Cint

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Cint, förkortning för Consumer Intelligence, är ett företag som tillhandahåller målgrupper för användning i samband med internetbaserade undersökningar (över dator eller mobil). Cint Sverige AB tillhandahöll 1999-2010 konsumentwebbplatsen Cint konsumentkraft (cint.se), där konsumenter kunde betygsätta produkter och tjänster. Webbplatsen innehöll även diskussionsforum och en teleprisguide, och har under åren bidragit till att avslöja bantningsbluffar, fakturaskojare och andra oseriösa aktörer. Webbplatsen avvecklades 2010 och ersattes av bloggen knyt.se (förkortning för Konsumentnytt), dit cint.se:s medlemmar och foruminlägg har förts över. [1] Internetmarknadplatsen Cint, med den engelskspråkiga webbplatsen cint.com riktad till kommersiella kunder, grundades 2001 och hade som syfte att finansiera konsumentnätverket.[2][3]

Företagshistoria[redigera | redigera wikitext]

Cint startades av Bo Mattsson som lyckades upp intresse från några familjer i Täby med omnejd under hösten 1998. Skälet till starten var en "upprivande" dålig erfarenhet av en charterresa tillsammans med familjen - denna dåliga erfarenhet manifesterades också ordleken att Cint på jämtska blir "sinn't", dvs arg (eller egentligen sinnu).. I juli 1999 startades konsumentwebbplatsen Cint.se och "idag" har medlemmarna fyllt i närmare 400 000 enkäter.

Fram till senvåren 2000 var Cint finansierat av framförallt Bo Mattsson med fam samt "friends & family" , men i samband med en nyemission i juni gick Öhman Holding, Information Technology Partners samt Banco Fonder in med totalt 14 miljoner kronor i moderbolaget Cintindex AB, numera Cint AB. Idag ägs Cint av grundarna, Öhman, ITP, Banco samt ett antal privatpersoner, bland annat de anställda. I samband med den finansieringen anställdes Leif Geiger som VD för den kommersiella delen samt Jan Bertoft som VD för konsumentdelen.

Under åren har ett par ändringar av Cint.se skett – under 2000 byggdes hela databasen om och under hösten 2002 byggdes ett helt nytt “skal”, dvs. utseende på sajten. Den kommersiella delen i Cint handlade om att erbjuda varumärken en direktaccess till privatpersoner i syfte att genomföra konsumentstudier. USP var det extremt välprofilerade registret som erbjöd varumärkena omedelbar access till individer baserat på ett stort antal profileringspunkter, inklusive med utgångspunkt i den vara som de hade tyckt till om. Leif Geiger fann dock snabbt att det inte fanns någon större marknad för detta, i och med att internet misstroddes som kanal, Leif byggde istället upp en intäktsström baserad på konsulttjänster inom konsumentundersökningar.

I slutet av 2003, beslöt dock huvudägaren Bo Mattsson att detta inte var av intresse varvid bolaget bantades, nytt kapital tillfördes av befintliga aktiegäare, varefter 2004 ägnades åt att bygga om tjänsten till att bli en marknadsplats för köp och försäljning av målgrupper, med inriktning mot den befintliga marknadsundersökningsmarknaden.

I början av 2005 släpptes den SaaS-baserade marknadsplatsen CPX och ett antal nordiska marknadsundersökningsbyråer knöts som kunder. Samtidigt byggdes utbudssidan ut via ett erbjudande till framförallet media, där media kunde bygga användarpaneler. Affärsmodellen kring plattformen byggde på att den ersättning som Cint fick av köpande kunder, fördes delvis vidare till panelägare samt panelister. Under 2005 hade Cint intäkter om 1.9 msek.

Som en följd av detta, såldes Cint.se vidare till Anders Nyman som under de närmaste åren ombildades till Knyt.se. Vid försäljningen hade cint.se 35000 medlemmar, som fördes över till knyt.se. Knyt.se ägs sedan 2010 fullt ut (efter en övergångsperiod om tre år) av företaget Konsumentnytt Sverige AB, grundat av konsumentjournalisten Anders Nyman, tidigare anställd vid Cint, som även har frilansat på TV-programmet Plus.[4]. Webbadressen Cint. se ägs av Cint AB.

2006 och 2007 var lönsamma år, plattformen och erbjudandet visade sig fungera och under hösten 2007 gick riskkapitalbolaget Creandum in med pengar för att finansiera en internationell expansion av tjänsten. Under 2008 och 2009 expanderade också bolaget till Tyskland, Ryssland, Spanien samt Storbritannien. Ett mindre utvecklingskontor öppnades också i Atlanta USA.

Cint genomförde hösten 2010 en ny kapitalresning, i vilket det brittisk/holländska riskkapitalbolaget Prime Ventures tillförde nytt kapital. Befintliga ägare stod för delar av det nya kapitalet. Dessa resurser användes för att bygga ut en kommersiell verksamhet i USA, därtill startades också verksamheter i Japan, Holland, Frankrike samt Australien.

Under 2011 och 2012 byggdes plattformen ut ytterligare och per slutet av 2013 innehåller plattformen cirka 12 miljoner profilerade individer, i över 56 länder, tillhörande paneler som ägs av ca 1000 olika företag världen över. Aktiva köpare av dessa målgrupper är i huvudsak undersökningsföretag, men också ett antal internetbaserade verktyg såsom enkätverktyg har kopplat upp sig via Cints api:r och erbjuder sina kunder i sin tur Cints tjänster.

2013 kan sägas vara genombrottet för tjänsten som sådan, den har i stor utsträckning medverkat till att i grunden förändra hur underökningsmarknadens "supply chain" ser ut och fungerar globalt. En köpare kan ha en fältdatainsamling mot snart sagt vilken målgrupp som helst, var som helst i världen igång efter endast några minuter, och med full kontroll från den egna datorn.

Cints omsättning under 2013 var litet drygt 160 msek.

Undersökningar[redigera | redigera wikitext]

Cint.com, den kommersiella verksamheten, startades hösten 2001. Bo Lennart Mattsson är VD, och företaget har 111 anställda (2011).

Cint.se finansierades huvudsakligen via de undersökningar som Cint.com förmedlar via sin undersökningstjänst CPX. I CPX-systemet utgjorde Cint.se-medlemmarna en av flera svenska undersökningspaneler. De andra ägs av bland annat mediabolag som MSN och undersökningsföretag som Hermelin. Kunderna i CPX är svenska och utländska undersökningsinstitut.

Cints centrala plattfform, CPX, bytte under 2011 namn till OpinionHub.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hjälp för konsumenter, Surftips idg.se 2012-02-12.
  2. ^ Blogg: Cint blir knyt Arkiverad 10 maj 2012 hämtat från the Wayback Machine. 2010. Accessdatum 2012-05-03.
  3. ^ Om nya cint.se. Accessdatum 2012-05-03.
  4. ^ Plus spårar nätbluff till dansk affärsman Arkiverad 27 mars 2012 hämtat från the Wayback Machine., Plusprogram där Anders Nyman medverkar, 2011-12-21.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]