Wikipedia:Persondatafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:PDF
Bluegradient1.svg
Persondatafrågor
Frågor och svar om personuppgifter
För frågor angående övriga faktauppgifter se vidare: Faktafrågor eller Experthjälpen för frågor inom specialområden.


Här kan Wikipedias redigerare fråga, diskutera och svara angående basuppgifter om personer i artiklar, såsom födelse-/dödsdatum, födelse-/dödsort, personnamn, namnändringar, civilstånd, släktband, uppgifter om studier/arbeten/befattningar/titlar, migration etc i de fall dessa uppgifter inte är tillgängliga på andra platser som till exempel Ratsit eller om oklarheter råder om sådana uppgifter.

Alla användare som på något sätt har tillgång till betrodda källor – exempelvis Sveriges befolkning, Sveriges dödbok, speciella uppslagsverk, referenslitteratur/bokverk/tidskrifter, matriklar, databaser eller motsvarande för olika länder – är välkomna att besvara frågorna här. Sidan är endast avsedd för persondatafrågor för direkt användning i någon befintlig eller kommande artikel på Wikipedia eller övriga Wiki-familjen.

De användare som har tillgång till relevanta källverk – och alla andra – får gärna kryssa för bevakning av denna sida på stjärnsymbolen ovan, så blir den inkluderad i den personliga bevakningslistan.

Speciella personlistor för saknade levnadsuppgifter. Det finns ett stort antal svenska Wikipedia-artiklar om personer där uppgifter om födelse- respektive dödsår är okända. Den som händelsevis har tillgång till tillförlitliga uppgifter om någon av dessa personer är välkommen att komplettera dessa artiklar.

Artiklarna finns listade under följande kategorier: Födelseår saknas, Födda okänt år, Dödsår saknas, Möjligen levande personer, Avlidna okänt år.


Gunnar Wihlborg[redigera | redigera wikitext]

Gunnar Wihlborg (1901–1978), konstnär, musiker och författare är biograferad i Svenskt konstnärslexikon men saknas för närvarande i Wikipedia. Han finns med två diktsamlingar i libris-katalogen och omnämns som enav dem som skrivit dikter under Alfred Vestlunds signatur i Grönköpings Veckoblad. Han har då förväxlats med den mer kände Gunnar Ekelöf, som skrev liknande dikter under samma signatur.

Jag tror att artikeln i Svenskt konstnärslexikon skulle vara en bra utgångspunkt för en wikipediabiografi, ,em har inte själv tillgång till det verket. Därför ger jag tipset vidare, till exempel till @Janee:, som har skrivit om andra konstnärer tidigare. Roufu (diskussion) 27 mars 2018 kl. 21.36 (CEST)

@Roufu: Har skapat en artikel om Gunnar Wihlborg men tyvärr var den ganska tunn i Svenskt konstnärslexikon om hans medverkan i Grönköpings veckoblad, Men det går kanske att utöka från andra källor. Janee (diskussion) 11 april 2018 kl. 20.05 (CEST)
@Roufu: Janee (diskussion) 11 april 2018 kl. 20.06 (CEST)

Möjliga källor[redigera | redigera wikitext]

Såvida ingen hinner före borde den komma inom två veckor, jobbar just nu med namn på Wer Janee (diskussion) 27 mars 2018 kl. 21.46 (CEST)
Får en känsla att han har nära kopplingar till Brunskogs hembygdsförening se Libris 2123724 så det här kan nog vara samma persons bilder Bygdeband / Brunskogs hembygdsförening - Salgo60 (diskussion) 30 mars 2018 kl. 18.12 (CEST)
Enligt runan i Svd 1978-07-29 var han en av de drivande krafterna bakom hembygdsföreningen. Edaen (diskussion) 30 mars 2018 kl. 20.34 (CEST)
Också jag hade sett hans aktiviteter i Brunskog hembygdsförening, men det var hans litterära verksamhet, som gjorde mig nyfiken på honomr. Roufu (diskussion) 30 mars 2018 kl. 21.56 (CEST)

