Wikipedia:Persondatafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:PDF
Bluegradient1.svg
Persondatafrågor
Frågor och svar om personuppgifter
För frågor angående övriga faktauppgifter se vidare: Faktafrågor eller Experthjälpen för frågor inom specialområden.


Här kan Wikipedias redigerare fråga, diskutera och svara angående basuppgifter om personer i artiklar, såsom födelse-/dödsdatum, födelse-/dödsort, personnamn, namnändringar, civilstånd, släktband, uppgifter om studier/arbeten/befattningar/titlar, migration etc i de fall dessa uppgifter inte är tillgängliga på andra platser som till exempel Ratsit eller om oklarheter råder om sådana uppgifter.

Alla användare som på något sätt har tillgång till betrodda källor – exempelvis Sveriges befolkning, Sveriges dödbok, speciella uppslagsverk, referenslitteratur/bokverk/tidskrifter, matriklar, databaser eller motsvarande för olika länder – är välkomna att besvara frågorna här. Sidan är endast avsedd för persondatafrågor för direkt användning i någon befintlig eller kommande artikel på Wikipedia eller övriga Wiki-familjen.

De användare som har tillgång till relevanta källverk – och alla andra – får gärna kryssa för bevakning av denna sida på stjärnsymbolen ovan, så blir den inkluderad i den personliga bevakningslistan.

Speciella personlistor för saknade levnadsuppgifter. Det finns ett stort antal svenska Wikipedia-artiklar om personer där uppgifter om födelse- respektive dödsår är okända. Den som händelsevis har tillgång till tillförlitliga uppgifter om någon av dessa personer är välkommen att komplettera dessa artiklar.

Artiklarna finns listade under följande kategorier: Födelseår saknas, Födda okänt år, Dödsår saknas, Möjligen levande personer, Avlidna okänt år.


Karl-Axel Levin[redigera | redigera wikitext]

Denna källa uppger att han avled redan 1997. Det är säkert riktigt, men det skulle vara bra med en bekräftelse från dödboken eller liknande. Roufu (diskussion) 19 maj 2018 kl. 07.21 (CEST)

SDB
19230301-4332 Levin, Karl Axel
Mariedalsv 32 C
217 45 Malmö
Död 9/3 1997.
Folkbokförd (1989) i Malmö Sankt Petri, Malmö kn (Skåne län, Skåne).
Född 1/3 1923 i Lund (Malmöhus län, Skåne).
Gift man (22/3 1978).
--------------
Motsvarande folkbokföringsförsamling(ar) 1/1 2017:
Slottsstaden, Malmö kn (Skåne län, Skåne) Möllevången-Sofielund, Malmö kn (Skåne län, Skåne)
Födelseförsamling i källan: Lund (Malmöhus län)
Källor: RTB 97 / SPAR 92f / SPAR 97
Döböcker etc. har ofta 70 års Sekretessgräns därför är SDB ofta ett bra alternativ fast det är en andrahandskälla. Denna post har Källor RTB 97 / SPAR 92f / SPAR 97

- Salgo60 (diskussion) 19 maj 2018 kl. 07.46 (CEST)

