Striptease

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om erotisk dans. För långfilmen, se Striptease (film). För TV-programmet, se Striptease (TV-program).
Striptease-dansös med stång.

Striptease är en form av erotisk dans där en aktör inför publik stegvis tar av sig sina kläder. Ofta klär inte aktören av sig alla sina kläder, plagget som skyler könet lämnas ofta kvar och ofta BH:n. Dansens betoning ligger på det sensuella avklädandet och inte på nakenheten – stripteasen kan sägas vara avklarad då kläderna är avplockade.

Ordet bygger på en sammansättning av de två engelska orden strip och tease, på svenska ta[ga] av och fresta. En person som har striptease-dansen som yrke kallas på svenska för strippa (även striptör om manliga strippor) och på engelska stripper.

Stripteasedansaren kan även använda sig av en strippstång, en typ av dans-stång som liknar en brandstång. Syftet med denna stång är att möjliggöra och förstärka erotisk-sensuell dans i nattklubbsmiljö.

Den första stripteaseshowen ägde rum den 13 mars 1894 på varietéteatern Divan Fayounau i Paris. Föreställningen kallades Le Coucher d'Yvette och visade en flicka, Blanche Cavelli, som klädde av sig inför sänggåendet.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Montmartre and the Making of Mass Culture. Ed. by Gabriel P. Weisberg. Google Böcker

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]