Årsta slott

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Årsta slott
Slott
Årsta slott i juni 2006
Årsta slott i juni 2006
Land  Sverige
Region Svealand
Kommun Haninge

Årsta slott ligger i Österhaninge socken och Haninge kommunSödertörn i Södermanland.

Slottet som är beläget innanför Blistafjärden, är byggt av sten i två våningar med en stor, delvis oinredd vind i två etage under ett brant, valmat tak. Trapphusets utskjutande porttorn är försedd med en cirka 350 år gammal urtavla och tornets klockade överdel är krönt med en lanternin. På vinden huserar nu en mängd fladdermöss och vid norra gavelns insida är den hissanordning som användes vid byggnadens uppförande ännu bevarad. Innanför slottets bastanta ekport står ett antal granitpelare som estetiskt lyfter upp trapphusets entré, varifrån man tar sig vidare till de övre våningarna. Från bottenvåningen leder även en brant trappa ner till källarens skumma utrymmen med murade valv och spöklika gångar.

Slottets främre gård flankeras av två flyglar och anläggningen är delvis omgiven av en park som ligger i anslutning till vidsträckta golfbanor. I parkens sydvästra del är en gravlund för familjen Saxenberg och strax nedanför denna står en pittoresk lekstuga som tillhört familjen Meeths barn. I parkens engelska del är ett antal ålderstigna träd som en gång planterades på Fredrika Bremers initiativ och vid södra infarten står en gigantisk runsten, Blistastenen, som på 1800-talet flyttades hit från byn Blista.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Årstas anor sträcker sig tillbaka till slutet av 1200-talet, då här låg en huvudgård för Tyska Ordens svenska jordinnehav. Orden sålde godset till Erik Axelsson 1467, som i sin tur överlät det till sin bror Lars. Grunderna efter Årstas medeltida byggnader syns i en lummig glänta vid norra alléns slut, cirka 900 meter från slottet. Dagens huvudbyggnad uppfördes 1660–67 av Claes Hansson Bielkenstierna och hans hustru Barbro Åkesdotter Natt och Dag. Årsta ärvdes sedan via giften av släkterna Kurck, Soop och Fleming tills det inköptes av den finländske brukspatronen Carl Fredrik Bremer 1805, far till författaren Fredrika Bremer.

Därefter såldes godset 1853 till Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta och sedermera till Abraham Saxenberg. Fredrika Bremer var bosatt på slottet hos familjen Saxenberg när hon avled 1865. Saxenberg sålde Årsta 1898 till ett aktiebolag. Näste ägare blev 1910 telefoningenjör Gustaf Cedergren, som lät förvandla det gamla stenhuset till en för tiden modern bostad. Till godset hörde ett större jordbruk med en omfattande gårdsanläggning vars ladugård ansetts vara norra Europas modernaste. Efter Cedergrens död år 1919 inköptes Årsta av direktör Herman Meeths, som var dess ägare till 1964. Årstas huvudbyggnad med en del ekonomibyggnader och parkområde inköptes 1966 av Österhaninge kommun och idag står Haninge kommun som ägare. Årsta slott disponeras idag av restaurangen Årsta Slott Gastronomi samt av Årstasällskapet.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

En kopia av byggnaden ingick i Baltiska utställningen i Malmö 1914. Denna användes för Fredrika Bremer-förbundets utställning om den svenska kvinnorörelsen, den så kallade Årstautställningen, som revs efter utställningens slut.

Slottet används ofta för evenemang, föreställningar och filminspelningar. Exempelvis spelades julkalendern Tjuvarnas jul (2011) och TV-serien Pappas pengar (2012) in där.

Årsta slott med flyglar och en del av slottsparken, vy från sydost, mars 2014.
Årsta slott med flyglar och en del av slottsparken, vy från sydost, mars 2014.


Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]