Fabege

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fabege AB
Fabege AB logotyp.jpg
Org.nr556049-1523
TypPublikt aktiebolag
Nasdaq NordicFABG
HuvudkontorGårdsvägen 6, 7tr, Solna, Sverige
NyckelpersonerJan Litborn
Styrelseordförande
Stefan Dahlbo
Koncernchef Vd
BranschFastighetsbolag
ProdukterKommersiella fastigheter
Antal anställda218 – per 31 dec 2021
Historia
Grundat2005
Bildat avWihlborgs Fastigheter
Ekonomi
Omsättning 2,517 miljarder SEK
Rörelseresultat 9,103 miljarder SEK
Vinst efter skatt 7,697 miljarder SEK
Tillgångar 68,83 miljarder SEK
Eget kapital 34,964 miljarder SEK
Struktur
ÄgareErik Paulsson med familj: 15,3%
Övrigt
WebbplatsFabege.se
FotnoterStatistik från 2018 års bokslut.[1]

Fabege AB (Fastighetsbolaget Birger Gustafsson) är ett svenskt fastighetsbolag med inriktning mot stadsdelsutveckling i Stockholmsområdet. Bolaget är noterat på NASDAQ OMX Stockholm och ingår i Large Cap-segmentet.

Bolagets aktieägarstruktur består av svenska och utländska aktieägare varav den största är Erik Paulsson med familjen (privat och via bolag). De 15 största aktieägarna i bolaget står tillsammans för cirka 45 av rösterna.[2] Den 31 oktober 2019 hade bolaget 40 507 aktieägare. Det utländska ägandet stod för 36 procent[3]

Fabege utvecklar långsiktigt attraktiva stadsdelar. För bolaget betyder det att de först och främst inte bygger hus, utan skapar förutsättningar för människor och företag att prestera. Utöver klimat och miljö, är den sociala hållbarheten en grundläggande drivkraft. Alla nybyggnationer och större ombyggnationer miljöcertifieras enligt BREEAM eller Miljöbyggnad.

Bolagets verksamhet är koncentrerad främst till sex områden i Stockholmsregionen: Arenastaden, Haga Norra, Solna Business Park, Stockholms innerstad, Hammarby Sjöstad och Flemingsberg.[4]

Historia[redigera | redigera wikitext]

När nuvarande Fabege skapades våren 2005 var det tredje gången som namnet gavs till ett fastighetsbolag. Bolagsnamnet Fabege har sitt ursprung i ett bolag som skapades av Birger Gustavsson, en fastighetsaktör under 1970- och 1980-talet.

Ursprungligen var Fabege en förkortning för Fastighetsaktiebolaget Birger Gustavsson uppkallat efter byggmästaren Birger Gustavsson (1916–1991). Dåvarande Fabege förvärvades av Näckebro som i sin tur köptes av Drott. Drott delades sedermera i två bolag, varav det ena gavs namnet Fabege. Detta bolag förvärvades 2004 av Wihlborgs Fastigheter som året efter ändrade namn till Fabege.

Referenser[redigera | redigera wikitext]