Williams F1

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Williams-Ford)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Storbritannien Williams-Mercedes
Formula One Test Days 2019 - Williams FW42 - Kubica.jpeg
2019 års F1-bil för Williams.
TävlingsnamnRokit Williams Racing[1]
HemvistGrove, Oxfordshire, England
Aktivt i F11969(1977)–
StallchefSir Frank Williams
Claire Williams
Förare63. Storbritannien George Russell
88. Polen Robert Kubica
TestförareKanada Nicolas Latifi
ChassiFW42
MotorMercedes
DäckPirelli
BränsleTotal
Lopp653
Vunna lopp114
Pole position127
Snabbaste varv133
Konstruktörstitlar9 (1980, 1981, 1986, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997)
Förartitlar(Alan Jones 1980 + Keke Rosberg 1982 + Nelson Piquet 1987 + Nigel Mansell 1992 + Alain Prost 1993 + Damon Hill 1996 + Jacques Villeneuve 1997)

Williams F1, tävlar som Rokit Williams Racing[1], är en brittisk formelbiltillverkare med ett formel 1-stall som debuterade i Spanien 1969 under namnet Frank Williams Racing Cars. Williams debuterade i sin nuvarande form i Spanien 1977.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Sammanfattning[redigera | redigera wikitext]

Stallet grundades av Frank Williams 1969 men började inte tävla med egna bilar förrän 1977. Williams etablerade sig som ett mästarstall under 1980- och 1990-talen då man erövrade nio konstruktörsmästerskapstitlar och då sju av stallets förare vann världsmästerskapet.

Williams mörkaste ögonblick var när den fenomenale formel 1-föraren Ayrton Senna omkom strax efter starten i San Marinos Grand Prix på Imola 1994. Det var Sennas tredje tävling för dåvarande Rothmans Williams-Renault.

Efter säsongen 2005 upphörde samarbetet med BMW, som etablerade ett eget stall, BMW Sauber.

Den tidiga karriären[redigera | redigera wikitext]

Frank Williams skyddsling Piers Courage sattes i en köpt Brabham 1969. Williams var då chef i sitt lilla privata stall, som dock drabbades hårt då Courage avled efter en hemsk krasch på Zandvoortbanan 1970. Williams fick dock stöd av Philip Morris och kunde 1973 tävla med Iso Marlboro-bilar. Stallet nådde inga större framgångar, men lockade ändå kända namn som Jacky Ickx, Jacques Laffite och Chris Amon. 1976 köpte den kanadensiske oljemiljardären Walter Wolf upp stallet och döpte om det till Wolf. Det hade stora framgångar med Jody Scheckter under 1977, men som sedan upphörde efter ett par misslyckade säsonger. Williamsbilarna syntes inte till på banorna under 1977 och många trodde att historien var slut. Men inför säsongen 1978 hade Williams utsett Patrick Head till teknisk direktör och startade ett nytt stall i Didcot, med många lovande människor som senare blev stjärnor som ingenjörer i andra stall. Han satsade även på Alan Jones ifrån Shadow som förare.

Alan Jones tid[redigera | redigera wikitext]

Williams FW06 från 1979.

Frank Williams och Patrick Head förändrade Williamsstallet i grunden. Första säsongen var en uppbyggnadssäsong under vilken Alan Jones nådde en pallplats. 1979 började Williams tävla med två bilar; den andra körd av schweizaren Clay Regazzoni. I Storbritannien kom den första segern genom Regazzoni. Jones följde upp det genom att vinna fyra deltävlingar och körde under hösten enkelt ifrån Jody Scheckter och Gilles Villeneuve i Ferrari, men de hade skaffat sig ett ordentligt försprång under våren och slutade därför först i VM-tabellen, med Jones som trea och Regazzoni som femma. Inför 1980 flyttade Regazzoni till Ensign och Williams anställde Carlos Reutemann som ny förare. Jones lyckades dock förhandla sig till platsen som försteförare och tackade för förtroendet genom att vinna fem deltävlingar på sin väg mot mästerskapstiteln 1980, som var Williams första. Reutemann var dock aldrig något hot och han slutade trea. 1981 var däremot Reutemann sugen på att utmana på allvar. Han vägrade till råga på allt att lyda stallorder i Brasilien! Efter det var han och Jones bittra ovänner.

