Houtskär

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Houtskär
Houtskari (finska)
Kommun
Houtskari vaakuna.svg
Houtskär kommuns vapen
Land Finland Finland
Landskap Egentliga Finland
Admin. centrum
Area 697 km² km² ()
 - land 121 km² km²
Folkmängd 622 pers (31 december 2 008) ()
Befolkningstäthet
Politik     
 - Kommundir. Mikael Grannas
 - Kommunfullm.
ordf.
Sjövall Edgar
 - Kommunstyr.
ordf.
Jean-Erik Mattsson
 - Politisk fördelning
Kommunkod 101
GeoNames 657305
Läge 60°12′20″N 21°22′20″Ö / 60.20556°N 21.37222°Ö / 60.20556; 21.37222
Språk
- Finska:
- Svenska:
- Övriga:
 
11,7 %
88,2 %
0,1 %
Admin. data  
-Landskapsförb. -
-Regioncentrum -
-Härad -
-Magistrat -
-Skattebyrå -
-Sjukvårdsdistrikt -
-Försäkringskrets -
-Nödcentral -
-Räddningsverk Egentliga Finlands räddningsverk
-EU-målområde -
Houtskär kommuns läge
Houtskär kommuns läge
Webbplats: www.houtskar.fi
Båthus i Hyppeis (Hyppeinen).
Karta över Houtskär.

Houtskär (finska Houtskari) är en kommundel och före detta kommun. Houtskär upphörde att vara kommun år 2009 för att istället ingå i Pargas stad i landskapet Egentliga Finland.

Houtskär blev en tvåspråkig kommun från och med 2003 med svenska (88 %) som majoritetsspråk och finska (11 %) som minoritetsspråk.

I Houtskär finns tre butiker, en bank och post och kyrkan Santa Maria i Näsby centrum. De gamla båthusen är fredade. På Houtskär växer orkidén Adam och Eva, Houtskärs sockenblomma, som är fridlyst och inte går att finna på många andra ställen i Finland. Vid olika tillfällen året om ordnas danser, vilket är en gammal tradition som hålls i liv med både äldre och unga deltagare som dansar pardanser från humppa till schottis till levande musik.

Houtskär erbjuder en mycket god basservice som kompletteras av privata företag. Föreningsverksamheten är mycket livlig och bidrar i hög grad till invånarnas trivsel.


Geografi och natur[redigera | redigera wikitext]

Houtskär ligger i Åbolands skärgård och består av cirka 700 holmar av olika storlek, av vika 546 har egen sida på Wikipedia. Houtskär har en stor fritidsbefolkning, och för tillfället finns cirka 800 fritidshus som ägs av personer utanför Houtskär.

Naturen är omväxlande och floran är artrik bland annat tack vare en kalkrik jordmån, gott klimat och hävdade jordbruksmarker. Houtskär ingår i sin helhet i Skärgårdshavets biosfärområde och delvis i Skärgårdshavets nationalpark. En karaktärsart för Houtskär är orkidén Adam och Eva (Dactylorhiza latifolia). Adam och Eva är vanlig i landskapet Åland men österut är den en sällsynthet. I Houtskär förekommer den på många platser, ställvis talrikt. Större delen av beståndet växer på ön Jungfruskär.

Ejdern (S. molissima) har utsetts till Houtskärs sockenfågel. Ejdern är relativt vanlig i Östersjön, och den finns på många platser i Houtskär. Houtskär uttalas Hotsjär.

Houtskärs byar[redigera | redigera wikitext]

I Houtskär finns det många livskraftiga byar. Flera av dem är fortfarande traditionella ”gytterbyar”. Speciellt Hyppeis och Björkö är kända för sina vackra båthus. Byaförteckning: Näsby som är Houtskärs kyrkby, Storpensar, Saverkeit, Kittuis (uttalas tjitt-), Medelby, Hönsnäs, Berghamn, Träsk, Jervis (eller Järvis), Hyppeis, Roslax, Kivimo (uttalas tjivimå), Björkö, Jöutmo, Lempnäs, Mossala, Äpplö och Nåtö.

I så gott som varje by reses en midsommarstångmidsommarafton. Midsommarstången smyckas med löv och gräs och förses med symboler såsom granar, båtar samt en snurrande ”sol”. Ingen stång är den andra lik, varje by har sina traditioner. Motsvarande tradition med att klä och resa midsommarstång finns bland annat i Iniö och i de åländska kommunerna.

Här finns också färjhamnen Harlot, fjärdarna Bastö stråket, Finnö djupet (mellan Houtskär och Korpo), Mossalafjärden (mellan Houtskär och Iniö), viken Hålax vik, sunden Hönssundet, Kivimo sund, berget Borgberg samt öarna Lömsö, Sördö och Topsala.

Det finns skola på Houtskär.

Jordbruk och odlingar[redigera | redigera wikitext]

I Houtskär finns det inte många stora sammanhängande åkrar. Skärgårdsnaturen bjuder istället på ett lapptäcke av skogsmark, berg, kärr, åkermark och vattendrag. Dagens krav på stora effektiva enheter gör att skärgårdsbonden inte har det lätt. Ett sätt att klara sig är att satsa på specialodlingar. Houtskär är känt för sin tidiga och goda nypotatis. Tidigt på våren ser det i många byar ut som om åkrarna skulle vara snötäckta men skenet bedrar. De blänkande tegarna är skyddstäckta potatisodlingar. Tomater är en annan stor exportvara[källa behövs] och tomater odlas numera året om. Andra specialgrödor är bland annat isbergsallad och kinakål.

Allmogeseglingar[redigera | redigera wikitext]

I Houtskär finns det gott om vackra allmogebåtar. De flesta är gamla båtar som tidigare har använts som bruksbåtar men det finns även några nybyggda. Nästan varje veckoslut under sommaren ordnas det allmogeseglingstävlingar i Houtskär eller någon av grannkommunerna.

Föreningen Houtskärs allmogeseglare RF samlar allmogebåtsintresserade och är arrangör för en årlig segeltävling som hålls i samband med Houtskärsdagarna. Även Houtskärs båtklubb ordnar årligen en segeltävling, Trollbergsseglingen.

Politik[redigera | redigera wikitext]

I kommunalvalet 2008 röstade houtskärborna följande, fördelat på antal röster:

SFP 338

Saml. 20

C 11

VF 9

SDP 5

Gröna 5

Sann. 2

KD 1

Resultatet visar sammanslaget av Näsby samt Mossala valdistrikt.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]