Wikipedia:Persondatafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:PDF
Bluegradient1.svg
Persondatafrågor
Frågor och svar om personuppgifter
För frågor angående övriga faktauppgifter se vidare: Faktafrågor eller Experthjälpen för frågor inom specialområden.


Här kan Wikipedias redigerare fråga, diskutera och svara angående basuppgifter om personer i artiklar, såsom födelse-/dödsdatum, födelse-/dödsort, personnamn, namnändringar, civilstånd, släktband, uppgifter om studier/arbeten/befattningar/titlar, migration etc i de fall dessa uppgifter inte är tillgängliga på andra platser som till exempel Ratsit eller om oklarheter råder om sådana uppgifter.

Alla användare som på något sätt har tillgång till betrodda källor – exempelvis Sveriges befolkning, Sveriges dödbok, speciella uppslagsverk, referenslitteratur/bokverk/tidskrifter, matriklar, databaser eller motsvarande för olika länder – är välkomna att besvara frågorna här. Sidan är endast avsedd för persondatafrågor för direkt användning i någon befintlig eller kommande artikel på Wikipedia eller övriga Wiki-familjen.

De användare som har tillgång till relevanta källverk – och alla andra – får gärna kryssa för bevakning av denna sida på stjärnsymbolen ovan, så blir den inkluderad i den personliga bevakningslistan.

Speciella personlistor för saknade levnadsuppgifter. Det finns ett stort antal svenska Wikipedia-artiklar om personer där uppgifter om födelse- respektive dödsår är okända. Den som händelsevis har tillgång till tillförlitliga uppgifter om någon av dessa personer är välkommen att komplettera dessa artiklar.

Artiklarna finns listade under följande kategorier: Födelseår saknas, Födda okänt år, Dödsår saknas, Möjligen levande personer, Avlidna okänt år.


Karl Gerhard Svensson[redigera | redigera wikitext]

Ett IP-nummer har lagt till att chefsåklagaren K.G. Svensson, född 1928, avled 2016. Är det möjligt att finna säkra persondata för honom? Födelseåret står i Statskalendern, men det är allt som är bekräftat. Så som artikeln ser ut nu, är den i stort behov av redigering. Roufu (diskussion) 30 juli 2018 kl. 13.45 (CEST)

Nu är det fixat. Tack till Annika64. Roufu (diskussion) 30 juli 2018 kl. 15.03 (CEST)

Rebecka DecaVita[redigera | redigera wikitext]

Enligt denna källa är Decavita ett taget namn. Vad hette hon tidigare? Riggwelter (diskussion) 2 augusti 2018 kl. 00.06 (CEST)

Rebecka Gunilla Ljungman. Sv.Bef 1990. /Ascilto (diskussion) 2 augusti 2018 kl. 00.22 (CEST)
Tack! Riggwelter (diskussion) 2 augusti 2018 kl. 00.25 (CEST)
Hur ligger det till med Emelie DecaVita? Inte kan de väl vara systrar som påstås i den senares artikel. Har namnbyte skett från Emelie till Charlie? Kan inte själv kolla bef-skivorna nu./Pontuz (diskussion) 2 augusti 2018 kl. 11.20 (CEST)
I Sv. Bef 1990 finns en Emelie Ida Ekblom, född 1982-09-24 i Nyköpings östra, ingen annan Emelie på det datumet. /Ascilto (diskussion) 2 augusti 2018 kl. 16.14 (CEST)
Tack så mkt./Pontuz (diskussion) 2 augusti 2018 kl. 16.36 (CEST)

Det är tydligt att det som nu står om Emelie DecaVita är fel. Hennes namn enligt birthday.se är Charlie Ida Decavita. Om det finns eller har funnits någon familjerelation mellan henne och Rebecka DecaVita är oklart. De är födda med 6 ånaders mellanrum och har i varje fall olika mödrar. Den professionella relationen är emellertid belagd, och det skulle vara korrekt att kalla dem danspartner. Roufu (diskussion) 4 augusti 2018 kl. 07.32 (CEST)

Jag jar nu rättat det jag menade var fel i Emelie DecaVita, inklusive namnet. Roufu (diskussion) 8 augusti 2018 kl. 00.31 (CEST)

Fredrik Philip Klingspor och Fredrik Filip Klingspor[redigera | redigera wikitext]

