Creades

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Creades AB är ett svenskt börsnoterat investmentbolag.

Creades bildades 2012, sedan Investment AB Öresund delats i två företag i och med att finansmannaparet Sven Hagströmer och Mats Qviberg beslutat att gå skilda vägar som en följd av omständigheterna kring HQ-kraschen. Creades, med Hagströmer som största ägare, tilldelades 59% av Öresunds substansvärde vid delningen.

Namnet Creades togs från Joseph Schumpeters begrepp creative destruction. Företaget noterades 22 februari 2012 på First North-listan. Creades handlas på NASDAQ OMX Stockholms huvudmarknad sedan den 6 december 2013.[1]

I början av 2013 fördes 30% av Creades substansvärde över till ett nytt bolag vid namn Sedarec, kombinerat med ett inlösenförfarande till Creades aktieägare. Denna manöver ökade Hagströmers ägarandel i Creades, samtidigt som Pan Capital blev huvudägare i Sedarec, som avsågs avvecklas.

Sven Hagströmer med familj är dominerande ägare i företaget, och hade i februari 2015 62% av kapitalet och 47,9% av rösterna genom ägarbolaget Bioinvestor.[2]

Portfölj[redigera | redigera wikitext]

Creades aktieportfölj består (läge februari 2015) huvudsakligen (75%) av noterade aktier och till 25% av onoterade aktier.[3] I februari 2015 bestod portföljen av noterade innehav i Avanza Bank, det från Haldex avknoppade verkstadsföretaget Concentric, Lindab International, Note och Transcom. De onoterade innehaven utgjordes av Acne Studios, Carnegie, Global Batterier och Ferronordic Machines.

Creades affärsidé är att vara en aktiv ägare i innehav av små och medelstora företag.[1]

Substansvärdet i Creades portfölj uppgick i början av 2014 till cirka tre miljarder kronor.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”Om Creades”. http://www.creades.se/om-creades/. Läst 25 februari 2015. 
  2. ^ ”Creades Aktiägare”. http://www.creades.se/investerare/aktieagare/. Läst 24 februari 2015. 
  3. ^ ”Creades Portföljen”. http://www.creades.se/innehav/portfoljen/. Läst 25 februari 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]