Wikipedia:Veckans tävling/test

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:VT
Bluegradient1.svg
Veckans tävling
Delta i eller arrangera en tävling!
Article red.svg


Veckans tävling är en aktivitet för att stimulera Wikipediaskribenterna till goda Wikipedia-insatser. Olika varianter på temat att utveckla stubbar har varit den vanligaste typen av tävling. Bland andra typer av tävlingar som avverkats finns att skapa/förbättra artiklar så att de blir bättre än motsvarande artikel på engelska wikipedia, att ersätta bilder med oklara licensförhållanden med fria bilder, att upptäcka vanliga felskrivningar, och att göra omdirigeringar och slå ihop dubblettartiklar.

Idén till tävlingsformen kom från observationen att det verkar finnas ett starkt incitament att skapa många nya små artiklar, men inte att utveckla de artiklar som redan finns. En förhoppning är alltså att Veckans tävling ska stimulera till annat Wikipedia-arbete, som ger mer värdefulla förbättringar av innehållet.

Aktuell tävling är: Kvalitetsmätningen II

Om tävlingarna[redigera | redigera wikitext]

Tävlingsledaren är enväldig domare, och utser sig själv. Han eller hon får inte själv delta i tävlingen. Tävlingsledaren bestämmer tävlingens tema och dess regler. Beroende på hur de utformas kräver vissa tävlingar att de tävlande anmäler sig, andra inte. Vissa tävlingar bedöms efter ett poängsystem som tävlingsledaren bestämmer, andra efter en bedömning av vem som bäst uppfyllt tävlingens mål. Start- och sluttid bestäms av tävlingsledaren, dock maximalt en vecka.

Det är tillåtet att två användare är tävlingsledare.

Vinnaren får alla andra wikipedianers beundran och vördnad tills nästa vinnare övertar uppmärksamheten, samt noteras på Wikipedia:Veckans tävling/Vinnare. Tidigare tävlingar sparas under Wikipedia:Veckans tävling/Tidigare tävlingar. Följande priser finns instiftade:

 • Article blue.svg Den blå rosetten, förstapriset i stubbtävlingar och andra artikelförlängningstävlingar.
 • Article red.svg Den röda rosetten, förstapriset i tävlingar som inte gäller artiklars innehåll utan fokuserar på "administrativa" saker såsom kategorier, navigationsboxar, källhänvisningar och liknande.
 • Article orange.svg Den orangefärgade rosetten, förstapriset i illustrationstävlingar.
 • Article green.svg Den gröna rosetten, förstapriset i andra typer av tävlingar.
 • Article brown.svg Den bruna rosetten och Article purple.svg den lila rosetten, pris som kan ges till flera tävlingsdeltagare, till exempel att man måste uppnå 100 poäng i tävlingen för att få pris. Är tänkt som en motivationshöjare. Den lila rosetten är mer värdefull än den bruna och det bör således krävas fler poäng för att få den lila än den bruna.
 • Article nosv.svg Sillsallatsrosetten, förstapriset i tävlingar där både svwp och nowp deltar.

Det finns även:

 • Article yellow.svg Den gula rosetten, priset till tävlingsledaren eller tävlingsledarna.

En tävlingsdeltagare eller någon annan som uppskattat tävlingen kan ge den gula rosetten till tävlingsledaren/-ledarna som tack för den ordnade tävlingen, men om ingen gör det är det fritt fram för tävlingsledaren att ta priset själv. Priset gäller även tävlingar som anordnats innan detta pris instiftades i april 2008.

Som nyinstiftade priser för specifika typer av tävlingar föreslås i första hand likadana rosetter i andra färger, så det blir lite enhetligt och mindre plottrigt på användarsidorna.

Framtida tävlingar kan diskuteras på Wikipedia:Idéer till veckans tävling.

Anvisningar för tävlingsledare[redigera | redigera wikitext]

 1. Designa din tävling. Lite praktiska saker att tänka på finns på Wikipedia:Typer av upplägg av Veckans tävling.
 2. Lägg upp din tävling som en undersida till denna sida, till exempel Wikipedia:Veckans tävling/Exempeltävling. Lägg in en länk under Kommande tävlingar. Först till kvarn gäller.
 3. Lägg till någon utav mallarna {{Kommande tävling}} och {{Kommande tävling2}} överst på tävlingens sida.
 4. När din tävling börjar, ta bort mallen och redigera Mall:Veckans tävling, så att tävlingen syns under fliken "Denna veckas tävling" på den här sidan och högst upp på Senaste ändringar. Tänk även på att ta bort tävlingen från "kommande tävlingar".
 5. När du tar bort den gamla tävlingen från Mall:Veckans tävling, flytta den till tidigare veckors tävlingar. Om där samlas för mycket material kan äldre tävlingar förpassas till Tidigare tävlingar.
 6. För att väcka uppmärksamhet kring tävlingen är det bra att:
  • berätta om den nya tävlingen på Bybrunnen.
  • under tävlingens gång göra någon typ av referat, sammanfattning eller hopräkning på tävlingens diskussionssida för att öka intresset
 7. När tävlingen avslutats, ta bort tävlingen från mallen. Skriv in resultatet på denna sida. Skriv också in vinnaren på Mall:Veckans tävlingstabell (fram till hösten 2005 användes sidan Wikipedia:Veckans tävling/Vinnare för detta), samt meddela denne på dennes diskussionssida och dela ut priset som denne kan placera över till sin användarsida. Notiser på Bybrunnen skadar heller inte.

Denna veckas tävling[redigera | redigera wikitext]

Kommande tävlingar[redigera | redigera wikitext]

Obs! Max en tävling/vecka och en inlagd tävling/tävlingsledare, när tävlingen är avslutad kan man lägga in en ny.

Se också förslagssidan för idéer till framtidia tävlingar.

Tidigare veckors tävlingar[redigera | redigera wikitext]

Det finns även en alfabetisk lista över tävlingar.
Redigera tabellen

Tidigare tävlingar 2005-2013

Mer info om de tidigaste tävlingarna (fram till 2008), för dem som vill rota djupare i arkivet...