Williams, och framförallt Reutemann, var helt överlägsna i början. Under andra halvan av säsongen tappade dock båda mark, inte så mycket till den jagande Nelson Piquet i Brabham, utan snarare till Jacques Laffite och Alain Prost. De båda såg ut att kunna hota om VM-titeln, men ingen av dem nådde ända fram. I det näst sista loppet i Kanada föll Jones bort från striden och i Las Vegas, där avgörandet skulle ske, saboterade han för Reutemann genom att tävla med dennes bil, allt enligt sitt försteförarkontrakt. Jones meddelade att han skulle sluta, men kom tillbaka och körde sedan för Arrows och Lola. Reutemann missade mästerskapstiteln med en poäng och i början av 1982 fick han plötsligt nog och slutade. Rykten gjorde gällande att han som argentinare inte ville köra för ett brittiskt stall när Falklandskriget började.

Keke Rosbergs era[redigera | redigera wikitext]

Säsongen 1982 kom finländaren Keke Rosberg från Fittipaldi-stallet. Han hade inte tagit några poäng där säsongen innan så valet av Rosberg var överraskande. De flesta hade väntat sig Eddie Cheever på platsen bredvid Carlos Reutemann, som slutade efter tre lopp och ersattes av Derek Daly.

Rosberg hängde med överraskande bra i början, men i mitten av säsongen började Didier Pironi och John Watson dra ifrån i toppen. I Tysklands Grand Prix kraschade emellertid Pironi i sin Ferrari och bröt båda benen varefter hans karriär var över. Nu handlade det om Rosberg, Alain Prost och Watson. Rosberg vann det viktiga loppet Schweiz Grand Prix 1982 vilket gav honom ett stort försprång som han förvaltade på bästa sätt och höll undan och vann mästerskapet med fem poäng före Pironi och Watson. Rosberg satte dock ett negativt mästerskapsrekord genom att enbart vinna en deltävling under säsongen! Eftersom Daly misslyckades kom Williams bara fyra i konstruktörs-VM, slagna av Ferrari, McLaren och Renault.

Nigel Mansell i en FW10 under träning i Tyskland 1985.

Säsongen 1983 innebar också den en seger för Rosberg, men den här gången blev han bara femma i förar-VM. De flesta var dock överens om att hans körning i Monaco var säsongens bästa. Säsongen 1984 vann Rosberg enbart i Dallas och slutade åtta i förar-VM. Hans stallkamrat Jacques Laffite hade inte lyckats något vidare varför han fick lämna stallet efter säsongen. Säsongen 1985 var Williams tillsammans med Honda redo för större saker och Rosberg vann två lopp och hans stallkamrat Nigel Mansell lika många. Det räckte till en tredjeplats för Rosberg och en sjätteplats för Mansell i förarmästerskapet. Efter säsongen gick Rosberg till McLaren.

Mansell, Piquet och Honda[redigera | redigera wikitext]

Säsongen 1986 kom Nelson Piquet till stallet. Han och Mansell blev snabbt ovänner, på grund av att båda var så snabba och därmed blev bittra fiender på banan. Piquet sjönk så djupt att han hävdade att Mansells fru var ful. Mansell svarade med att dominera under kvalificeringarna. Piquet hängde genom sin jämnhet dock med till slutet av säsongen. Mansell såg ut att vinna mästartiteln när han punktering i finalen. Piquet kom tvåa i loppet och Alain Prost vann därmed förar-VM. Williams tog dock hem konstruktörs-VM.

Säsongen 1987 blev mer lyckad på förarfronten och Piquet kunde vinna mästerskapet, sedan Mansell haft problem med tillförlitligheten och skadat sig under kvalificeringen till Japans Grand Prix. Piquet vann endast tre deltävlingar, men tog sju andraplatser. Nyckeln till Williams framgångar var, förutom chassit, Hondas motorer. Man förlorade dock dem efter säsongen till McLaren, samtidigt som Piquet gick till Lotus.