Tullia Ljungh verkar ha fel gubbe....[redigera | redigera wikitext]

Se mitt resonemang Diskussion:Tullia_Ljungh - Salgo60 (diskussion) 30 mars 2018 kl. 13.53 (CEST)

Ingeniör Hjalmar Ljungh, son till trafikinspektören Ljungh härstädes, afreser i dagarna till Baku för att mottaga anställning vid en svafvelsyrefabrik därstädes, som tillhör de Nobelska petroleumverken. Söderhamns Tidning 1900-08-06, sid. 3./Annika (diskussion) 30 mars 2018 kl. 14.35 (CEST)
Tackar jag la till "mellan" Hjalmar Ljung i Wikidata så nu kan man från en Iphone vandra från
  1. Tullia Ljungh till maken
    1. Wikidata Hjalmar Ljungh (ingenjör) (Q51127456) till
      1. hans far i Wikidata Hjalmar Ljungh 1838-1915 vidare till
        1. Dagny Arbman och sedan vidare till
          1. SKBL Dagny Tullia Arbman.....
se twitter och video när jag navigerar Wikipedia/Wikidata med Iphone
Känns väldigt galet att det är lättare på en Iphone med Siri att hoppa Wikipedia --> Wikidata --> Wikipedia -> SKBL än vad vad det är i Web gränssnittet - Salgo60 (diskussion) 30 mars 2018 kl. 17.44 (CEST)

Trafikinspektören Hjalmar Ljungh hade även dottern Annie Ljungh som 1902 ingick äktenskap med ingenjören Gustaf Elmér; även han verksam i Baku. /Annika (diskussion) 30 mars 2018 kl. 17.59 (CEST)

Slim Lidén[redigera | redigera wikitext]

Födelseort önskas. /Annika (diskussion) 30 mars 2018 kl. 17.27 (CEST)

Lagt till Bromma enl. Sv.bef -90. /KlasHass (diskussion) 30 mars 2018 kl. 17.41 (CEST)
Tack! /Annika (diskussion) 30 mars 2018 kl. 17.43 (CEST)

Kenneth Thorstensson[redigera | redigera wikitext]

Kontroll av födelseort önskas. /Annika (diskussion) 30 mars 2018 kl. 17.30 (CEST)

Lagt till Arvika Östra församling enl. Sv.bef -90. /KlasHass (diskussion) 30 mars 2018 kl. 17.48 (CEST)
Tack, igen! /Annika (diskussion) 30 mars 2018 kl. 17.56 (CEST)

Sead Haksabanovic[redigera | redigera wikitext]

Födelsedata och -ort behöver bekräftas för Sead Haksabanovic, se diskussion. Riggwelter (diskussion) 2 april 2018 kl. 13.13 (CEST)

Han finns inte i Sveriges befolkning 1990 och enligt Ratsit är han född 1999-05-04 i Halmstad [1]. /Ascilto (diskussion) 2 april 2018 kl. 13.20 (CEST)
@Ascilto: Jag kan inte se att det står i Ratsit var han är född, bara när han är född och var han idag är folkbokförd. --Larske (diskussion) 2 april 2018 kl. 14.16 (CEST)
Nej, det var en felskrivning, han bor i Halmstad. /Ascilto (diskussion) 2 april 2018 kl. 14.24 (CEST)

Joachim Siöcrona[redigera | redigera wikitext]

Joachim Siöcronas födelsedata behöver källbeläggas, likaså (om möjligt) hans giftermål, etc. Vad säger folkbokföringen? Riggwelter (diskussion) 2 april 2018 kl. 16.44 (CEST)

