Sexköpare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sexköpare

En sexköpare (i politisk argumentation även kallad könsköpare) är en person som köper sexuella tjänster, till exempel av en sexsäljare. Ett vanligt nedsättande ord för en manlig sexköpare är torsk.

Laglighet[redigera | redigera wikitext]

Köp av sexuella tjänster är lagliga i ett flertal länder. Detta inkluderar större delen av Nord- och Sydamerika (utom USA), Europa och delar av Asien och Oceanien.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Köp av sexuell tjänst förbjöds i Sverige den 1 januari 1999, då den nya sexköpslagen trädde i kraft.[1] I Sverige definieras en sexuell tjänst som tillhandahållande av samlag eller jämför handling. Det syftar på sexuella handlingar via kroppskontakt och exkluderar nakenposering, nakenbilder, filmer eller webbkameramodellande.[2][3] Det sistnämnda är en form av virtuell prostitution, en verksamhet som därför inte omfattas av den svenska lagen.[4] Inte heller hantering eller konsumtion av pornografi är då olaglig (om det inte bryter mot någon annan lagparagraf), eftersom det inte inkluderar direkt kontakt mellan producent och slutkund.

Däremot är köp av erotisk massage enligt den svenska lagstiftningen olaglig. Det är oklart om yonimassage – den syftar bland annat till att häva vestibulit – eller nurumassage är tillåtet att köpa i Sverige.[5][6]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]