Några mellanår[redigera | redigera wikitext]

Säsongen 1988 hade Williams chockats av Nelson Piquets och Hondas avhopp. Honda ville att Williams skulle anställa Satoru Nakajima, men det vägrade man att gå med på. Toppförarna Alain Prost, Ayrton Senna och Gerhard Berger var redan kontrakterade och därför tvingades stallet leta utanför deras skara. Valet föll på Riccardo Patrese från Brabham. Han var arbetslös eftersom Brabham stod över säsongen på grund av ekonomiska problem.

Williams tvingades använda motorer ifrån Judd, som varken var snabba eller pålitliga och därmed hade Nigel Mansell och Patrese en så gott som omöjlig uppgift. Trots detta lyckades Mansell komma tvåa två gånger. Det var dock hans enda målgångar och han slutade bara elva i mästerskapet, en placering framför Patrese. Mansell var missnöjd med bilen och tvekade inte när han inför säsongen 1989 fick chansen att gå till Ferrari.

Mansell ersattes av belgaren Thierry Boutsen, som kommit fyra i det senaste mästerskapet. Boutsen vann under säsongens två lopp i sin Williams-Renualt. Av förarna var dock Patrese den mest framgångsrike och han slutade trea medan Boutsen blev femma i förarmästerskapet.

Säsongen 1990 var svårare. Williams vann visserligen två lopp men halkade ner till fjärde plats i konstruktörs-VM. Inför säsongen 1991 lockade stallet tillbaka Nigel Mansell och som ersättare för Thierry Boutsen. Den nya bilen med aktiv fjädring var inte så snabb i början, men efter han kunde Mansell vinna fem lopp och Patrese två. De båda slutade tvåa respektive trea i förar-VM.

Total dominans[redigera | redigera wikitext]

Säsongen 1992 chockade Williams sina motståndare. Nigel Mansell var fullständigt överlägsen och vann de fem första deltävlingarna, ofta följd av stallkamraten Riccardo Patrese. Den regerande världsmästaren Ayrton Senna var chanslös och använde tiden till att tjata på Frank Williams om en förarplats kommande säsong, vilket även Alain Prost gjorde.

När Mansell hade säkrat sin förartitel lät han bomben falla att han skulle lämna formel 1, därför att Frank Williams fört förhandlingar med andra förare bakom hans rygg. Prost fick till slut Williamskontraktet, medan Senna, på Prosts begäran, blev lämnad utanför. Patrese lämnade efter säsongen stallet, vilket gjorde att Williams testförare Damon Hill kunde ta platsen bredvid Prost.

1993 vann Williams ännu ett konstruktörsmästerskap. Prost körde elegant och stabilt till sig en överlägsen ledning i mitten av säsongen och körde därefter på säkerhet. Prost vann sju lopp och blev världsmästare medan Hill vann tre lopp och slutade trea.

Williams FW16 från 1994.

Sedan slutade Prost och lämnade över platsen öppen för Senna säsongen 1994. Senna tog pole position i de tre första loppen men hade inga poäng. Han kraschade sedan i det tredje i San Marino och omkom efter ett troligt fel på styrningen. Det var ett tungt slag för Williams, som blev åtalade i Italien. Under tiden tappade Hill mark mot den nye stjärnan Michael Schumacher i Benetton, som ett tag ledde med 37 poängs marginal. Tack vare ett par diskvalificeringarr kom Hill i kapp och under de sista loppen kom Mansell tillbaka för att understödja Hill. Damons titeldrömmar tog slut efter att han och Schumacher kraschat i Australien, vilket gav Schumacher världsmästartiteln.

1995 blev ett tungt fall för Williams. David Coulthard, som körde sin första hela säsong för stallet, vann i Portugal. Men Hill, som var stallets främste titelaspirant, föll bort på grund av svaga insatser under slutet av säsongen, vilket gjorde att Schumacher relativt enkelt kunde vinna igen.

Williams gjorde nu klart med Heinz-Harald Frentzen, men berättade inget för Hill. Coulthard tackade nej till ett nytt kontrakt och gick till McLaren. Istället kom Jacques Villeneuve, som kört i IndyCar, och tog platsen bredvid Hill säsongen 1996. Det var Hills stora säsong.