Född 1/4 1943 i Gustav Vasa (Stockholm) och ogift enligt Sveriges befolkning 1990. /Ascilto (diskussion) 2 april 2018 kl. 16.47 (CEST)
467 personer var skrivna i samma fastighet så det går inte att dra några slutsatser om eventuell sambo. Men enligt Ratsit är han nu gift med Carin Margareta Siöcrona född 19420313. 1990 hette hon Frostberg och var frånskild. /Ascilto (diskussion) 2 april 2018 kl. 16.55 (CEST)
Joachim Siöcrona och Carin Frostberg vigdes i Ålsten 28 december 2005. Vigselannons i Svenska Dagbladet på nyårsafton samma år.Astomic (diskussion) 2 april 2018 kl. 20.37 (CEST)

Lindqvist[redigera | redigera wikitext]

Här är någral personer med efternamnet Lindqvist där relativt nyskrivna biografier har ofullständiga personuppgifter. Det finns flera, men dessa bör vara identifierbara. Roufu (diskussion) 4 april 2018 kl. 08.56 (CEST)

Allan Lindqvist[redigera | redigera wikitext]

År, datum och plats för död. Roufu (diskussion) 4 april 2018 kl. 08.56 (CEST)

Han avled i Kåge den 22 november 2013, inlagt i artikeln med källa./Astomic (diskussion) 4 april 2018 kl. 18.11 (CEST)

Bengt Lindqvist (konstnär)[redigera | redigera wikitext]

Datum för födelse, datum och plats för död. Roufu (diskussion) 4 april 2018 kl. 08.56 (CEST)

Född 26 november 1913 i Nässjö, död i Borås, dit han remitterats från Nässjö, 18 april 1970. Källor Sv. dödbok 1947–2003 och DN 20 april 1970. Edaen (diskussion) 4 april 2018 kl. 10.35 (CEST)
Det skulle alltså betyda att han var skriven i Nässjö när han dog på sjuikhus i Borås? Roufu (diskussion) 4 april 2018 kl. 11.50 (CEST)
Ja, det stämmer. Edaen (diskussion) 4 april 2018 kl. 17.53 (CEST)

Carl Magnus Lindqvist[redigera | redigera wikitext]

Datum för födelse, datum och plats för död. Roufu (diskussion) 4 april 2018 kl. 08.56 (CEST)

Född 31 januari 1884 i Umeå lfs, död 10 maj 1977, 1967 skriven i Vännäs. Källa Sv. dödbok 1947–2003. Edaen (diskussion) 4 april 2018 kl. 10.40 (CEST)

Claés Lindqvist[redigera | redigera wikitext]

Datum för födelse., datum, år och plats för död. Roufu (diskussion) 4 april 2018 kl. 08.56 (CEST)

Född 2 juni 1898 i Östra Torsås, död 27 juni 1963 i Landvetter. Källa: Sv. dödbok 1947–2003. Edaen (diskussion) 4 april 2018 kl. 10.41 (CEST)

Flera Lindqvistar[redigera | redigera wikitext]

Det kan diskuteras hur viktigt det är att få uppgifter om nedanstående personer kompletta. Här är i varje fall en fortsättning på listan. Roufu (diskussion) 4 april 2018 kl. 10.04 (CEST)

Herbert Lindqvist[redigera | redigera wikitext]

plats för död.

Lagt till i faktamall av Salgo60.Roufu (diskussion) 5 april 2018 kl. 03.14 (CEST)
Ett bra sätt att ha koll på vad som finns i Wikidata är att aktivera en finess som visar Mall:Faktamall biografi WD om ingen lagt in någon annan mall i artikeln....
Aktivering görs på Inställningar/Övrigt se bilden till höger - Salgo60 (diskussion) 5 april 2018 kl. 07.08 (CEST)
Aktivera finess som visar Mall:Faktamall biografi WD i biografier.
Om den finessen nu finns skulle vi ju kunna slippa dessa rutor, vi som helst inte vill ha dem, genom att de inte läggs in i artiklarna. Då kan vi använda våra lokala när det finns behov. Tostarpadius (diskussion) 5 april 2018 kl. 09.26 (CEST)