Jag ser att Salgo60 nu har lagt in honom i Wikidata,och konstaterar att han inte tillhörde partiet Liberalerna som Salgo60 ohistoriskt och ogenomtänkt försökte få oss att tro. Men eftersom svenska partinamn nu skall skrivas på engelska, så är dett väl inte plats för att partier byter svenskt namn, och vi får räkna med att sådana anakronismer bara undantagsvis blir rättade i framtiden. Om vi inte ser upp kommer vi således i frmtiden få läsa om Arvid Lindman som moderat och Axel Pehrsson-Bramstorp som centerpartistisk statsminister i Sverige.
Salgo60 har lagt in en referens till dödboken i Wikidata, och dne skulle också kunna göra sig i brödtexten, som innehåller ytterligare uppgifter därifrån. Detta är emellertid numera tekniskt omöjligt utan specialkunskaper, som jag själv inte besitter. Roufu (diskussion) 19 maj 2018 kl. 11.49 (CEST)
Roufu Enklare om du uttrycker vad du vill ha så fixas det av någon som inte besitter special kunskaper i partipolitik men i WD
Detta är emellertid numera tekniskt omöjligt utan specialkunskaper syftar du på att uppdatera WD eller lägga in det i brödtexten, eller skapa en mall som hämtar ut denna information.... räcker det inte att ha Mall:Faktamall_biografi_WD?
OT: Jag tycker att dagens Wikipedia har väldigt "skrikig" design där en fotnot modell kyrkbok alltid visas och tar mycket plats. Antar att den normale Wikipedia läsaren bara vill läsa artikel och endast i undantagsfall vill dubbelkolla ett datum ==> att den "kontrollerande" läsaren kan klicka på fotnoten och då få se texten med en länk till primärkällan i SVAR....
.... - Salgo60 (diskussion) 19 maj 2018 kl. 12.04 (CEST)
Skapade en förfrågan om en egen egenskap för Sveriges Dödbok i WD ==> enklare att hantera och skapa maller etc... - Salgo60 (diskussion) 19 maj 2018 kl. 13.33 (CEST)
Jag klarade att ändra "Liberalerna" till "Folkpartiet" i faktarutan i Levins biografi. Det är möjligt att göra efter min "griniga suck" vid Bybrunnen för några veckor sedan. Jag tyucker givitvis illa om att jag skall behöva ändra felaktiga upplysningar från Wikidata. Det är enligt min mening bättre med inga upplsyningar alls. Jag är inte intresserad av partiernas namnbyteshistorer, som tyudligen förutsätts ligga inne i Wikidata, men som inte gör det. Liberalerna är ett nytt namn, som tillkommit länge efter att Levin avled - det är nog för mig.
Artikeln har en referens [1] till dödboken, men dem finns inte i den wikitext, som jag själv kan komma åt utan specialkunskaper. Jag kan därför inte hänvisa till dödboken som referens [1] i brödtexten utan måste skapa en kopia av den och lägga in den som referens [2]. Detta är något jag ännu inte har gjort. Jag tycker naturligtvis illa också om detta.
Min generella intryck är att wikidatafiseringen av persondata genomförs över huvudet på de ordinära användarna och med otillräcklig planering. Hur mycket godvilja, kunskaper och entusiasm det än finns är projektet tydligen otillräckligt bemannat. Roufu (diskussion) 19 maj 2018 kl. 14.56 (CEST)
Om det bara är att det står texten "Folkpartiet" i Infoboxen så gör det nu även om du tar bort det du lagt till.... jag la till ett nytt objekt i Wikidata med det gamla namnet.... det är inte alltid självklart att en namnändring skall visas eller ej....
Min känsla är att Wikipedia mår bra av att kvalitetskontrolleras mot externa trovärdiga källor så det är säkert 2 sidor av myntet
Om Wikipedia skall ha externa länkar eller ej lämnar jag till andra att fundera över.... - Salgo60 (diskussion) 19 maj 2018 kl. 16.29 (CEST)
Referens SDB på ett enklare sätt från WD "löses enkelt" om några veckor då vi fått en ny egenskap i WD... jag ser framför mig att du då skriver
<ref>{{SDB}}</ref> 
==> att du får en referens till SDB hämtat från WD - Salgo60 (diskussion) 19 maj 2018 kl. 16.29 (CEST)
Det rådet kommer jag inte följa. Jag har under min tid på Wipipedia skrivit alla referenser "longhand" och det kommer jag fortsätta med, såæ länge det inte blir förbjudet. Fördelen är att man då får en wikitext, som är läsbar och korrigerbar också av andra än Salgo60 och de som besitter samma specialkunskaper som denne. Som det nuu är, är det bara sådana specialister, som kan rätta de fel som nu upprepade gånger har upptäckts i Wikidata. Kvalitetskontrollen där är uppenbart sämre än den är i de större språkversionerna av Wikipedia. Jag har nyligen varit tvungen att förklara detta också i ett helt annat sammanhang, se Diskussion:Huimin Diqu. Roufu (diskussion) 25 maj 2018 kl. 14.21 (CEST)
Enklast är om du pingar vid fel i WD så kan någon fixa det. Jag skulle nog säga att som Wikipedia skrivs idag är det väldigt svårt att snabbt få en kontroll om fakta mellan ex. Wikipedia och SBL stämmer. Många gissar att Wikipedia har bra kvalitet men det är svårt att säga hur många av dom ca. 7500 personer vi identifierat både beskrivs i Wikipedia/Wikidata och SBL har samma födelsedatum etc i SBL och i alla språkversioner på Wikipedia. Bara dessa 7500 personer finns i Wikipedia på +200 språk. Är kvalitet/trovärdighet viktig så har jag inte sätt något bättre initiativ än Wikidata men det hela bygger på att alla hjälps åt och vill uppnå bästa möjliga trovärdighet och kvalitet - Salgo60 (diskussion) 28 maj 2018 kl. 14.03 (CEST)