Med Schumacher i en försvagad Ferrari kunde Hill relativt enkelt vinna förar-VM, 19 poäng före nykomlingen Villeneuve. Efter säsongen gav Frank Williams Hill sparken. Hill tog då med sig nummer 1 och gick till Arrows säsongen 1997.

Frentzens första säsong i Williams var inte lyckad. Han tippades som världsmästare, men Villeneuve hade inga problem med honom. Villeneuves enda hinder var istället Schumacher, som kommit tillbaka starkt och ledde inför den sista omgången. Dessa båda kolliderade i en hårnålskurva. Schumacher blev diskvalificerad ur förar-VM, medan Villeneuve rullade i mål som trea och världsmästare.

Efter sju goda år följer några svåra...[redigera | redigera wikitext]

Renault drog sig ur och lämnade Williams med 1997 års motorer, som märktes om till Mecachrome. Säsongen blev sedan mycket jobbig för Williams, som bara kunde titta på när McLaren och Ferrari drog iväg i konstruktörsmästerskapet. Williams hade till och med svårt att säkra tredjeplatsen före Jordan och Benetton.

Inför säsongen 1999 lämnade Jacques Villeneuve stallet, medan Heinz-Harald Frentzen fick sparken och bytte plats med landsmannen Ralf Schumacher i Jordan. Williams satsade också på italienaren Alex Zanardi. Schumacher övertygade redan från början, medan Zanardi hade problem. Schumacher tog sammanlagt 35 poäng, vilket var avsevärt bättre än vad Villeneuve nådde säsongen innan. Zanardi däremot blev den förste föraren som kört en hel säsong i Williams utan att ta poäng!

Ett problemfyllt äktenskap[redigera | redigera wikitext]

Williams fick säsongen 2000 BMW-motorer men förväntningarna var ganska låga i början. Williams gav inte Alex Zanardi något nytt kontrakt utan erbjöd istället ett till fransmannen Olivier Panis, men han hade redan lovat att skriva på för McLaren, som testförare! Williams var nu inte ens attraktivt för medelmåttiga förare längre!

Britten Jenson Button fick då chansen, som han tog med den äran. Han tog 12 poäng, mot Ralf Schumachers 24 poäng som framstod allt mer som försteförare. Detta hotades dock när den aggressive colombianen Juan Pablo Montoya kom och ersatte Button säsongen 2001. Schumacher tog Williams första seger på fyra år när han vann San Marinos Grand Prix 2001. BMW-motorn hade mest hästkrafter i formel 1, men chassit verkade inte fungera så bra. Williams var därför ohotade på högfartsbanorna, där deras fyra vinster kom. Montoya vann till exempel i Italien, men på de långsamma banorna var Williams helt borta.

Säsongen därpå var motorförsprånget borta, men bilen var bättre och Montoya kom trea i förarmästerskapet. 2003 kunde stallet på allvar utmana om mästerskapet och såg ett tag ut att vinna det, men mot slutet av säsongen gick allt fel och Michael Schumacher kunde vinna.

BMW började bli bekymrade och tyckte att Williams byggde för dåliga bilar. När säsongen 2004 startade var bilen riktigt dålig och man skyllde på varandra. Efter säsongen valde både Schumacher och Montoya att lämna stallet och gick till Toyota respektive McLaren. Mark Webber och Nick Heidfeld kom och tog några pallplatser, men förhållandet mellan BMW och Williams var iskallt varefter BMW köpte Sauber.

