Catena

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Catena AB
TypAktiebolag
HuvudkontorHelsingborg, Sverige Sverige. Säte, Helsingborg, Sverige
NyckelpersonerVD Jörgen Eriksson, styrelseordförande Gustaf Hermelin,
BranschFastighetsbolag
Antal anställdaca 45
Historia
Grundat2006
Övrigt
Webbplatswww.catenafastigheter.se

Catena AB är ett börsnoterat fastighetsbolag som genom samarbete och på ett hållbart sätt utvecklar, äger och förvaltar effektiva logistikanläggningar. Catena verkar i fem regioner, Göteborg, Helsingborg, Jönköping, Malmö och Stockholm.

Totalt har Catena 112 logistikanläggningar i Sverige och Danmark med en uthyrningsbar yta om 1,9 miljoner kvadratmeter (2020). Fastighetsbeståndet omfattar terminaler, logistiklager, distributionslager, anläggningar för citylogistik och olika typer av omnianläggningar.

Catena-aktien handlas på Nasdaq Stockholm, MidCap.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Catenas historia börjar 1967 då Volvo bildade AB Volvator för att strukturera om sitt återförsäljarnät. Företaget namnändrades till AB Catena i samband med börsintroduktionen 1984 då Volvo minskade sin ägarandel till 40%. Därefter expanderade företaget inom områden som finans, handel och fastigheter. 1994 inleddes en renodling av verksamheten till fordonsdistribution och det mesta av verksamheten utanför kärnaffären såldes. 1997 namnändrades AB Catena till Bilia. Utvecklingen av fastighetsbeståndet skedde successivt, 2005 ägde Bilia (genom Catena) 34 fastigheter med ett marknadsvärde av 2 020 Mkr.

Under 2010 beslöts vid extra bolagsstämma att ändra verksamhetens inriktning och avyttra samtliga tillgångar utom två sammanhängande fastigheter i Solna som av styrelsen bedömdes ha stor utvecklingspotential. I samband med ordinarie årsstämma 2011 avgick VD Peter Hallgren efter tretton år och ersattes av Andreas Philipson.[1] År 2013 förvärvades Brinova Logistik AB med ett bestånd av 43 logistik- och lagerfastigheter med en uthyrningsbar area om 655 000 kvm och Catena blev en av landets största ägare av logistikfastigheter. Gustaf Hermelin, tidigare Klövern AB, tillträdde som VD. 2015 köpte Catena Klöverns samtliga aktier i Tribona och lämnade ett uppköpserbjudande till resterande aktieägare. När Tribona gick upp i Catena ökade fastighetsbeståndet från ca 0,8 till 1,5 miljoner kvadratmeter. 2017 tillträdde ny VD, Benny Thögersen. Catena förvärvade fem fastigheter från Kilenkrysset och vann "Årets logistiketablering" för Boozt Fashion AB anläggning vid E-city Engelholm. Under 2018 förvärvades bland annat en logistikfastighet i Morgongåva med Apotea som hyresgäst och Catena fortsatte att investera stort i större logistikpositioner. Catena sköt fram sina positioner i Stockholmsregionen ytterligare under 2019 då bolaget bland annat säkrade ett strategiskt logistikläge om 1 000 000 kvadratmeter i Järna för att komplettera de redan befintliga utvecklingsplanerna för Stockholm Syd som ligger vid Nykvarn (samma år gick Catena även in som arenasponsor till Rögle BKs hemmaarena, Catena Arena). 2020 tillträdde Jörgen Eriksson som VD.

Fasad, multihyresgästlager på Logistikposition Sunnanå med blomma i förgrunden
Multihyresgästlager på Logistikposition Sunnanå

Framträdande logistiknav[redigera | redigera wikitext]

I Catenas nät med logistikfastigheter framträder några nav som är av särskilt stor betydelse för Skandinaviens varuflöden, både vad gäller läge och funktion. Några av Catenas positioner som utvecklats starkt är exempelvis Logistikposition Tostarp utanför Helsingborg, Logistikposition Sunnanå utanför Malmö E-city Engelholm och Logistikposition Katrineholm.

Catena har även en stor markreserv på flera områden på strategiska lägen som bolaget bedömer kommer att få stor betydelse för framtidens varuförsörjning och som kan aktiveras när tiden är rätt och rätt kund finns på plats.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fastighetsnytt.se Arkiverad 12 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine. 2011-05-02

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]