Ris à la Malta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ris à la Malta.

Ris à la Malta är en efterrätt som ofta äts till jul i Sverige. Rätten består av kall risgrynsgröt som blandas med vispad grädde och smaksätts med strösocker och vanillin-/vaniljsocker samt ibland outspädd apelsinsaft.[1] Den dekoreras ibland med konserverade mandarinklyftor eller liknande. Riset kan serveras naturellt, med nötter, saftsoppa, sylt, äppelmos eller en söt bärkompott (av till exempel körsbär eller aprikos).

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Namnet är troligen en förvanskning av danskans Risalamande som är ursprunget till rätten, vilket i sin tur kan härledas till franskans Riz à l’amande = "ris med mandel". Rätten har alltså inget med östaten Malta att göra.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

En variant på rätten kallas apelsinris. Förutom ovanstående blandar man i koncentrerad apelsinjuice och/eller skurna apelsinbitar. Ibland utesluts vaniljsockret.

I Norden[redigera | redigera wikitext]

Den danska motsvarigheten Risalamande uppstod kring år 1900. Det ryktas om att den kom till när risgrynsgröt blivit en folklig dansk maträtt och överklassen ville förfina denna genom att blanda i ingredienserna grädde, mandel och vanilj.
Risalamande innehåller inga apelsiner, utan hackade eller flisade mandlar och bittermandelolja. Den serveras med varm körsbärssås.

I Danmark serveras den traditionellt som efterrätt på julafton, och då lägger man även en hel mandel i rätten. Den som hittar mandeln får en present kallad mandelgåva, som ofta består av godis.

I Norge är rätten känd under namnet riskrem, och äts traditionellt med sås av hallon eller andra bär.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”ris à la Malta”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/ris-a-la-malta. Läst 14 december 2015.