En besvikelse[redigera | redigera wikitext]

Säsongen 2006 fick den tidigare Williamsföraren Keke Rosbergs son Nico Rosberg debutera och satte snabbaste varv i sitt första lopp. Förutom det och ett par otroliga lopp av Mark Webber, kom Williams bara åtta i konstruktörsmästerskapet. Bilen var riktigt dålig och man pekade finger åt den unge tekniske direktören Sam Michael. Webber valde att gå till Red Bull och han ersattes 2007 av Alexander Wurz. Cosworths snabba motorer ratades märkligt nog och istället valde man Toyotas. Williams-Toyota slutade dock på fjärde plats i konstruktörsmästerskapet. 2010 återgick man till Cosworths motorer, vilka man körde med i två säsonger. 2010 ändrades föraruppställningen till Rubens Barrichello och Nico Hülkenberg, Hülkenberg tog pole position i Brasilien men stallet nådde inte någon till varken någon seger eller pallplats. 2011 byttes Hülkenberg mot Pastor Maldonado. Bilen var dålig och man tog inte mer än 5 poäng. 2012 tog stallet sin första seger sedan 2004, då Pastor Maldonado gick i mål som etta i Spanien, men i övrigt gick det ganska tungt. Till säsongen 2013 hade stallet bytt ut Senna mot deras tidigare reservförare, Valtteri Bottas. Maldonado och Bottas tog inte mer än 5 poäng, vilket var en besvikelse.

En ny era?[redigera | redigera wikitext]

Inför säsongen 2014 gjorde Williams flera stora förändringar i stallet. De bytte motorleverantör från Renault till Mercedes och bytte ut Maldonado mot Ferrari-föraren Felipe Massa. Dessutom fick de en ny sponsor i sprittillverkaren Martini & Rossi, och därför bytte stallet namn till Williams Martini Racing. Denna satsningen gjorde nytta för Williams som förbättrade sina resultat ordentligt då de tog flera topp tre-placeringar under säsongen och slutade på tredje plats i konstruktörsmästerskapet. Säsongen 2015 blev inte lika lyckad men de lyckades trots det behålla sin tredjeplats.

F1-säsonger[redigera | redigera wikitext]

Säsong Tävlingsnamn Bil Motor Däck Poäng[a] VM-plac.[b] Förare 1 Förare 2 Förare 3
1969 Frank Williams Racing Cars Brabham BT26A Ford Cosworth DFV 3.0 V8 D 16 2:a Piers Courage    
1970 Frank Williams Racing Cars De Tomaso 505-38 Ford Cosworth DFV 3.0 V8 D 0 Piers Courage Tim Schenken Brian Redman
1971 Frank Williams Racing Cars March 701 Ford Cosworth DFV 3.0 V8 G 4 4:a Henri Pescarolo Max Jean  
1972 Team Williams Motul March 711
March 721
Ford Cosworth DFV 3.0 V8 G 3 6:a Henri Pescarolo Carlos Pace  
Team Williams Motul Politoys FX3 [c] Ford Cosworth DFV 3.0 V8 G 0 Henri Pescarolo    
1973 Frank Williams Racing Cars Iso Marlboro FX3B Ford Cosworth DFV 3.0 V8 F 2 10:a Howden Ganley Tom Belsø[d]
Nanni Galli
Jacky Ickx
Graham McRae
Henri Pescarolo
Jackie Pretorius
Tim Schenken
Gijs van Lennep
 
1974 Frank Williams Racing Cars Iso Marlboro FW01
Iso Marlboro FW02
Ford Cosworth DFV 3.0 V8 F 4 10:a Arturo Merzario
Richard Robarts[e]
Tom Belsø
Jean-Pierre Jabouille
Jacques Laffite
Gijs van Lennep
 
1975 Frank Williams Racing Cars Williams FW01
Williams FW02
Williams FW03
Ford Cosworth DFV 3.0 V8 G 6 9:a Ian Ashley
Lella Lombardi
Damien Magee
Arturo Merzario
François Migault
Jo Vonlanthen
Renzo Zorzi
Tony Brise
Jacques Laffite
Ian Scheckter
 
