Polynesien

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Polynesier)
Hoppa till: navigering, sök
Kulturell karta över Polynesien.
Geografisk karta över Polynesien.

Polynesien är en etnografisk region i Oceanien som är cirka 5 milj km² stor och med cirka 6 milj invånare (1991). Området består av ett antal öar och ögrupper mellan Hawaii, Nya Zeeland och Påskön och befolkas huvudsakligen av polynesier, dvs människor som talar polynesiska språk.

Polynesien betyder "de många öarna" (grekiska poly - många och nesos - öar, jämför även Melanesien och Mikronesien).

Namnet Polynesien användes först av den franska upptäcktsresanden Charles de Brosses 1756 och syftade ursprungligen på alla öar i Stilla havet. Väster om Polynesien ligger Melanesien och Mikronesien.

Befolkning[redigera | redigera wikitext]

Befolkningen i Polynesien talar i huvudsak polynesiska språk och antas ha spritt sig ut över Stilla havets övärld från det asiatiska fastlandet.

Polynesierna var av tradition mycket skickliga båtbyggare och navigatörer som kunde resa mycket långa sträckor ute till havs. Deras samhällen var hierarkiskt uppbygga och styrdes av hövdingar som ansågs härstamma från gudavärlden.[1]

Polynesierna livnärde sig i huvudsak på fiske och jordbruk, där de bland annat odlade tarorot.

Historia[redigera | redigera wikitext]

I Stilla havet finns över 20 000 öar. Den till ytan största delen av Stilla havet kallas Polynesien. Det är alltså en triangel, vars norra spets markeras av Midwayöarna och Hawaii, dess södra av Nya Zeeland och dess östra av Påskön.

Polynesiens öar har befolkats relativt sent. Ungefär 1 700 f.Kr. kom utvandrare till Filippinerna, säkerligen från det asiatiska fastlandet. 200 f.Kr. hade människor nått Tahiti. Från denna ögrupp seglade sedan flottar och kanoter norrut och söderut. 300 e.Kr. befolkades Hawaii och 1 100 e.Kr. Nya Zeeland.

Det framgår att samma folk har spritt sig över hela Polynesien av deras farkoster, utsmyckning och samma husdjur, dvs. svinen och hönsen. Språket som talas på öarna har samma ursprung.

Befolkningen tycks ha ökat snabbt. När en ö började bli överbefolkad, måste ungdomarna söka sig nya boplatser. Det var bättre att några tog en stor risk än att alla skulle drabbas av svält. Man färdades antingen med flottar eller med ett slags segelkanoter som blivit förebild för vår tids katamaraner. Över 50 personer kunde färdas med en sådan dubbelkanot. Utsäde för nya åkrar stuvades ombord, liksom kokosnötter, grisar, kycklingar och hundar; det värdefullast i skydd under det tak som byggdes över däcket.

Mötet med européerna blev förödande för många polynesier. Främlingarna förde med sig influensa och mässling. Det var nya sjukdomar för öborna, och de hade ingen motståndskraft mot dem utan dog i massor.

Regionen omfattar[redigera | redigera wikitext]

Territorier och områden[redigera | redigera wikitext]

Stater[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.stillahavet.se/polynesien/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]