Ris à la Malta

Från Wikipedia
Ris à la Malta.

Ris à la Malta är en dessert som ofta äts till jul i Sverige. Rätten består av kall risgrynsgröt som blandas med vispad grädde och smaksätts med strösocker och vanillin-/vaniljsocker samt ibland outspädd apelsinsaft.[1] Den dekoreras ibland med konserverade mandarinklyftor eller liknande. Riset kan serveras naturellt, med nötter, saftsoppa, sylt, äppelmos eller en söt bärkompott (av till exempel körsbär eller aprikos).

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

En teori är att det är en förvanskning av danskans risalamande, vilket i sin tur kan härledas till franskans riz à l’amande = "ris med mandel".[2]

En annan teori är att ris à la Malta förr brukade innehålla apelsin. Uttrycket "à la Malte" (eller "maltaise") betyder i gastronomikretsar att något tillagas med apelsin eller apelsinskal. Les maltaises är en apelsinsort från Malta. Det i sin tur sägs ha sitt ursprung i att riddarna av Malta brukade skicka hem små söta apelsiner till sina europeiska furstehus och att dessa med tiden hamnade hos franska kockar.[3][4]

Varianter[redigera | redigera wikitext]

En variant på rätten kallas apelsinris. Förutom ovanstående blandar man i koncentrerad apelsinjuice och/eller skurna apelsinbitar. Ibland utesluts vaniljsockret.

I Norden[redigera | redigera wikitext]

Den danska motsvarigheten risalamande uppstod kring år 1900. Det ryktas om att den kom till när risgrynsgröt blivit en folklig dansk maträtt och överklassen ville förfina denna genom att blanda i ingredienserna grädde, mandel och vanilj.

Risalamande innehåller inga apelsiner, utan hackade eller flisade mandlar och socker. Den serveras med varm körsbärssås.

I Danmark serveras den traditionellt som dessert på julafton, och då lägger man även en hel mandel i rätten. Den som hittar mandeln får en present kallad mandelgåva, som traditionellt är en marsipangris.

I Norge är rätten känd under namnet riskrem, och äts traditionellt med saftsås av hallon eller andra röda bär.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”ris à la Malta”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/ris-a-la-malta. Läst 14 december 2015. 
  2. ^ Ljung, Maria (10 december 2010). ”Lyckost den som får mandeln”. gp.se. Arkiverad från originalet den 9 oktober 2017. https://web.archive.org/web/20171009224100/http://www.gp.se/livsstil/mat/lyckost-den-som-f%C3%A5r-mandeln-1.1056700. Läst 9 oktober 2017. 
  3. ^ ”Risrätt”. Dagens Nyheter. 20 december 2002. http://www.dn.se/mat-dryck/reportage/risratt/. Läst 27 december 2016. 
  4. ^ ”Kaniner och apelsiner på det maltesiska matbordet”. Svenska Dagbladet. 26 april 2004. http://www.svd.se/kaniner-och-apelsiner-pa-det-maltesiska-matbordet. Läst 27 december 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]