Samuel Alito

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Samuel Alito
Justice Alito official.jpg
Född1 april 1950[1][2] (70 år)
TrentonUSA
MedborgarskapUSA
Utbildad vidPrinceton University, Yale Law School och Woodrow Wilson School of Public and International Affairs Blue pencil.svg
SysselsättningMagistrat, domare, advokat
BefattningJudge of the United States Court of Appeals for the Federal Circuit
Judge of the United States Court of Appeals for the Third Circuit (1990–2006)
Domare i USA:s högsta domstol (2006–)
ArbetsgivareSeton Hall University School of Law
Politiskt partiRepublikanska partiet
ReligionKatolicism[3]
NamnteckningSamuel Alito signature.svg
Redigera Wikidata

Samuel Anthony Alito, Jr., född 1 april 1950 i Trenton, New Jersey, är en amerikansk jurist. Han sitter i USA:s högsta domstol sedan 2006.

Utbildning och karriär[redigera | redigera wikitext]

Alito har italienskt påbrå. Han tog grundexamen vid Princeton University 1972 och fortsatte sedan på Yale Law School där han tog examen 1975.

Samuel Alito

Från 1976 klättrade Alito allt högre inom det amerikanska rättssystemet och hann med att arbeta både som åklagare och vid justitiedepartementet innan han av George H. W. Bush nominerades till en plats i en av de federala appellationsdomstolarna den 20 februari 1990 för att senare godkännas av senaten den 27 april samma år.

Alito är känd för sitt konservativa sätt och sina skarpt skrivna domar. Kvinnorättsgrupper pekar på en Pennsylvania lag som han röstade för att upprätthålla, som kräver att kvinnor, om inte särskilda skäl föreligger, berättar för sina män innan de genomgår en abort. Den amerikanska högsta domstolen underkände dock senare denna lag.

Alito är katolik och han är den tolfte katoliken som suttit i den amerikanska högsta domstolen, och den femte av dagens grupp av domare vilket gör att denna är den första sammansättning som har en katolsk majoritet.

Nominering[redigera | redigera wikitext]

Han nominerades den 31 oktober 2005 till ny domare i USA:s högsta domstol av president George W. Bush, som menade att Alito är "rättvis, lärd och principfast". Nomineringen gäller som ersättare för Sandra Day O'Connor, sedan Harriet Miers, som Bush först nominerade som O'Connors efterträdare, tvingades dra tillbaka sin kandidatur efter omfattande kritik från såväl vänster- som högerhåll.

Alito godkändes av senaten 31 januari 2006 med röstsiffrorna 58-42. Han svor eden efter att ha blivit godkänd, för att bli den 110:e domaren i den högsta domstolen.

Alito anses vara "en av de mest konservativa domarna på domstolen."[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SNAC, Social Networks and Archival Context ID: w6z19d6x, omnämnd som: Samuel Alito, läst: 9 oktober 2017
  2. ^ Munzinger-Archiv, Munzinger person id: 00000025614, omnämnd som: Samuel Alito, läst: 9 oktober 2017
  3. ^ NNDB
  4. ^ ”Opinion | The Criminal N.S.A.” (på en). https://www.nytimes.com/2013/06/28/opinion/the-criminal-nsa.html?pagewanted=all&_r=1&. Läst 11 september 2018.