Grönstedtska palatset

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Grönstedska palatset vintern 2014 sett från Norrtull

Grönstedtska palatset, även kallat Vinlagret, är en byggnad vid Norra station i Vasastan i norra utkanten av Stockholms innerstad. Byggnaden är ritad av Cyrillus Johansson och uppfördes 1923 för den nybildade Vin- & Spritcentralen. Från början bedrevs verksamheten i Grönstedts namn, en av de vinfirmor centralen tog över, därav byggnadens namn.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Vin- & Spritcentralen hade bildats 1917 för att skapa en statlig kontroll över vin- och sprithanteringen i Sverige och centralen tog över de befintliga privata firmorna. För den samlade verksamheten införskaffades tomten vid Norra station som omges av Sankt Eriksgatan, Dalagatan och Norra stationsgatan. Anledningen att man valde att förlägga verksamheten vid Stockholms norra station var närheten till järnvägen, till vinlagret kom järnvägsvagnar lastade med vin i tankar. För att underlätta hanteringen hade man en hiss som rymde en hel järnvägsvagn som kunde skickas upp till första våningen där tappningen skedde.

Uppdraget att rita den nya byggnaden gick till arkitekten Cyrillus Johansson som lät uppföra en tegelbyggnad med inspiration av kinesisk arkitektur. En inspiration som bland annat syns i det svängda takfallet och de båda stenlejon som vaktar porten mot Sankt Eriksgatan.

Byggnaden, som upptar hela kvarteret Städet, kom att vara centrum för svensk vinhantering under drygt 40 år. Redan under 1950-talet hade verksamheten dock börjat växa ur lokalerna och man började använda andra lagringslokaler. År 1967 flyttade man till en ny anläggning vid Årstaviken, i Årstadal. Då hade man börjat importera vin med tankbåtar istället för med järnväg.

Från 1967 till 2011 hade Vin och sprithistoriska museet sina lokaler i huset. År 2012 flyttade museet (som bytt namn till Spritmuseum) till Galärskjulen på Djurgården.

I byggnaden finns idag hotell och kontor. Den är "blåklassad" av Stockholms stadsmuseum, vilket innebär att det kulturhistoriska värdet anses motsvara fordringarna för byggnadsminne.[1]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stockholm.se - Kulturhistorisk klassificering av byggnader

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]