@Janee: @FBQ: Detta är uppembart samma person. Roufu (diskussion) 3 augusti 2018 kl. 08.00 (CEST)

Helt klart samma person, sedan blir det ju en fråga om stavning, Fredrik Philip Klingspor används av Svenskt konstnärslexikon, Svensk biografiskt handlexikon, Uppsala konstmuseum, Göteborgs konstmuseum, Nationalmuseum plus fem tryckta böcker jag har tillgång till medan stavningen Fredrik Filip Klingspor tydligen bara förekommer i Svensk uppslagsbok ytterligare en stavning används av Svenskt Biografiskt Lexikon Fredric Philip Klingspor, så frågan är vilken stavning som skall användas. Janee (diskussion) 4 augusti 2018 kl. 14.27 (CEST)
Här verkar det vara ett enkelt val att välja det vanligaste, men för namn från före sekelskiftet 1800/1900 är det mest brukligt att normalisera stavningen eftersom stavningen i kyrkböckerna var godtycklig och varierade från präst till präst, samma präst kunde även variera sin stavning från tid till annan. Det var även vanligt att personer själva varierade sin stavning. Jag förordar alltså Filip före Philip. /Ascilto (diskussion) 4 augusti 2018 kl. 14.36 (CEST)
Jag menar att gränsen för normalisering måste sättas mycket längre tillbaka än år 1900 utom nåar det gäller kungliga. Vi skriver Carl von Linné och 1700-talsarkitekterna som jag råkar ha läst om idag ette Carlberg, inte Karlberg. Men Ugglan och tydligen också SVensk Uppslagsbok hade andra regler, än dem vi använder idag. Philip var helt säkert det han själv använde, och jag har inga problem med Fredric om det är historiskt belagt. Men personer från medeltiden får alltid sina namn normaliserade, och jag rättade till Gustav Magnusson (Tre Rosor till Horshaga) senast för npgra dagar sedan. Roufu (diskussion) 4 augusti 2018 kl. 16.37 (CEST)
Stavningen av namn blev inte låst på det sätt vi är vana vid förrän ca 1900. Det går inte att säga att namnbäraren hade en uppfattning om det ena var rätt. Att inte normalisera kan också innebära att vi påstår något som hade varit främmande för personen själv. Vår huvudregel bör vara en avvägning mellan normalisering och vad som är vanligast i nutida källor. För mindre omtalade personer där nutida källor bara för vidare stavningen från 1800-tals verk är den vikt vi bör tillägga källan låg. Om det är en mer känd person och källorna är av högre dignitet, som NE, så bör det väga tyngre. Edaen (diskussion) 4 augusti 2018 kl. 21.21 (CEST)
Vi har ju förmånen med omdirigeringar så alla tre stavningarna kan bli sökbara. Det är väl ingen omröstning, men jag röstar för Fredrik Philip efter en ytlig nätsökning. Se även F P Klingspor • Hovmarskalk Gravsatt: 1832-04-05 Norra begravningsplatsen, kvarter 03, gravnummer 00099 på hittagraven.se. Här är två av Klingspors arbeten från commons: GM Armfelt och HE von Fersen. -- KlasHass (diskussion) 4 augusti 2018 kl. 22.18 (CEST)
Jag stöder Fredric Philip, men kan acceptera "Fredrik Philip". Visst måste vi normalisera namn från medeltiden och tidiga nya tiden (främst 1500-talet), men 1700- och 1800-talen är det föråldrat att modernisera, bortsett från kungligheter. Tostarpadius (diskussion) 7 augusti 2018 kl. 15.31 (CEST)
Om SBL skriver Fredric Philip skulle jag också göra det även om andra lexika gör annorledes. Inget annat svenskt personhistoriskt verk bygger på lika grundliga primärkälleefterforskningar som SBL, så där torde man ha den bästa bilden av den faktiska stavningen. /FredrikT (diskussion) 7 augusti 2018 kl. 16.32 (CEST)
Som FredrikT, SBL ser jag som främsta auktoritet här, även om det givetvis kan finnas undantag om det finns modernare biografisk litteratur. Sedan finns givetvis exempel där den egna stavningen inte är POMMF, även om jag tycker detta främst bör gälla mycket kända personer. En komplicerande faktor är ju också om personen själv använt flera olika stavningar.FBQ (diskussion) 16 augusti 2018 kl. 22.18 (CEST)

