Wikipedia:Veckans samarbete

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:Veckans artikel)
Hoppa till: navigering, sök


Samarbeten
Veckans…Månadens…


Andra samarbeten:

Veckans samarbete består i att en framröstad artikel under en vecka får extra mycket uppmärksamhet och ompyssling. Wikipedianer som känner sig extra manade kanske gör lite extra efterforskningar, åker till ett bibliotek och söker upp böcker i ämnet, kanske talar med någon som är inläst på området. Målet är att artikeln på nästföljande måndags morgon ska vara i gott skick.

Vid slutet av varje vecka kan två priser delas ut. En utmärkelse delas ut till den person som har genomfört bäst arbete med förbättringen av veckans samarbete och en utmärkelse ges till de övriga personer som har bidragit med en förbättring av veckans samarbete.

Blir det du som utför bäst arbete med veckans samarbete?
Kommer du att genomföra ett bra arbete med veckans samarbete?

Så går det till[redigera | redigera wikitext]

När som helst kan någon nominera en artikel genom att nominera den på Wikipedia:Veckans samarbete/Omröstning. Artikeln behöver inte redan finnas. Man röstar genom att sätta sitt användarnamn under artikeln man vill rösta på, med ett "#" framför så att man lätt ser hur många röster det är. Man får avge en röst, men man får ändra sin röst när som helst. Om någon av misstag avger flera röster räknas endast den senaste eller den sista i listan. Vid oavgjort vinner den artikel som först nominerades. Artiklar med minst en röst blir automatiskt nominerade till nästa omgång.

Omröstningen avgörs på slaget midnatt mellan söndag och måndag, och första bästa användare ser till att resultatet av omröstningen blir genomdrivet så snart som möjligt efter det. Artikeln läggs in på Mall:Veckans samarbete. Överst i den utsedda artikeln läggs {{veckans samarbete nu}} in.

Utmärkelser är roligt att få, men inte på rutin. Dela gärna ut om du känner för det; använd dessa, hitta på egna eller skriv bara en trevlig rad på en diskussionssida.

Vad artikeln bör innehålla[redigera | redigera wikitext]

Den artikel som väljs till veckans samarbete bör mot veckans slut vara en allmänt bra skriven artikel med korrekta fakta, någorlunda omfång, källor och lämpliga illustrationer. Med lite flit kanske den till och med kan börja närma sig den perfekta artikeln.

Vilken artikel bör vi välja?[redigera | redigera wikitext]

Erfarenhet har visat att det finns vissa kriterier på ett framgångsrikt Veckans samarbete.

 • Artiklar där det finns gott om referensmaterial.
 • Åtminstone några användare är beredda att arbeta med artikeln.
 • Artiklar om någon känd person eller känd plats har visat sig vara särskilt bra som samarbeten.
 • Välj gärna Wikipedia:Basartiklar.

Veckans samarbete[redigera | redigera wikitext]

Nuvarande Veckans samarbete är .

Nomineringar och omröstning inför nästa vecka[redigera | redigera wikitext]

Nomineringar och omröstning inför nästa vecka sker på sidan Wikipedia:Veckans samarbete/Omröstning

Tidigare Veckans samarbete[redigera | redigera wikitext]

Se även Wikipedia:Tidigare Veckans samarbete

2011[redigera | redigera wikitext]

2010[redigera | redigera wikitext]

2009[redigera | redigera wikitext]

Arkiv[redigera | redigera wikitext]

Checklista vid byte av veckans samarbete[redigera | redigera wikitext]

 1. Om du vill, dela ut utmärkelser till de personer du tycker har bidragit bäst till gångna veckans samarbete (prismallar finns här)
 2. Räkna röster under Wikipedia:Veckans samarbete/Omröstning.
 3. Lägg in artikeln på listan ovan högst upp och med antalet röster artikeln fick och hur många procent det utgör av det totala antalet röster.
 4. Rensa Wikipedia:Veckans samarbete/Omröstning genom att ta bort samtliga röster och ta bort nominerade artiklar som inte fått några röster.
 5. Ta bort {{veckans samarbete nu}} ur förra veckans samarbete.
 6. Gör en diff mellan då veckans samarbete startade för den artikeln och när det slutade, och lägg in diffen ovan och döp den till "Skillnad".
 7. Lägg in {{veckans samarbete nu}} i kommande veckans samarbete.
 8. Lägg in en kort sammanfattning av nya veckans samarbete under Mall:Veckans samarbete, se mer info i koden till den mallen.
 9. Lägg in samma sammanfattning under Wikipedia:Tidigare Veckans samarbete.
 10. Byt ut Mall:Veckans kort till nya veckans samarbete.

I denna artikel[redigera | redigera wikitext]

 1. Under "Tidigare "Veckans samarbete" lägg till en rad för den nya "Veckans samarbete". Använd * Vecka 9: (X av X röster – X %)

Se även[redigera | redigera wikitext]