Kvarteret Piplärkan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kvarteret Lärkan 1909 och 1930, Piplärkan inom röd ram. Kvarteret Lärkan 1909 och 1930, Piplärkan inom röd ram.
Kvarteret Lärkan 1909 och 1930, Piplärkan inom röd ram.

Kvarteret Piplärkan är ett kvarter i LärkstadenÖstermalm i Stockholms innerstad. Kvarteret omges av Baldersgatan i väster, Valhallavägen i norr, Uggelviksgatan i öster och Östermalmsgatan i söder. Kvarteret ligger intill parken Balders hage.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Kvarteret fastställdes i samband med stadsplaneringen för området på 1880-talet som i sin tur initierats av Lindhagenplanen. Till en början bildades ett enda stort långsmalt kvarter vid namn Lärkan, beläget mellan Odengatan och Uggleviksgatan. I en stadsplan från 1902, upprättad av arkitekt Per Olof Hallman, delades storkvarteret Lärkan i fyra mindre kvarter som fick namnen (från väst till öst): Tofslärkan, Trädlärkan, Sånglärkan och Piplärkan. Kvartersnamnen är fågelrelaterade och anknyter till områdets andra fågelnamn som Domherren, Flugsnapparen, Lövsångaren, Näktergalen, Skatan, Sädesärlan, Trasten och Vakteln.

Kvarteret Piplärkan ingår i det informella området Lärkstaden och består idag av 15 fastigheter varav Piplärkan 2 är blåklassad av Stadsmuseet i Stockholm medan resterande är grönklassade.[1] Inom kvarteret ligger Iraks ambassad (Piplärkan 3) och Serbiens ambassad (Piplärkan 7). Bland fastigheterna i kvarteret kan nämnas Piplärkan 1.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]