Ytterligare person med partitillhörighet som inte känns trivial att ange i Faktamallen Diskussion:Johan_Gustaf_Richert#Politiskt_parti_Moderaterna? tyck gärna till - Salgo60 (diskussion) 30 maj 2018 kl. 13.49 (CEST)

Herbert och Birgit Wärnlöf[redigera | redigera wikitext]

Dödsdata önskas. Tostarpadius (diskussion) 1 juni 2018 kl. 05.57 (CEST)

se Herbert Wärnlöf (Q54555975), Birgit Wärnlöf (Q54555972) - Salgo60 (diskussion) 1 juni 2018 kl. 10.12 (CEST)
Herbert påstås vara född i Oslo. http://runeberg.org/svekonst80/0508.html /Annika (diskussion) 1 juni 2018 kl. 10.47 (CEST)
SDB säger Norge länk. Kan man inte gissa att Kristianstad i artikel texten utan källa är en felaktig tolkning av typ Kristiania se Publicistklubbens porträttmatrikel / 1936 / - Salgo60 (diskussion) 1 juni 2018 kl. 12.16 (CEST)
Även här uppges Oslo som födelseort. /Annika (diskussion) 1 juni 2018 kl. 12.28 (CEST)
Birgit Wärnlöf är mer känd som Birgit Afzelius-Wärnlöf. --N0WIS (diskussion) 1 juni 2018 kl. 13.02 (CEST)
Herbert Wärnlöf, född 7 mars 1898 i Norge, gift 3 oktober 1929, död 29 december 1991 i Ystads församling (Sveriges dödbok 1901-2013). Birgit Wärnlöf, född 21 november 1899 i Göteborgs domkyrkoförsamling, änka 29 december 1991, död 2 februari 1995 i Ystads församling (Sveriges dödbok 1901-2013). /Portunes (disk) 1 juni 2018 kl. 13.30 (CEST)

Ett stort slarvfel från min sida, min källa anger födelseort Kristiania (nuvarande Oslo) för Herbert. Janee (diskussion) 1 juni 2018 kl. 13.22 (CEST)

Alexander Hagman[redigera | redigera wikitext]

Nästan alla upplysningar saknas om denne rockmusiker, kampsportare och muskelknutte. Ingen uppgift om födelsetid, står inte i birthday.se, och många länkar är döda. Men han finns på Discogs, Instagram och Youtube.

Han har didigare haft namnet Alexander Rajkovic men namnbytet är inte utrett i artikeln. Det är emellertid omnämnt på Discogs. Det finns en äldre person på birthday.se med bägge efternamnen. Det kan vara hans mor.

