Landskronas stadsbusstrafik

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Landskronas trådbuss)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Trådbuss i Landskrona

Landskronas stadsbusstrafik består av fem linjer, varav nummer 3 bedrivs med trådbuss.

Stadsbusslinjenätet i Landskrona[redigera | redigera wikitext]

Landskrona har fått ett nytt stadsbusslinjenät från den 11 december 2011.

Linje Sträckning
1 Skeppsbron - Stationen - Koppargården
2 V. Fäladen - Centrum - Guldängen
3 Stationen - Skeppsbron
4 Borstahusen - Stationen
5 Borstahusen - Skeppsbron - Handelsområdet - Stationen

Landskronas stadsbusstrafik bestod fram till den 10 december 2011 av fyra linjer. Nummer 5 tillkom den 11 december 2011.

Trådbusslinjen[redigera | redigera wikitext]

Den går med en linje mellan järnvägsstationen i utkanten av Landskrona till stadens centrum, med linjenumret 3. Det är den enda trådbusslinjen i Sverige (2018).

Linjen sattes i trafik i september 2003.[1] Bussarna ägs av Landskrona kommun men körs av bussbolaget Nobina. Biljetterna är en del av Skånetrafikens system. Linjen har blivit populär med så mycket som 500 000 passagerare per år[2]. Linjen avgår var 6:e minut i rusningstrafik och var 12:e minut i övrig dagtid på vardagar. Det förekommer även diesel- och gasbussar på linjen.

Bakgrunden var att när Västkustbanan fick en ny sträckning skapades en direktförbindelse mellan Malmö och Helsingborg via Landskrona. Därmed kom järnvägsstationen att flyttas tre kilometer från det gamla läget i centrala staden (vilken enbart hade förbindelse söderut mot Malmö). En busslinje blev därför nödvändig mellan den nya stationen och centrum. Den nya stationspendeln skulle vara modern, miljövänlig och ha hög turtäthet. Tekniska verken i Landskrona kommun undersökte olika fordonsalternativ för linjen, exempelvis spårvagn, batteribuss, hybridbuss och magnetbana. Till sist beslutade man sig för att använda trådbussar. Dels för att de ansågs mest miljövänliga, men kanske framförallt för att trådbuss skulle göra kopplingen till tågen tydligare och skapa ett intresse för linjen.

För att öka turtätheten beställde Region Skåne i september 2009 en fjärde trådbuss (för 4,3 Mkr), och dessutom köptes de tre första trådbussarna av kommunen (för 2,2 Mkr tillsammans)[3]. Den fjärde trådbussen levererades september 2010.[4] Den femte trådbussen kallad Elvis levererades 2013.[5]

Det finns för nuvarande fem trådbussar på den enda trådbusstrafikerade linjen. De är av modellen Solaris/Ganz Trollino 12. Bussarna har namnen Ella, Ellen, Elvira, Else-Len och Elvis. Namnen börjar medvetet på "el", efter drivmedlet.

Stadsbussar[redigera | redigera wikitext]

Linje 2 på Storgatan.

Utöver trådbusslinjen finns ytterligare fyra stadsbusslinjer i Landskrona, linje 1, 2, 4 och 5. De körs sedan årsskiftet 2018/2019 med enbart elbussar som laddas i depån. Alla fyra linjer har avgång var 15:e-20:e minut på dagtid vardagar, fram till en varierande tid på eftermiddagen. Från och med tidtabellsskiftet i december 2011 trafikeras därmed även linje 4 mitt på dagen och dessutom med fler turer på helgen.

SlideIn-bussar[redigera | redigera wikitext]

I augusti 2013 påbörjades ett projekt med SlideIn-bussar i Landskrona, som pågick fram till 2015. Projektet är ett samarbete mellan flera aktörer och innefattade ett fordon. SlideIn-tekniken möjliggör eldrift även utanför trådbusslinjesträckningen, eftersom fordonet är utrustat med ett batteri.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nu kommer trådbussarna till Landskrona” (på svenska). Nytt från Öresund. 24 september 2003. http://nfo.nu/?p=117859. Läst 24 oktober 2018. 
  2. ^ Gasbuss istället för trådbuss Arkiverad 5 november 2007 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ Övertagande av och nyinvestering av trådbussar i Landskrona Arkiverad 24 september 2015 hämtat från the Wayback Machine..
  4. ^ pege.nu: Landskrona Trådbuss
  5. ^ pege.nu: Femte trådbussen i trafik

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]