Fabege

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fabege AB
Fabege AB logotyp.jpg
Org.nr 556049-1523
Typ Publikt aktiebolag
Nasdaq NordicFABG
Huvudkontor Sverige Solna, Sverige
Nyckelpersoner Erik Paulsson
Styrelseordförande
Christian Hermelin
Koncernchef Vd
Bransch Fastighetsbolag
Produkter Kommersiella fastigheter
Antal anställda 154 per 30 jun 2016
Historia
Grundat 2005
Bildat av Wihlborgs Fastigheter
Ekonomi
Tillgångar 42,4 Mdkr
Eget kapital 18 630 Mkr
Struktur
Ägare Erik Paulsson genom familj och bolag 15,3 procent
Avdelningar Förvaltning, Förädling och Transaktion
Övrigt
Slogan Skapa rätt förutsättningar
Webbplats Fabege.se
Fotnoter Siffror från Fabeges kvartalsrapport jan-jun 2016

Fabege AB (Fastighetsbolaget Birger Gustafsson) är ett svenskt fastighetsbolag med huvudsaklig inriktning mot fastighetsutveckling och förvaltning av egenägda kontorslokaler i Stockholmsområdet. Bolaget är noterat på NASDAQ OMX Stockholm och ingår i Large Cap-segmentet.

Fabege grundades 2005 efter ett antal fastighets- och bolagsaffärer. Bolagets aktieägarstruktur består av svenska och utländska aktieägare varav den största är Erik Paulsson med familjen (privat och via bolag). De 15 största aktieägarna i bolaget står tillsammans för cirka 45 av rösterna.[1] Bolaget hade den 31 juli 2016 39 502 aktieägare. Det utländska ägandet stod för 44 procent[2]

Fabeges fastighetsbestånd omfattar 85 fastigheter i Stockholmsområdet och består främst av kommersiella fastigheter med framför allt kontorslokaler, men även lokaler för butik, lager och andra verksamheter. Fastighetsbeståndet motsvarar var tionde kvadratmeter kontorsyta i Storstockholm. Alla nybyggnationer och större ombyggnationer miljöcertifieras enligt BREEAM eller Miljöbyggnad.

Den uthyrningsbar ytan uppgår till ca 1,1 miljoner kvm och samtliga är inom en radie av 5 km från Stockholms centrum. Bolagets verksamhet är koncentrerad främst till fyra områden i Stockholmsregionen: Stockholms innerstad, Arenastaden, Solna Business Park och Hammarby Sjöstad.[3]

Historia[redigera | redigera wikitext]

När nuvarande Fabege skapades våren 2005 var det tredje gången som namnet gavs till ett fastighetsbolag. Bolagsnamnet Fabege har sitt ursprung i ett bolag som skapades av Birger Gustavsson, en fastighetsaktör under 1970- och 1980-talet.

Ursprungligen var Fabege en förkortning för Fastighetsaktiebolaget Birger Gustavsson. Dåvarande Fabege förvärvades av Näckebro som i sin tur köptes av Drott. Drott delades sedermera i två bolag, varav det ena gavs namnet Fabege. Detta bolag förvärvades 2004 av Wihlborgs Fastigheter som året efter ändrade namn till Fabege.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Största aktieägare Fabege AB”. http://fabege.se/Om-Fabege/Finansiell-information/Aktien/Storsta-agare/. Läst 5 augusti 2016. 
  2. ^ ”Ägarstruktur - Fabege”. fabege.se. http://fabege.se/Om-Fabege/Finansiell-information/Aktien/Agarstruktur/. Läst 5 augusti 2016. 
  3. ^ ”Om oss - Fabege”. fabege.se. http://fabege.se/Om-Fabege/Fabege-i-korthet/. Läst 5 augusti 2016.