust och det var omöjligt att komma utomlands. Dåvarande inspector Sven Larsson talade till nationens medlemmar om vikten av frihet. Frihet att tala, tänka och röra sig fritt runt Jorden. Nationen och dess starka gemenskap kom att spela en viktig roll för studenterna under dessa år.

En stor skillnad mellan de studenter som kom från Malmö och i någon mån Lund jämfört med övriga studenter vid universitetet var att de inte var hänvisade till inackordering och till att hitta boende som studenterna från övriga delar av landet. Många gånger kallades Malmö för "den resande nationen". Närheten till Malmö och behovet av studiero och samvaro gjorde att man gärna samlades i Malmö som i Lund när det kallades till möten och festligheter än till AFBorgen. Det fanns även ett studentboende i Malmö, Pireus, som byggdes och ägdes av AF för de malmöitiska studenter som läste vid Lunds universitet. Nationen hyrde ett flertal fastigheter i Malmö, bl.a. ett vid Norra Vallgatan som sades upp p.g.a. rivning 1970 (numer parkeringshus mittemot centralstationen).

Med åren växte Malmö nation och år 1964 byggde nationen eget i Lund på Östra Vallgatan innan man byggde vidare västerut i kvarteret mot Stora Tomegatan (1968). Studenternas lundaliv i början på 60-talet var tämligen opolitiskt jämfört med slutet av decenniet där studentlivet blev alltmer politiserat. Trots eller kanske på grund av detta frodades nationen. Malmö nations dåvarande Tidskrift användes som debattforum för nationens medlemmar och Nationsaftonsutskottet fick en alltmer samhällstillvänd prägel med inriktning på debatter om narkotika, alkohol och aborter. Nationen blev ett viktigt tillhåll i studenternas vardag och alltfler utskott inrättades, bland annat började Malmö nations första lunchmatlag "Moder Svea" servera näringsriktig husmanskost till priset av 4 kr.

Malmö nation präglades fram till mitten på 70-talet av en fortsatt politisk debatt. År 1974 tillsattes (inte utan strid) Malmö nations första kvinnliga kurator, Rita Rohlin. Nationen blev en mötesplats för studenter som önskade avkoppling, umgänge och festligheter, och ett diskotek som fick benämningen Slabb blev ett stående inslag. Ökade intäkter möjliggjorde upprustning av byggnader och ökat aktivitetsutbud, antalet medlemmar växte till över 5 000 studenter Slabbet som nationens största inkomstkälla höll i sig in på 1980-talet då restaurangverksamheten Casanova infördes och på sikt ersatte slabbet. Under Qurator Johannes Jarls ledning genomfördes 2014 den största satsningen någonsin på Nationens egen Karneval, Kontroversival. Under tre dagar flögs artister från runt om i världen in och spelade på de två innergårdarna. Artister som kunde upplevas på plats var Laidback Luke, Kygo, Joachim Garraud, Teddybears med mera. Totalt besöktes Kontroversival av drygt 2000 besökare, det största evenemanget i Nationens historia.

Nationshus

Länge saknade nationen egen fastighet i Lund jämfört med övriga nationer (se historieavsnittet ovan). I och med att undervisningstimmarna började öka för fler studenter, studieutbudet ökade liksom antalet studenter började även Malmö nation att se över möjligheterna till att bygga eget i Lund. Önskemålet gällde att bygga centralt, då många förväntades resa mellan Malmö och nationen. Det kan nämnas att vid denna tid hyrde nationen lokaler i Malmö.

1964 färdigställdes första delen av nationshuset mot Östra Vallgatan, ritat av Hans Westman . Huset ligger placerat konkavt ut mot gatan, enligt Westman för att markera staden Malmös egna placering i förhållande till övriga nationer i Lund. En fortsättning västerut inom kvarteret följde med en byggnadskropp mitt i kvarteret sammanbyggt i loftgångar med ett hus mot Stora Tomegatan, båda färdigställdes 1968.

Nationen äger även fastigheten som är placerad på hörnet av Stora Tomegatan och Lilla Tomegatan.

Tidskrift

Nationens tidning heter sedan 1992 Gripen och utkommer med två nummer per termin.

1964 - 1987 hette den Tidskriften Malmö Nation, 1988 - 1989 Malmö nations tidskrift och 1989 - 1992 Malmö nations tidskrift Ovalen.

Kritik

Malmö nation har flera gånger kritiserats i media, såväl lokalt[1] som nationellt.[2] Nationen rönte stor uppmärksamhet när den i slutet av 2015 valde att ta bort ett facebookinlägg publicerat av två tjejer som blivit utsatta för sexuella trakasserier på en av nationens nattklubbar.[3] Kort därpå avslöjade studenttidningen Lundagård att nationen haft som tradition att under sitt ålagille kasta runt en levande ål i sittningssalen, något som dock skall ha upphört vid tiden för avslöjandet.[4] Djurens rätt anklagade öppet Malmö Nation för djurplågeri.[5] I ett tidigare uppmärksammat ärende (2013), kritiserades nationen för brister i sin alkoholservering[6] och misstänkt olaglig svartklubbsverksamhet.[7] Inför nationens 125-årsjubileum blev nationen fälld för könsdiskriminerande reklam av Reklamombudsmannens opinionsnämnd.[8]

Quratel

  • Qurator - Alex Evander
  • PQE - Philip Diamant
  • PQS - Jånas Lotzman
  • Husförman - Hugo Enberger
  • Notarie - Jessica Svensson

Vännationer

Adelsmän (i urval)

  • Carl Wilhelm Bennet
  • Carl-Adam Reuterskiöld

Profiler (i urval)

  • Carl Palm
  • Filip Charmolu
  • Douglas Frankedal Skoog

Hedersledamöter (i urval)

Inspektorer

Nuvarande inspektor är Magnus Jerneck, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet

Källor

Noter

Externa länkar