Mitt inttresse för personen är minimalt. Jag ser gärna att de som kan, själva förbättrar artikeln. Roufu (diskussion) 2 juni 2018 kl. 09.56 (CEST)

Ingen annan är heller intresserad i denna person, verkar det. Jag gjorde ett nytt försök med birthday.se menar att jag funnit honom - riktig åldersgrupp och bostadsort. Roufu (diskussion) 18 juni 2018 kl. 00.28 (CEST)

Gunnar Isacson[redigera | redigera wikitext]

Gunnar Isacson (1925–2015), journalist och författare från Kalix, saknar detaljerade personupplsningar. Efter att ett IP-nummer lagt in namnet i efternamnsartikeln Isaksson har jag skrivit en stubb om honom. Roufu (diskussion) 17 juni 2018 kl. 14.44 (CEST)

Närmaste träff i Sv.bef. 1990 är en Edvin Gunnar Isacson född 1926-07-04 i Skönsmon, Västernorrlands län. Utsträcker man sig till stavningen Gunnar Isaksson finns det fem födda 1925, varav två i Norrbottens län: John Gunnar född 1925-11-10 i Nederkalix och Kurt Erik Gunnar född 1925-05-02 i Jokkmokk. /Ascilto (diskussion) 17 juni 2018 kl. 15.29 (CEST)
Journalisten Gunnar Isacson avled den 6 oktober 2015 drygt en månad innan han skulle ha fyllt 90, passar in på John Gunnar ovan. Dödsfallet noterat i svenska jägareförbundets tidskrift Svensk Jakt 27 november 2015./Astomic (diskussion) 17 juni 2018 kl. 15.49 (CEST)
Det är John Gunnar, han står som redaktör i Sveriges befolkning 1960./Pontuz (diskussion) 17 juni 2018 kl. 16.03 (CEST)

Sven Rosén (författare)[redigera | redigera wikitext]

Exakt dödsdatum önskas. Tostarpadius (diskussion) 17 juni 2018 kl. 17.55 (CEST)

Han avled 4 november 1965. Dödsannons i Svenska Dagbladet den 13 november samma år på sid.2 /Astomic (diskussion) 17 juni 2018 kl. 18.32 (CEST)

Torsten Ahlstrand[redigera | redigera wikitext]

Exakt dödsdatum efterfrågas. Tostarpadius (diskussion) 19 juni 2018 kl. 22.48 (CEST)

Han avled 21 september 2004 i Örgryte enligt SvenskaGravar./Astomic (diskussion) 19 juni 2018 kl. 22.55 (CEST)

Edna Cers-Winberg[redigera | redigera wikitext]

Går det att få en bekräftelse på hennes födelseort i artikeln anges Wien men jag har hittat en motstridande uppgift som anger Hongkong. Janee (diskussion) 20 juni 2018 kl. 21.31 (CEST)

Ingen plats angiven i Sv. Befolkning 1990. Här är en odaterad blänkare från Hällekis-kuriren som anger Hongkong. Mer en indikation än en absolut sanning... För övrigt frånskild 1987. KlasHass (diskussion) 21 juni 2018 kl. 11.02 (CEST)
Stort tack troligen är Hongkong rätt eftersom min andra källa som anger den staden även nämner hennes föräldrar. Janee (diskussion) 21 juni 2018 kl. 11.13 (CEST)
Tillägg från Borlänge Centrumförening om Malin Lidén Nu kommer konsten till Hantverksbyn sid 10 (pdf). KlasHass (diskussion) 21 juni 2018 kl. 11.16 (CEST)

Stig Sánta[redigera | redigera wikitext]

Hej! Här finns ingen uppgift om födelseort. Och enligt folkbokföringen stavas hans efternamn utan accent. Går det här att reda ut? Tack på förhand.--Paracel63 (diskussion) 25 juni 2018 kl. 07.08 (CEST)

Enligt Sv. Befolkning 1990 Nylöse församling, vilken 1959 ska ha hetat Göteborgs Gamlestads församling. KlasHass (diskussion) 25 juni 2018 kl. 21.52 (CEST)