Fabege

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fabege AB
Fabege ABs logotyp
Org.nr 556049-1523
Typ Publikt aktiebolag
OMXFABG
Huvudkontor Sverige Solna, Sverige
Nyckelpersoner Erik G. Paulsson
Styrelseordförande
N. O. Christian Hermelin
Koncernchef Vd
Bransch Fastighetsbolag
Produkter Kommersiella fastigheter
Antal anställda 136 per 31 dec 2014
Historia
Grundat 2005
Bildat av Wihlborgs Fastigheter
Ekonomi
Omsättning 130 miljoner SEK
Tillgångar 36 018 Mkr
Eget kapital 13 783 Mkr
Struktur
Avdelningar Förvaltning, Projekt, Affärsutveckling, Hållbarhet och Administration
Övrigt
Slogan Skapa rätt förutsättningar
Webbplats Fabege.se
Fotnoter Siffror från Fabeges Bokslutskommuniké för 2014

Fabege AB (Fastighetsbolaget Birger Gustafsson) är ett svenskt fastighetsbolag med huvudsaklig inriktning mot fastighetsutveckling och förvaltning av egenägda kontorslokaler i Stockholmsområdet. Bolaget är noterat på NASDAQ OMX Stockholm och ingår i Large Cap-segmentet.

Fabege grundades 2005 efter ett antal fastighets- och bolagsaffärer. Bolagets aktieägarstruktur består av svenska och utländska aktieägare varav den största är Erik Paulsson med familjen (privat och via bolag). De 15 största aktieägarna i bolaget står tillsammans för cirka 50% av rösterna.[1]

Fabeges fastighetsbestånd omfattar cirka 100 fastigheter i Stockholmsområdet och består främst av kommersiella fastigheter med framför allt kontorslokaler, men även lokaler för butik, lager och andra verksamheter.

Några av de fastigheter som ingår i Fabeges fastighetsbestånd är Wenner-Gren center, DN-skrapan, Centralbadet och Luma i Hammarby Sjöstad.

Enligt bolagets årsredovisning 2014[2] ligger 100 procent uthyrningsbar ytan inom en radie av 5 km från Stockholms centrum. Bolagets verksamhet är koncentrerad främst till fyra områden i Stockholmsregionen: Stockholms innerstad, Arenastaden, Solna Business Park och Hammarby Sjöstad.

Historia[redigera | redigera wikitext]

När nuvarande Fabege skapades våren 2005 var det tredje gången som namnet gavs till ett fastighetsbolag. Bolagsnamnet Fabege har sitt ursprung i ett bolag som skapades av Birger Gustavsson, en fastighetsaktör under 1970- och 1980-talet.

Ursprungligen var Fabege en förkortning för Fastighetsaktiebolaget Birger Gustavsson. Dåvarande Fabege förvärvades av Näckebro som i sin tur köptes av Drott. Drott delades sedermera i två bolag, varav det ena gavs namnet Fabege. Detta bolag förvärvades 2004 av Wihlborgs Fastigheter som året efter ändrade namn till Fabege.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Största aktieägare Fabege AB”. http://fabege.se/Om-Fabege/Finansiell-information/Aktien/Storsta-agare/. Läst 2014-12-31. 
  2. ^ ”Fabeges årsredovisning för 2014”. http://fabege.se/Documents/ReportsAndPresentations/2014/AR/Fabege_AR_2014.pdf. Läst 2015-02-24.