Striptease

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Striptease (olika betydelser).
Striptease-dansös Striptease-dansare
Striptease-dansös
Striptease-dansare

Striptease är en form av erotisk eller burlesk akt där en person, inför publik stegvis tar av sig sina kläder, ofta till musik.[1] I vissa former av striptease tas inte alla kläder av utan plagg som exempelvis skyler kön, bröst eller bröstvårtor kan lämnas kvar. Dansens betoning ligger på det sensuella avklädandet och inte på nakenheten[källa behövs] – stripteasen kan sägas vara avklarad då kläderna är avplockade.

Ordet bygger på en sammansättning av de två engelska orden strip och tease, på svenska ta[ga] av och fresta. En person som har striptease-dansen som yrke kallas på svenska för strippa (även striptör om manliga strippor) och på engelska stripper.

Stripteasedansaren kan även använda sig av en strippstång, en typ av dans-stång som liknar en brandstång. Syftet med denna stång är att möjliggöra och förstärka erotisk-sensuell dans i nattklubbsmiljö.

Stripteasens ursprung är omdiskuterad och olika datum och platser förekommer - från antikens Babylonien till 1900-talets USA. Äldsta kända källan för ordet "striptease" är från 1932.[2] Många källor anger en show som skedde den 13 mars 1894 på varietéteatern Divan Fayounau i Paris som en föregångare. Föreställningen kallades Le Coucher d'Yvette och visade en flicka, Blanche Cavelli, som klädde av sig inför sänggående.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]