Patis

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Patis
Stadsdel
Stad Åbo
Del av S:t Marie-Patis
Area 59,9 km²
Folkmängd 1 506 (2016[1])
Postnummer 21330
Geonames 643308
Turku, Paattinen.png

Patis (finska: Paattinen) är en stadsdel i Åbo och var en självständig kommun i Masko härad i Åbo och Björneborgs län i Finland tills kommunen införlivades med Åbo 1973.

Ytan (landsareal) var 62,4 km² och kommunen beboddes av 1.085 människor med en befolkningstäthet av 17,4 km² (1908-12-31). Kommunen och stadsdelen sträcker sig i norr till gränsröset Kuhankuono i Kurjenrahka nationalpark.

I stadsdelen finns Kreivilä och Paavola lågstadier och ett hus med bibliotek, hälsostation, tandvårdsenhet, ungdomslokal, gym och simhall. I anslutning till det sistnämnda finns en idrottsplan med plan för beachvolleyboll och ramp för rullbräde. Träkyrkan i jugend-stil är byggd 1909.

I stadsdelen verkar scoutkåren Vaakun Vartijat, idrottsföreningarna Paattisten Pamaus och Paattisten Puhti, med varsin skidstuga i stadsdelen, samt Patis frivilliga brandkår.

Byar[redigera | redigera wikitext]

I Patis finns byarna Alakylä, Auvainen, Auvaismäki, Iskoinen, Joenperä, Kreivilä, Paavola, Paijula, Poso, Skinnarla, Tekkala, Tiipilä, Tirava, Tortinmäki, Törmäinen, Ullainen, Uro och Viikkala.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Atlas de Finlande, Société de Géographie de Finlande, Helsingfors 1910
  1. ^ Statistisk årsbok för Åbo stad. 2017 Läst 16 september 2021.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Patis.