Håkan Lindqvist (arkitekt)[redigera | redigera wikitext]

plats för död

Olle Lindqvist (fotbollsspelare)[redigera | redigera wikitext]

plats för födelse

Ragnar Lindquist[redigera | redigera wikitext]

datum och plats för död

Lagt till av Salgo60. Roufu (diskussion) 5 april 2018 kl. 03.32 (CEST)

Rasmus Lindkvist[redigera | redigera wikitext]

plats för födelse

Står i faktamall. Roufu (diskussion) 5 april 2018 kl. 03.40 (CEST)

Roy Lindqvist[redigera | redigera wikitext]

datum och plats för död

Han avled i januari 1987 i Malmö och är gravsatt på Limhamns kyrkogård. Inlagt med källa i artikeln./Astomic (diskussion) 5 april 2018 kl. 04.02 (CEST)

Rudolf Lindqvist[redigera | redigera wikitext]

datum och plats för död

Se Wikidata Rudolf Lindqvist (Q28025628) - Salgo60 (diskussion) 5 april 2018 kl. 07.25 (CEST)

Rune Lindkvist[redigera | redigera wikitext]

plats för födelse och död

Lagt till. KlasHass (diskussion) 4 april 2018 kl. 22.23 (CEST)

Werner Bäckström (ingenjör)[redigera | redigera wikitext]

Död när och var? /Annika (diskussion) 4 april 2018 kl. 14.34 (CEST)

se Werner Bäckström (ingenjör) (Q51370925) - Salgo60 (diskussion) 4 april 2018 kl. 15.33 (CEST)
Tack; jag hittade själv en källa till dödsdatumet. /Annika (diskussion) 4 april 2018 kl. 17.10 (CEST)
Ok primärkällan finns i Wikidata Oscars kyrkoarkiv, Död- och begravningsböcker, SE/SSA/6025/F I/6 (1935-1940), bildid: 00030174_00123 dödsorsaken är carcinom prostata dvs. prostatacancer (Q181257) länk Q51370925#P509 - Salgo60 (diskussion) 4 april 2018 kl. 19.16 (CEST)
Exampel av koppling till Riksarkivets fria primär källa i SVAR från Wikidata där hans post i dödsboken finns. Denna info visas enklast i artikeln med Mall:Faktamall_biografi_WD

Gotthard Werner[redigera | redigera wikitext]

Jag har just utökat Gotthard Werner men inte ändrat födelsedatum i artikel står angivet 9 december 1837 medan de flesta tryckta (bland annat Allhems konstnärslexikon och Svensk 1800-tals konst) källor och Nationalmuseum anger 4 december 1837. Tittar man i Svenskt biografiskt [2] anges 9 december men Nordisk familjebok [3] anger 4 december. Går det via någon dödsbok eller födelsebok att få fram rätt födelsedatum. Janee (diskussion) 4 april 2018 kl. 20.09 (CEST)

Den 4:de.[4] Edaen (diskussion) 4 april 2018 kl. 22.44 (CEST)
Ett stort TACK! har nu fixar datum i artikel, Janee (diskussion) 5 april 2018 kl. 02.02 (CEST)

Christina Merker-Siesjö[redigera | redigera wikitext]

Grunduppgifter behöver verifieras, ratsit och svensk filmdatabas är oense. Namnhistorik/giftermål? --Caztorp (diskussion) 8 april 2018 kl. 17.09 (CEST)

