Hoppa till innehållet

Triangelspår

Från Wikipedia
Flygbild taget av ett triangelspår
Triangelspor for vending på Sæter, Oslo.

Triangelspår är inom järnvägstrafiksteknologin ett triangelformat spår där varje spets har en växel. Triangelspår kan vända hela tåg. Den vanligaste konstruktionen är dock ett sidospår längs huvudbanan så att man kan komma till sidospåret utan att byta riktning i förhållande till huvudbanan.

Att vända tåg

[redigera | redigera wikitext]

Vändning av hela tåg kan ske på triangelspår. För loktåg kan vändning ske på dubbelspår eller mötesspår genom att loket placeras i andra änden. Om ett motorvagnståg går en oplanerad väg på grund av ett problem längs banan, kan tåget hamna i fel riktning. Då vill man vända det rätt för att vagnsnummer ska stämma för passagerarna. Tågen i Helsingfors metro vänds (till exempel i triangelsvängen) så att hjulpar och axlar nöts jämnt.

Enskilda lok och vagnar kan vändas på vändskiva, men tåg bestående av flera fordon ryms vanligtvis inte på en vändskiva.

Triangelspår i Finland

[redigera | redigera wikitext]

Triangelspår i Sverige

[redigera | redigera wikitext]

I Sverige finns det ganska många triangelspår, och ännu fler förr, på grund av Antikustprincipen. Järnvägarna undvek kusten och vissa andra större städer också, och man byggde sidobanor dit.

De skånska ångspårvägarna hade vanligtvis triangelspår för att kunna vända sina ångvagnar. Exempel är Gärds Härads järnväg, där man hade triangelspår i Karpalund, Skepparslöv, Tollarp, Everöd, Degeberga och Åhus.

Järnväg, borttagna

[redigera | redigera wikitext]

Triangelspår i Danmark

[redigera | redigera wikitext]

Triangelspår i Norge

[redigera | redigera wikitext]
  1. ^ Kombiterminalen i Torsvik är invigd
  2. ^ [hhttps://www.storuman.se/Naringsliv--arbete/Naringsliv/NLC-Storumanterminalen/ NLC Storumanterminalen]
  3. ^ Bergsåker triangelspår