Användare:Ascilto

Från Wikipedia
Wikipedia:Babel
sv Den här användaren har svenska som modersmål.
en-3 This user is able to contribute with an advanced level of English.
no-2 Denne brukeren har god kjennskap til norsk.
nn-2 Denne brukaren skriv nynorsk middels bra.
da-2 Denne bruger kan bidrage på et medium niveau af dansk.
de-1 Dieser Benutzer hat grundlegende Deutschkenntnisse.
fr-1 Cette personne peut contribuer avec un niveau élémentaire de français.
es-1 Este usuario puede contribuir con un nivel básico de español.

* Att tänka fritt är svårare än man tror, att tänka rätt skall man vara försiktig med (min egen parafras på Thomas Thorilds mer konservativa "Tänka fritt är stort, men tänka rätt är större" som pryder Uppsala universitet)
* För den som kryper är det alltid högt till tak (Gubbstrutten (Lennart Valinder) på Namn och Nytt i DN)
* Där konsten slutar tar våldet vid (den olympiske silvermedaljören i dressyr Bertil Sandström, pryder Strömsholms ridskola)

Eventuella mejl som skickas till mig kommer att publiceras och besvaras på min diskussionssida. Allt som rör Wikipedia skall avhandlas på Wikipedia.

Presentation[redigera | redigera wikitext]

Jag har varit verksam på svenskspråkiga Wikipedia sedan januari 2005, med några uppehåll. Nästan allt jag skrivit eller bearbetat har bestått stabilt, även om det i förhållandevis liten utsträckning uppstått diskussioner. Några kortare artiklar har vidareutvecklats av andra i betydande omfattning (tyvärr ganska få). Jag hör till det fåtal som tackat nej till att nomineras som administratör.[1]

Mina akademiska studier och min yrkesverksamhet har rört sig inom journalistik, pedagogik, teater, teatervetenskap och litteraturvetenskap. På grund av mina yrkesval har jag en lång tradition av oberoende i frågor om politik och livsåskådning, men ett starkt engagemang. Principer jag hyllar är integritet, kritiskt tänkande, bildning, nutidsorientering och att vara öppensinnad. Jag ogillar starkt allt som är auktoritärt eller hierarkiskt.

Nuförtiden skriver jag mest om teater. Sedan hösten 2015 har mitt huvudprojekt varit att utöka tolv av artiklarna om William Shakespeares pjäser. Dessa är: Cymbeline, En midsommarnattsdröm, En vintersaga, Lika för lika, Pericles, Slutet gott, allting gott, Som ni behagar, Stormen, Timon av Aten, Titus Andronicus, Trettondagsafton samt Troilus och Cressida - dvs i huvudsak de lyckliga komedierna, problempjäserna och sagopjäserna. Projektet sker lager för lager och har framskridit långsamt och med ett avbrott från september 2016 till juli 2017 då jag skrev biografier över i första hand internationellt betydande teaterregissörer och dramatiker (se nedan). Nästa stora avbrott inföll från april 2019 och gäller tills vidare, då jag sedan dess har mindre tid för Wikipedia. Målet med Shakespeare-projektet är att dessa tolv artiklar skall kunna bli utvalda. Jag är nu klar med två lager och har tre kvar. Ett problem är att Shakespeare-litteraturen är närmast oändlig och totalt oöverblickbar. För att artiklarna skall kunna bli så representativa som möjligt har jag införskaffat litteraturlistorna från samtliga litteratur-, teater och engelskinstitutioner vid nordiska universitet som håller kurser om Shakespeare. Eftersom dessa listor tillsammans omfattar minst ett års heltidsstudier har jag gjort ett urval bestående av i första hand översiktslitteratur. Härutöver kommer jag att konsultera essäerna i de auktoritativa textkritiska utgåvorna av nämnda pjäser, dvs Arden Shakespeare(en), Cambridge Shakespeare(en) och Oxford Shakespeare(en) samt allt som getts ut i bokform på svenska efter andra världskriget.

Tidigare har jag skrivit mycket om hundar, bl.a. historieavsnitten i alla hundrasartiklar, men inget hittills i själva huvudartikeln. Det som intresserar mig är egentligen hundarnas kulturhistoria och etologi samt kommunikationen mellan människa och hund, men till en början blev det mest så att jag påbörjarde saknade grundartiklar, försökte bygga ut wikifieringen mellan olika hundartiklar och sökte reda på saknade interwikikopplingar, senare har jag överfört det sökandet till Wikidata. Under drygt ett år (2011-2012) faktagranskade och källbelade jag samtliga hundrasartiklar. Sedan dess har hundrasartiklarna varit väldigt stabila, med enbart ett fåtal randändringar. Ett annat projekt är att skriva om viktiga arkeologiska fynd som belyser tamhundens historia. Några ambitiösare artiklar jag jobbat med är Jaktprov, Retriever och Pudel. Jag har ställt samman artikelserierna Mall:Jakthundar, Mall:Brukshundar, Mall:Hundsport och Mall:Hundrastyper samt fixat med strukturen i katalogträdet Kategori:Hundar.

Jag har även skrivit en hel del om historia och om internationella förhållanden.

En artikel som jag är huvudförfattare till har nått utmärkt status: Pudel.
En artikel som jag är medförfattare till har antagits till utmärkt: Timon av Aten.
Rekommenderade artiklar jag är huvudförfattare till: CymbelineEn vintersagaEn midsommarnattsdrömHamletKung LearLika för likaMacbethOthelloPericles (pjäs)Slutet gott, allting gottSom ni behagarTitus AndronicusTrettondagsafton (pjäs)Troilus och CressidaMichail BulgakovPier Paolo PasoliniJaktprov i SverigeRetriever.

Jag har länge bidragit på Commons med historiska bilder och lite sortering och under senare år även nytagna foton: