Investor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Investor Aktiebolag
Investor på Arsenalsgatan 8
Huvudkontoret vid Blasieholmstorg i Stockholm.
Org.nr 556013-8298
Typ Publikt aktiebolag
Nasdaq NordicINVE B
Huvudkontor Sverige Stockholm, Sverige
Nyckelpersoner Jacob Wallenberg
Styrelseordförande
Johan Forssell
Koncernchef Vd
Bransch Investmentbolag
Produkter Lista över investeringar
Antal anställda 16 702 – December 2015
Historia
Grundat 1916
Avknoppat från Stockholms Enskilda Bank
Ekonomi
Omsättning 33,604 miljarder SEK
Rörelseresultat 19,647 miljarder SEK
Vinst efter skatt 17,434 miljarder SEK
Tillgångar 336,59 miljarder SEK
Eget kapital 271,977 miljarder SEK
Struktur
Ägare Familjen Wallenberg
Övrigt
Slogan Building best-in-class companies.
Webbplats InvestorAB.com
Fotnoter Statistik från 2015 års bokslut.[1]

Investor Aktiebolag är ett svenskt investmentbolag som bildades 1916 och som allt sedan starten kontrolleras av familjen Wallenberg genom de så kallade Wallenbergstiftelserna som är huvudägare i företaget. Bolaget förvaltar röststarka aktier i framförallt svenska företag. Investor har 16 702 anställda med huvudkontor på Arsenalsgatan 8C i Stockholm och kontor i Amsterdam, Peking, Hongkong, Menlo Park (i Kalifornien), New York och Tokyo.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Investor grundades 1916 som en avknoppning från Stockholms Enskilda Bank och börsintroducerades redan efterföljande år. I den ursprungliga portföljen hade Investor innehav i företag som AB Scania-Vabis och AB Diesels Motorer. Efter andra världskriget etablerade företaget vad som kom att bli långsiktiga innehav i bolag som Separator, ASEA, Stora Kopparberg, Kopparberg-Hofors och Wifstavarf. Under 1920-talet var Investor, med Jacob Wallenberg i spetsen, med och omstrukturerade Astra vilket även det skulle visa sig bli ett långvarigt intresse. Kreugerkraschen, i början av 1930-talet, ledde till att Investor tog över Ivar Kreugers intressen i en rad bolag, såsom Ericsson, SKF och STAB. Under efterkrigstiden utökades portföljen genom bland annat inköp i Electrolux, 1956, och en rad fusioner och avknoppningar blev också verklighet.

Investeringar[redigera | redigera wikitext]

Kärninvesteringar[redigera | redigera wikitext]

Investor har stora investeringar, så kallade kärninvesteringar, i flera större bolag, till exempel ABB, AstraZeneca, Atlas Copco, Electrolux, Ericsson, Husqvarna, Saab, SEB, Wärtsilä, Permobil, Sobi, Mölnlycke Health Care, Aleris och The Grand Group.

WM-data ingick tidigare i listan, men aktieposten såldes till LogicaCMG, i och med dess uppköp av WM-data. Gambro ingick tidigare i listan, men var noterat på Stockholmsbörsen endast fram till och med den 19 juli 2006[2] och ingår numera i Investors så kallade operativa investeringar. Gambro såldes i december 2012 till Amerikanska Baxter för 26,5 miljarder kr på skuldfri basis [3]

Företagen som ingår i Investors långsiktiga innehav brukar räknas ingå i Wallenbergsfären.

Verkställande direktörer[redigera | redigera wikitext]

Styrelseordförande[redigera | redigera wikitext]

Samarbete med högskolor och universitet[redigera | redigera wikitext]

Företaget är en av de främsta medlemmarna, benämnda Capital Partners, i Handelshögskolan i Stockholms partnerprogram för företag som bidrar finansiellt till Handelshögskolan i Stockholm och nära samarbetar med den vad gäller utbildning och forskning[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bokslut & Nyckeltal – Investor AB”. Allabolag.se. http://www.allabolag.se/5560138298/bokslut. 
  2. ^ Gambros webbplats, hämtad 26 juli 2006
  3. ^ Investors webbplats, hämtad 18 juli 2006
  4. ^ ”Johan Forssell”. Investor. 13 maj 2015. http://www.investorab.se/om-investor/organisation/ledning/johan-forssell/. Läst 13 maj 2015. 
  5. ^ ”www.hhs.se - Näringsliv & samhälle, Handelshögskolans Partnerföretag”. http://www.hhs.se/se/BusinessAndSociety/Partnerprogrammet/Pages/Partnerf%C3%B6retag.aspx. Läst 28 juli 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]