1976 Frank Williams Racing Cars Williams FW04
Wolf-Williams FW05[f]
Ford Cosworth DFV 3.0 V8 G 0 Jacky Ickx Michel Leclère[g]  
1977 Williams Grand Prix Engineering March 761 Ford Cosworth DFV 3.0 V8 G 0 Patrick Nève    
1978 Williams Grand Prix Engineering Williams FW06 Ford Cosworth DFV 3.0 V8 G 11 10:a Alan Jones    
1979 Albilad-Saudia Racing Team Williams FW06
Williams FW07
Ford Cosworth DFV 3.0 V8 G 75 2:a Alan Jones Clay Regazzoni  
1980 Albilad-Williams Racing Team Williams FW07
Williams FW07B
Ford Cosworth DFV 3.0 V8 G 120 1:a Alan Jones Carlos Reutemann  
1981 Albilad-Williams Racing Team
TAG Williams Team[h]
Williams FW07C
Williams FW07D
Ford Cosworth DFV 3.0 V8 M/G 95 1:a Alan Jones Carlos Reutemann  
1982 TAG Williams Team Williams FW07C
Williams FW07D
Williams FW08
Ford Cosworth DFV 3.0 V8 G 58 4:a Mario Andretti
Derek Daly
Carlos Reutemann
Keke Rosberg  
1983 TAG Williams Team Williams FW08C Ford Cosworth DFV 3.0 V8
Ford Cosworth DFY 3.0 V8
G 36 4:a Keke Rosberg Jacques Laffite Jonathan Palmer
TAG Williams Team Williams FW09 Honda 1.5 V6T G 2 11:a Keke Rosberg Jacques Laffite  
1984 Williams Grand Prix Engineering Williams FW09
Williams FW09B
Honda 1.5 V6T G 25,5 6:a Jacques Laffite Keke Rosberg  
1985 Canon Williams Honda Team Williams FW10 Honda 1.5 V6T G 71 3:a Nigel Mansell Keke Rosberg  
1986 Canon Williams Honda Team Williams FW11 Honda 1.5 V6T G 141 1:a Nigel Mansell Nelson Piquet  
1987 Canon Williams Honda Team Williams FW11B Honda 1.5 V6T G 137 1:a Nigel Mansell
Riccardo Patrese
Nelson Piquet  
1988 Canon Williams Team Williams FW12 Judd 3.5 V8 G 20 7:a Martin Brundle
Nigel Mansell
Jean-Louis Schlesser
Riccardo Patrese  
1989 Canon Williams Team Williams FW12C
Williams FW13
Renault 3.5 V10 G 77 2:a Thierry Boutsen, Riccardo Patrese  
1990 Canon Williams Team Williams FW13B Renault 3.5 V10 G 57 4:a Thierry Boutsen, Riccardo Patrese  
1991 Canon Williams Team Williams FW14 Renault 3.5 V10 G 125 2:a Nigel Mansell Riccardo Patrese  
1992 Canon Williams Team Williams FW14B Renault 3.5 V10 G 164 1:a Nigel Mansell Riccardo Patrese  
1993 Canon Williams Team Williams FW15C Renault 3.5 V10 G 168 1:a Damon Hill Alain Prost  
1994 Rothmans Williams Renault Williams FW16
Williams FW16B
Renault 3.5 V10 G 118 1:a Damon Hill David Coulthard
Nigel Mansell
Ayrton Senna
 
1995 Rothmans Williams Renault Williams FW17
Williams FW17B
Renault 3.0 V10 G 112 2:a Damon Hill David Coulthard  
1996 Rothmans Williams Renault Williams FW18 Renault 3.0 V10 G 175 1:a Damon Hill Jacques Villeneuve  
1997 Rothmans Williams Renault Williams FW19 Renault 3.0 V10 G 123 1:a Jacques Villeneuve Heinz-Harald Frentzen  
1998 Winfield Williams Williams FW20 Mecachrome 3.0 V10 G 38 3:a Jacques Villeneuve Heinz-Harald Frentzen  
1999 Winfield Williams Williams FW21 Supertec 3.0 V10 B 35 5:a Alex Zanardi Ralf Schumacher  
2000 BMW WilliamsF1 Team Williams FW22 BMW 3.0 V10 B 36 3:a Ralf Schumacher Jenson Button  
2001 BMW WilliamsF1 Team Williams FW23 BMW 3.0 V10 M 80 3:a Ralf Schumacher Juan Pablo Montoya  
2002 BMW WilliamsF1 Team Williams FW24 BMW 3.0 V10 M 92 2:a Ralf Schumacher Juan Pablo Montoya  
2003 BMW WilliamsF1 Team Williams FW25 BMW P83 M 144 2:a Juan Pablo Montoya Marc Gené
Ralf Schumacher
 
