Addtech

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Addtech AB
Logo addtech.png
Org.nr556302-9726
TypPublikt aktiebolag
Nasdaq NordicADDT B
HuvudkontorSverige Stockholm, Sverige
NyckelpersonerKenth Eriksson
Styrelseordförande
Niklas Stenberg
Koncernchef VD
BranschTekniklösningar
Antal anställda~3 500 (2022)
Historia
Grundat2001
Ekonomi
Omsättning 14,038 miljarder SEK
Rörelseresultat 1,501 miljarder SEK
Vinst efter skatt 1,117 miljarder SEK
Tillgångar 12,427 miljarder SEK
Eget kapital 4,259 miljarder SEK
Övrigt
Webbplatswww.addtech.se
FotnoterStatistik från 2022 års bokslut.[1]

Addtech är en svensk börsnoterad tekniklösningskoncern. Verksamheten består av 140 självständiga koncernbolag som säljer högteknologiska produkter och lösningar till kunder inom framförallt tillverkande industri och infrastruktur – med fokus på långsiktig hållbar tillväxt. Koncernen har en årsomsättning om drygt 14 miljarder SEK och 3 500 anställda.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Addtech härstammar från Bergman & Beving-koncernen som grundades år 1906 och börsnoterades 1976. Uppdelningen av verksamheten i affärsområden, samt kombinationen av decentralisering och eget ansvar, var ledord på Bergman & Bevings tid, och har lagt grunden för den affärsfilosofi som idag genomsyrar Addtech. I början av 2000-talet delade Bergman & Beving upp verksamheten i tre självständiga bolag som var och en noterades på Nasdaq OMX Nordic Stockholm, även kallad Stockholmsbörsen. Uppdelningen skedde utifrån affärsområde, och tre nya bolag föddes; Bergman & Beving, numera B&B Tools, Lagercrantz Group och Addtech.

Addtech grundades i affärsområdet Bergman & Beving Industry som då hade en omsättning på knappt 2,5 miljarder kronor. Sedan Addtechs börsnotering 2001 har fler än 100 företagsförvärv genomförts.

Affärsområden[redigera | redigera wikitext]

Addtechs verksamhet är indelad i fem affärsområden: Automation, Electrification, Energy, Industrial Solutions och Process Technology.

Addtech Automation erbjuder intelligenta lösningar, delsystem och komponenter för industriell automation, medicinteknik och infrastrukur.

Addtech Electrification erbjuder batterilösningar, energieffektiva kraftlösningar samt komponenter och delsystem inom mekatronik.

Addtech Energy erbjuder produkter för elöverföring, elinstallation samt säkerhetsprodukter främst inom trafik och hemmiljö.

Addtech Industrial Solutions erbjuder lösningar och system mot primärt segmenten skog, specialfordon, mekanisk industri och avfall/återvinning.

Addtech Process Technology erbjuder lösningar för mätning, kontroll och effektivisering av industriella flöden.

Marknad[redigera | redigera wikitext]

Tyngdpunkten för Addtechs verksamhet ligger i Norden, men under senare år har även marknader utanför de nordiska länderna ökat i betydelse. De utomnordiska verksamheterna finns i Storbritannien, Tyskland, Österrike, , Schweiz, Polen, Estland, Lettland, Japan, USA och Kina. Därtill kommer export till ytterligare ett 20-tal länder.[2]

Samarbete med högskolor och universitet[redigera | redigera wikitext]

Företaget är en av medlemmarna, benämnda Partners, i Handelshögskolan i Stockholms partnerprogram för företag som bidrar finansiellt till högskolan och nära samarbetar med den vad gäller forskning och utbildning.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]