Richard Nikolaus von Coudenhove-Kalergi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nikolaus von Coudenhove-Kalergi.

Richard Nikolaus von Coudenhove-Kalergi, född 17 november 1894 i Tokyo, död 27 juli 1972 i Schruns, Vorarlberg, var en österrikisk greve, politiker, filosof och geopolitiker, som grundade den paneuropeiska rörelsen.

Richard Nikolaus von Coudenhove-Kalergis far var greve och diplomat från Österrike-Ungern, och hans mor Mitsu Aoyama kom från Japan. Han doktorerade i filosofi vid universitetet i Wien, och var därefter verksam som journalist vid tidskiften Paneuropa, där han blev den förste att popularisera idén om ett enat Europa. 1923 organiserade han en förening och författade ett manifest, Pan-Europa (översatt till svenska 1930[1]), och skrev senare trebandsverket Kampf um Paneuropa (1925-1928). Han utgav även 1927 Held oder Heiliger.[1]

Allt som var utgivet av von Coudenhove-Kalergis brändes av tyska nationalsocialister under de landsomfattande bokbålen i Nazityskland 1933. Med anledning av den nazistiska annekteringen av Österrike 1938, valde han att gå i exil. Först begav han sig till Frankrike, men då landet intogs av tyskarna, for han till USA. I USA undervisade han vid New York University, och skrev Crusade for Paneurope. 1945 återvände han till Frankrike, där han grundade Den europeiska parlamentariska unionen.

Han erhöll det första Karlspreis som utdelades, 1950.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Svensk uppslagsbok, Malmö 1931

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]