2004 BMW WilliamsF1 Team Williams FW26 BMW P84 M 88 4:a Juan Pablo Montoya Marc Gené
Antônio Pizzonia
Ralf Schumacher
 
2005 BMW WilliamsF1 Team Williams FW27 BMW P84/5 M 66 5:a Mark Webber Nick Heidfeld
Antônio Pizzonia
 
2006 Williams F1 Williams FW28 Cosworth CA2006 V8 B 11 8:a Mark Webber Nico Rosberg  
2007 AT&T Williams F1 Williams FW29 Toyota RVX-07 B 33 4:a Nico Rosberg Alexander Wurz
Kazuki Nakajima
 
2008 AT&T Williams Williams FW30 Toyota RVX-08 B 26 8:a Nico Rosberg Kazuki Nakajima  
2009 AT&T Williams Williams FW31 Toyota RVX-09 B 34.5 7:a Nico Rosberg Kazuki Nakajima  
2010 AT&T Williams Williams FW32 Cosworth CA2010 B 69 6:a Rubens Barrichello Nico Hülkenberg  
2011 AT&T Williams Williams FW33 Cosworth CA2011 P 5 9:a Rubens Barrichello Pastor Maldonado
2012 Williams F1 Team Williams FW34 Renault RS27-2012 P 76 8:a Bruno Senna Pastor Maldonado
2013 Williams F1 Team Williams FW35 Renault RS27-2013 P 5 9:a Pastor Maldonado Valtteri Bottas
2014 Williams Martini Racing Williams FW36 Mercedes PU106A Hybrid P 320 3:a Felipe Massa Valtteri Bottas
2015 Williams Martini Racing Williams FW37 Mercedes PU106B Hybrid P 257 3:a Felipe Massa Valtteri Bottas
2016 Williams Martini Racing Williams FW38 Mercedes PU106C Hybrid P 138 5:a Felipe Massa Valtteri Bottas
2017 Williams Martini Racing Williams FW40 Mercedes M08 EQ Power+ P 83 5:a Felipe Massa Lance Stroll Paul di Resta
2018 Williams Martini Racing Williams FW41 Mercedes M09 EQ Power+ P 7 10:a Lance Stroll Sergej Sirotkin
2019 Rokit Williams Racing Williams FW42 Mercedes P George Russell Robert Kubica

Segrar[redigera | redigera wikitext]


Pole position[redigera | redigera wikitext]


Snabbaste varv[redigera | redigera wikitext]


Andra stall[redigera | redigera wikitext]

Williams har också levererat bilar till andra formel 1-stall.

Stall Säsong Konstruktör Antal
lopp
Poäng
Apollon 1977 Apollon-Ford 1 0
Brands Hatch Racing 1980 Williams-Ford 1 0
Emilio de Villota 1981 Williams-Ford 1 0
Mapfre-Williams 1976 Williams-Ford 1 0
RAM 1980 Williams-Ford 9 0

FIA Formel 2[redigera | redigera wikitext]

2009-2012 levererade Williams bilarna JPH1 F2 och JPH1B F2 till FIA Formula Two Championship.

Anmärkningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Summan avser endast de konstruktörspoäng som stallet bidragit med.
  2. ^ Placeringen avser ställningen i VM för aktuell konstruktör.
  3. ^ Endast loppet i Storbritannien 1972.
  4. ^ Föraren startade inte.
  5. ^ Föraren kvalificerade sig inte.
  6. ^ Loppen i Brasilien 1976, Sydafrika 1976 och USA West 1976.
  7. ^ Loppen i Sydafrika 1976 och USA West 1976.
  8. ^ Från och med Spaniens Grand Prix 1981.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Williams unveils new livery and sponsor for 2019 Formula 1 season”. Autosport. 11 februari 2019. https://www.autosport.com/f1/news/141427/williams-unveils-new-livery-and-sponsor-for-2019. Läst 11 februari 2019. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]