The Winner Takes It All

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
The Winner Takes It All
Singel av ABBA
Från albumet Super Trouper
B-sida "Elaine"
Utgiven 21 juli 1980 [1]
Format Grammofon
Genre Pop
Längd 4:54
Skivbolag Polar Music
Låtskrivare Benny Andersson
Björn Ulvaeus
Producent Benny Andersson
Björn Ulvaeus
Singlar
ABBA
"As Good as New"
(1979)
"The Winner Takes It All"
(1980)
"On and On and On"
(1980)


Album
Super Trouper
Super Trouper
(1)
The Winner Takes It All
(2)
On and On and On
(3)

"The Winner Takes It All", skriven av Benny Andersson och Björn Ulvaeus, är en singel av den svenska popgruppen ABBA, släppt den 21 juli 1980. "Elaine" var B-sida. Låten fanns också med på gruppens album "Super Trouper", från samma år.

Beskrivning och historik[redigera | redigera wikitext]

Sången, vars arbetsnamn var "The Story of My Life"[1], skrevs ursprungligen som en sång om romanser som upphör, men den har senare ofta kopplats samman med sport. Det talas ofta om skilsmässan mellan Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus 1979, men Björn Ulvaeus har sagt att deras skilsmässa inte hade någon vinnare. Agnetha Fältskog sjöng verserna, ackompanjerad av Benny Andersson på piano. Först var tanken att Björn skulle sjunga låten, men denna sång krävde en insats från någon av tjejerna och Agnetha fick äran.

Vid en omröstning på Channel Five i Storbritannien 1999 röstades "The Winner Takes It All" fram som Storbritanniens favoritlåt av ABBA. 2006 röstades "The Winner Takes It All" fram till Storbritanniens "favoritsång om att bryta upp förhållanden".

1981 släpptes en fransk version sjungen av 'Mireille Mathieu – "Bravo tu as gagné". Den körades av Lyngstad, Ulvaeus och Andersson, och inspelningen producerades av Ulvaeus och Andersson.

1993 spelade duon Pimpinela in sången med text på spanska under titeln "Solo Hay Un Ganador" till deras album "Hay Amores Que Matan".

I filmen Mamma Mia! från 2008 framfördes låten av Meryl Streep. Denna version finns även tillgänglig på filmmusikalbumet.

Den 12 december 2008 var den italienska operapopgruppen Il Divo gäst i Idolfinalen och framträdde låten med text på italienska och titeln Va todo al Ganador. Denna version ligger även på gruppens album The Promise från 2008.

Abbas singel är en av titlarna i boken Tusen svenska klassiker (2009).[2]

Listplaceringar[redigera | redigera wikitext]

Singeln "The Winner Takes It All" släpptes i mitten av 1980. Den 3 augusti 1980 gick den högst upp i topp på den brittiska singellistan "brittiska singellistan", en placering den där innehade i två veckor. "The Winner Takes It All" var också etta i Republiken Irland, Sydafrika, Belgien och Nederländerna. Den var nummer två i Norge, Finland och Sverige, och nummer tre i Schweiz och Österrike. Den var nummer fyra i det dåvarande Västtyskland, och i Zimbabwe som just bytt namn från Rhodesia. Den var nummer fem i Mexiko, nummer sju i Australien och Italien, och nummer åtta i Frankrike och USA. Singeln var också en tio-i-topp-hit i Kanada och Spanien, och den var en av ABBA:s mer framgångsrika hitsinglar vad gällde försäljning och listplacering.

Lista Position
Australien 7
Belgien 1
Finland 2
Frankrike 8
Republiken Irland 1
Italien 7
Kanada 10
Mexiko 5
Nederländerna 1
Norge 3
Nya Zeeland 16
Schweiz 3
Spanien 10
Storbritannien 1
Sverige 2
Sydafrika 1
USA 8
Västtyskland 4
Zimbabwe 4
Österrike 3


Företrädare:
"Use It Up And Wear It Out" av Odyssey och Kiki Dee
Singeletta i Storbritannien
3 augusti 1980
Efterträdare:
"Ashes to Ashes" av David Bowie

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] http://www.abbaannual.com/1980.htm ABBA 1980
  2. ^ Gradvall et al 2009, nr. 557

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

ABBA och 1980, året då "The Winner Takes It All" var en hitlåt