Hoppa till innehållet

Ormsaltaren

Området på Petrus Tillaeus karta från 1733 (norr är till höger)

Ormsaltaren är ett kvarterSödermalm i Stockholm. Kvarteret omges av Mariagränd i norr, Götgatan i väst och Klevgränd i syd. Flera byggnader i kvarteret är blåklassade av Stadsmuseet i Stockholm, vilket innebär att bebyggelsen har "synnerligen höga kulturhistoriska värden" motsvarande fordringarna för byggnadsminnen.[1]

Det egendomliga kvartersnamnet har fått olika tolkningar. Enligt Stockholms gatunamn är ordet "ormsaltare" dialektalt och betyder "illparig, listig människa"[2] och enligt Björn Hasselblad (Stockholmskvarter) härrör namnet från en tysk invandrare med namn Alexander Ormesälter.[3] Denne Ormesälter var en "fröjdpappa" som under senare delen av 1600-talet ägde ett hus i trakten. Han bedrev en så kallad lyckopotta, en sorts föregångare till dagens tombola. På Petrus Tillaeus karta från 1733 återfinns namnet Ormsaltergränd för dagens Klevgränd.

I kvarteret finns några intressanta byggnader. Stenhuset med adress Klevgränd 1C vid Thor Modéns trappor är Södermalms äldsta bevarade profanbyggnad och troligen från tidigt 1600-tal.[4] Hörnhuset Klevgränd 1A/Götgatan 7 är ett flerbostadshus i jugendstil som uppfördes 1911–1912 efter ritningar av arkitekt Wilhelm Klemming. Byggnaden har uppmärksammats för sin planterade takterrass. Sedan 1933 är Stomatolskylten placerad på fastigheten Klevgränd 1B (fasad mot norr).

  1. ^ Stadsmuseets kulturklassificering, interaktiv karta.
  2. ^ Stockholms gatunamn, s. 211
  3. ^ Hasselblad (1979), s. 142
  4. ^ Råberg (1987), s. 63