Kvarteret Sergeanten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kvarteret sett från sydost med Sergeanten 6 närmast.

Kvarteret Sergeanten är ett kvarterÖstermalm i Stockholm. Kvarteret begränsas av Riddargatan i norr, av Banérgatan i öster, av Strandvägen i söder och av Torstenssonsgatan i väster. Kvarteret består av åtta fastigheter, Sergeanten 1–8. Fastigheterna Sergeanten 1, 6, 7, 8 vetter mot Strandvägen och har en av arkitekt Johan Laurentz samkomponerad huvudfasad.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Innan kvarteret Sergeanten bildades låg här storkvarteret Terra Nova Större, som sträckte sig ända upp till Storgatan och mellan Grev Magnigatan i väster och ungefär fram till dagens Oxenstiernsgatan i öster. På 1600-talet ägdes området av greven Anders Torstensson, på Petrus Tillaeus karta från 1733 kallat Grefe Torstensonske. På 1700-talet låg skeppsvarvet Terra nova i områdets västra del, intill Grev Magnigatan. Fram till 1880-talet hade här Andra livgardet sina kaserner och exercisplats. På den stora tomten fanns bara några få byggnader som revs i slutet av 1880-talet. Liksom kvarteret Sergeanten uppkallades grannkvarteren Korporalen, Beväringen, Kasernen, Lägret med flera efter den tidigare militära verksamheten.

Kvarteret genom tiden[redigera | redigera wikitext]

Sergeantens fastigheter[redigera | redigera wikitext]

Serganten 1, 8, 7 och 6 (Strandvägen 35–41).

Bebyggelsens kulturhistorisk klassificering[redigera | redigera wikitext]

Fastigheterna Sergeanten 1, 6, 7 och 8 är blåmärkta av Stadsmuseet i Stockholm, vilket är det starkaste skyddet och innebär "att bebyggelsen bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden". Kvarterets övriga fastigheter är grönmärka och bedöms av Stadsmuseet som "särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt". [7]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Kvarteret mot Riddargatan sett från nordväst med Sergeanten 2 närmast.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]