Enligt Sveriges befolkning 1990 är Ulla Eva Christina Merker Siesjö född 26/3 1949 i Ängelholm, det datum som står i artikeln och på WD. OBS! utan bindestreck mellan mellannamnet och efternamnet. Hon gifte sig 24/11 1983 med Carl-Axel Peter Siesjö, född 6/9 1955. I Sveriges befolkning 1980 hette hon bara Merker, inga uppgifter om civilstånd där men på fastigheten Brädgården 6 i Lund bodde bara hon och sönerna Jon Emil och Pål Nils, ingen vuxen man med namnet Merker. /Ascilto (diskussion) 11 april 2018 kl. 10.57 (CEST)
Arnulf Merker. /Annika (diskussion) 11 april 2018 kl. 11.07 (CEST)
(Redigeringskonflikt) I Sveriges befolkning 1970 står hon med sitt flicknamn. Äldste sonen föddes 28/7 1973, om det kan vara till hjälp för när hon gifte sig med herr Merker. Förutom sönerna fanns det 1980 18 manliga Merker i Sverige så det går inte att räkna ut med vem av dem hon varit gift. /Ascilto (diskussion) 11 april 2018 kl. 11.09 (CEST)
Landskrona Posten 2 september 2010: Arnulf Merker, professor, Malmö, har avlidit i en ålder av 65 år. Hans närmaste är hustrun Ann-Charlotte Alverfors, sönerna Emil och Pål samt bonusdotter Rebecca med familjer. /Annika (diskussion) 11 april 2018 kl. 11.19 (CEST)
Tack, båda. Hur göra med bindestrecket vet jag inte; båda varianter förekommer, även på Yallatrappans hemsida. Att det är Arnulf Merker det handlar om är rätt sannolikt, men det är väl bara meningsfullt att infoga i artikeln (i en infobox) om vi har årtal.--Caztorp (diskussion) 11 april 2018 kl. 18.59 (CEST)

Ingegerd Elm[redigera | redigera wikitext]

Denna för mig i övrigt okända politiker har offullständiga personuppgifter. Roufu (diskussion) 11 april 2018 kl. 07.49 (CEST)

Lagt till. KlasHass (diskussion) 11 april 2018 kl. 10.45 (CEST)

Victoria Sandell Svensson[redigera | redigera wikitext]

Det råder vissa oklarheter kring hennes efternamn och eventuellt kring hennes civilstånd. Går det att göra tydligare, och var bör artikeln om henne då placeras? Se diskussionssidan för mer resonemang. Tack för hjälpen (på förhand).--Paracel63 (diskussion) 13 april 2018 kl. 16.07 (CEST)

Enligt Ratsit heter hon bara Sandell i efternamn, inte Sandell Svensson. Då Svensson är hennes flicknamn borde namnet annars ha varit Svensson Sandell, det vanliga är ju att man behåller flicknamnet som mellannamn och tar makens/makans namn som nytt efternamn, men vad vet jag, det kan finnas undantag. Hon är gift med Camilla Sandell född 1968-06-10. /Ascilto (diskussion) 14 april 2018 kl. 16.16 (CEST)
Tack! Jo, det dubbla efternamnet är i lite förbryllande ordningsföljd; en tanke är att hon/andra lade till hennes tidigare efternamn för att inte förvilla läsarna efter giftermålet. Kanske är det bara slentrian att det hängt kvar. Bra att det klargörs att hon är gift. Det verkar logisk enligt de andra texter som också säger samma sak.--Paracel63 (diskussion) 21 april 2018 kl. 22.07 (CEST)

David Frölander-Ulf[redigera | redigera wikitext]

Född var? Segersta, Gävleborgs län?/Annika (diskussion) 14 april 2018 kl. 16.04 (CEST)

David wilhelm Frölander f 740813 i Segersta, Gävleb län, kom från Segersta till Sthlm 1894 och vidare till Malmö 1897. Källa Rotemannen 2./Pontuz (diskussion) 14 april 2018 kl. 20.08 (CEST)

Samuel Wilander[redigera | redigera wikitext]

Det finns flera olika födelseår för denna person det tidigaste jag har hittat är 1779 som används av Nationalmuseum medan flera tryckta källor anger 1781 och slutligen Amanda som måste ha fått allt efter bakfoten eftersom de anger 1799 som är bara något år innan han får jobb på Riksbanken. Går det via något födelsevikt hitta rätt datum. Janee (diskussion) 23 april 2018 kl. 20.10 (CEST)