Phyllis Schlafly

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Phyllis Schlafly 2007.

Phyllis Schlafly, född Phyllis McAlpin Stewart den 15 augusti 1924 i St Louis, Missouri, död 5 september 2016 i Ladue i St Louis, Missouri,[1] var en amerikansk konservativ politiker och antifeminist.

Hon föddes in i en katolsk familj i Missouri. Politiskt aktiv stödde hon Barry Goldwater och sökte komma in i kongressen flera gånger utan att lyckas. Hon har motarbetat den amerikanska kvinnorörelsen från politiskt håll, bland annat genom att motsätta sig författninstillägget Equal Rights Amendment (ERA). För att tillägget skulle träda i kraft krävdes att det måste ratificeras av minst 38 delstater. Efter att 30 stater gjort det saktade processen ned. Phyllis Schlafly ledde ett landsomfattande försök att förhindra ratificeringen. "Den kommer inte att göra någonting för kvinnorna", menade Phyllis, "och den kommer att ta ifrån kvinnorna de rättigheter de redan har, som rätten att bli försörjd av sin man, rätten att undantas från militär tjänst och rätten att, om hon så vill, gå på ett college enbart avsett för kvinnor". Enligt henne var kvinnan tillräckligt lagskyddad. Hon fick stöd av kvinnor som kände sig hotade av förändringarna, och av män som ogillade feminismen. Sommaren 1982 hade man lyckats att rida ut tidsfristen. ERA måste igen antas av hela kongressen.

Tillsammans med sin make John Fred Schlafly fick hon sex barn, varav Andrew Schlafly blev känd som Conservapedias grundare.

Phyllis Schlafly har gett ut åtskilliga böcker, varav A Choice Not An Echo (1964) är mest känd.

Phyllis Schlafly avled den 6 september 2016, 92 år gammal.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Allan M. Winkler, Förenta staternas historia efter 1945. Esselte studium: Lund 1989

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Conservative icon Phyllis Schlafly dies at 92

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]