Stereotyp

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Stereotyp (litteratur))
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För trycktekniken, se Stereotyp (tryckteknik).
Stereotypen galen vetenskapsman, som ofta förekommer i olika former av populärkultur.
Att poliser i USA köper kaffe och munkar är en stereotyp.

En stereotyp är en inre bild av en tänkt eller faktisk grupp och dess medlemmar, ofta i form av förenklade föreställningar av medlemmarnas egenskaper. En stereotyp kan exempelvis ha etnisk, nationell, religiös eller genusbetingad anknytning.[1]

Så som begreppet används idag myntades det av den amerikanske journalisten Walter Lippmann i boken Public Opinion från 1922.

Könsstereotyper avspeglar en normativ uppfattning om kvinnor och män samt om femininitet och maskulinitet. Dessa framställs vanligen som en dualism eller som binära motsatser. Utmärkande egenskaperna som stereotyper bär på varierar mellan platser, kulturer och över tiden, precis som alla aspekter av genus. Dessa kan även vara positiva och negativa såväl som att vara implicit eller explicit. Trots detta kan dessa ändå kopplas till könsstereotyper vilket också kan ses som begränsade. Stereotyper reducerar och fixerar olikheter som förhindrar ett annat varierat tänkande som i sin tur konstruerar de enkla sociala kategorier som “vi” och ’’de andra’’. Detta är enligt den postkoloniala teorin ett sätt att upprätthålla makt mellan olika grupper.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]