Franklin Pierce

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Franklin Pierce


Ämbetsperiod
4 mars 18534 mars 1857
Vicepresident William R. King
Företrädare Millard Fillmore
Efterträdare James Buchanan

Född 23 november 1804
Hillsborough, New Hampshire, USA
Död 8 oktober 1869
Concord, New Hampshire
Politiskt parti Demokraterna
Maka Jane Means Appleton Pierce
Yrke Advokat

Franklin Pierce, född 23 november 1804, död 8 oktober 1869, var en amerikansk politiker (demokrat) och advokat. Han representerade New Hampshire både i representanthuset och i senaten. Han var USA:s president 1853-1857. Han var gift med Jane Means Appleton Pierce från 19 november 1834 fram till hennes död 1863.

När det mexikanska kriget utbröt 1846 tog Pierce värvning och steg snabbt i graderna till brigadgeneral och deltog i flera avgörande slag. 1848 tog han avsked från armén.

Han nominerades av demokraterna som en "kompromisskandidat" och vann en helt oväntad seger. Pierce var en förespråkare för expansionspolitik. Han inledde förhandlingar för att förvärva Hawaii, men försöket misslyckades då ögruppens kung avled. Han försökte även förhandla med Ryssland om Alaska, men utan framgång. Pierce slöt ett fördrag med Japan 1854, vilket öppnade landet för amerikanska affärsintressen.

Inrikespolitiskt kom hans impopulära agerande att tända en stubin som så småningom ledde fram till det nordamerikanska inbördeskriget. Bland annat detta och hans välkända problem med alkohol gjorde att han än idag är den enda sittande presidenten som har sökt en andra period, men förlorat stöd av sitt parti, som istället nominerade James Buchanan, vilken vann valet (Det finns dock flera presidenter som inte har fått stöd av partiet för en andra period). Pierce drog sig tillbaka från politiken 1857 när hans presidentperiod tog slut.

Utnämning till Högsta Domstolen[redigera | redigera wikitext]

  • John A. Campbell, 1853

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]