Gunnar Nilsson och Evert Nilsson[redigera | redigera wikitext]

Jag började titta på Gunnar Nilsson (friidrottare 1889–1948) och Evert Nilsson som är märkta som dubblettartiklar. Det verkar klart att det bör vara Gunnar Nilsson som uppslag, dvs Gunnar Nilsson (friidrottare 1889–1948) för särskiljningens skull gentemot andra Gunnar Nilsson. Det jag blir lite frågande inför är varifrån Evert Nilsson som uppslag kan komma? I den andra artikeln som har fler läsbara källor står det att han heter Ernst Gunnar Nilsson. Detta står också i en av dess källor. För uppslaget Evert Nilsson är webbkällorna inte till någon hjälp, Swedish Athletic Page verkar vara borta och släktsidan kräver inloggning. Två tryckta källor anges, men utan noter, och de är ju inte läsbara direkt. Jag funderar nu på om Evert skulle eventuellt kunna vara en felskrivning av Ernst? Jag undrar därför om det är någon som vet eller har tillgång till källor som kan klargöra detta? Borde Evert Nilsson omdirigera till denna Gunnar Nilsson? Höstblomma (diskussion) 16 augusti 2018 kl. 09.07 (CEST)

Enligt Sveriges olympiska kommitté var namnet Gunnar Nilsson [1]. Tyvärr ingen vägledning i namnfrågan Evert/Ernst. Janee (diskussion) 16 augusti 2018 kl. 10.19 (CEST)
Tack, jag avvaktar lite till för att se om Evert/Ernst kan redas ut. Slår man ihop bör det i normala fall vara en omdirigering kvar, men om man inte vet om omdirigeringen är ett riktigt namn eller inte så känns det inte riktigt bra att göra en. Höstblomma (diskussion) 16 augusti 2018 kl. 10.31 (CEST)
Detta är inte det enda exemplet på märkligheter i artiklar om gamla idrottsmän. Artikeln om Gustaf Weidel (född Johnsson) låg ursprungligen under "Harald Jonsson [sic!]" och med de fullständiga förnamnen angivna som "Harald Gustaf" trots att han egentligen hette "Nils Gustaf" och Gustaf var tilltalsnamnet... /FredrikT (diskussion) 16 augusti 2018 kl. 13.39 (CEST)
Enligt Sveriges Dödbok 1901–2013:

18890819-321

Nilsson, Ernst Gunnar

Börsen 3

Död 8/3 1948.

Kyrkobokförd i Visby (Gotlands län, Gotland).

Född 19/8 1889 i Visby (Gotlands län, Gotland).

Gift man (12/7 1937).


Motsvarande folkbokföringsförsamling(ar) 1/1 2014: Visby domkyrkoförs, Gotlands kn (Gotlands län, Gotland)

Födelseförsamling i källan: Visby (Gotlands län)

Källor: DB, FS

Namnet Ernst Gunnar bekräftas även av födelseboken för Visby stad C:17 födda 1889:116./Pontuz (diskussion) 16 augusti 2018 kl. 16.13 (CEST)
Kan Evert vara en helt annan person, som fått felaktiga personuppgifter?/Pontuz (diskussion) 16 augusti 2018 kl. 20.03 (CEST)
Tack för den källan, då vet jag att rätt namn är Ernst. Börjar med länkrättning nu, sedan bör det nog bli flytt utan omdirigering, då "Evert Nilsson" om det inte ska vara en förgreningssida nog borde omdirigera till Evert "Västervik" Nilsson. Höstblomma (diskussion) 17 augusti 2018 kl. 07.05 (CEST)
Ett handskrivet "Ernst" kan eventuellt läsas som "Evert". Ibland kan sådant förklara felaktiga namnformer, som att "Hasenauser" blir "Hafmaner" (i det fallet troligen felläst frakturstil). Tostarpadius (diskussion) 17 augusti 2018 kl. 07.34 (CEST)
Användare:Tostarpadius påpekande är huvudet på spiken. Jag har sett konstigare namntolkningar än så i ArkivDigitals databas Sveriges befolkning 1860-1930 som bygger på kyrkböcker från nämnda period. De vill att man skall rätta fel, men då skulle man inte få göra annat och inte komma någon vart i efterforskningarna. /Ascilto (diskussion) 17 augusti 2018 kl. 08.35 (CEST)