Nico Rosberg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Flag of Germany.svg Nico Rosberg
Rosberg under prisceremonin efter Australiens Grand Prix 2015.
Rosberg under prisceremonin efter Australiens Grand Prix 2015.
Född 27 juli 1985 (30 år)[1]
Wiesbaden, Västtyskland
Formel 1
Aktiv 2006
Senaste stall Mercedes
Debut Bahrain 2006
Senaste lopp Abu Dhabi 2015
Antal lopp 185
Segrar 14
Andraplatser 20
Tredjeplatser 7
Pallplatser 23
Pole position 22
Snabbaste varv 14
Diskvalificerad 0
Poäng totalt 590
Mer info F1-karriär

Nico Erik Rosberg, född 27 juni 1985 i Wiesbaden, är en finsk-tysk racerförare med tysk förarlicens[1]. Rosberg, som är son till F1-världsmästaren Keke Rosberg, har även finländskt medborgarskap. Han kör för närvarande för det tyska stallet Mercedes i Formel 1. Rosberg är bosatt i Monaco.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Rosberg är född i Wiesbaden, Västtyskland. Han tillbringade mycket av sin ungdom i Monaco med sin familj. Nico talar flytande tyska, engelska, italienska, spanska och franska, men bara lite finska. Han är gift med Vivian Sibold som arbetar som arkitekt.[2][3] Rosberg är bosatt i Monaco, på samma gata som stallkamraten och barndomsvännen Lewis Hamilton

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Rosberg vann 2002 års tyska Formel BMW-mästerskapet.

Tidig karriär (1996–2004)[redigera | redigera wikitext]

Rosberg började sin karriär med karting vid 10 års ålder. Där lärde han känna Lewis Hamilton som han nu är stallkamrat med. Rosberg flyttade sedan upp till tyska Formel BMW 2002, där han vann titeln. Hans framgångar ledde till en flytt för att köra i sin fars team i Formel 3. Rosberg gjorde väl ifrån sig och stannade där till 2004. I början av 2004 fick han intresse av Formel 1 då han gjorde ett test för Williams, han blev då den yngsta personen som någonsin kört en Formel 1-bil.

GP2[redigera | redigera wikitext]

ART Grand Prix (2005)[redigera | redigera wikitext]

År 2005 fick Rosberg ett erbjudande att tävla i den nystartade serien GP2 för ART Grand Prix, ett erbjudande som han tackade ja till. Rosberg tog fyra Pole positions och vann fem lopp, han tog 120 poäng och vann mästerskapet före Heikki Kovalainen och Scott Speed.

Formel 1[redigera | redigera wikitext]

Williams (2006-2009)[redigera | redigera wikitext]

2006[redigera | redigera wikitext]
Rosberg under Kanadas Grand Prix 2006.

I slutet av 2005 var Rosberg officiellt bekräftad som en av Williams förare för säsongen 2006. I ett prov, som alla nya Williamsförare har gjort, nådde Rosberg det högsta antal poäng i stallets historia. I det första loppet i Bahrain körde han en bil som inte ansågs vara konkurrenskraftig för att komma på podiet. På första varvet tappade han sin framvinge, vilket gjorde att han tappade mycket tid. Trots alla bekymmer slutade han på sjunde plats, strax bakom sin stallkamrat. Han tog dessutom det snabbaste varvet under tävlingen och blev då den yngsta föraren att göra det i F1-historien.

Han kvalade in som trea vid nästa deltävling i Malaysia, men hans motor gick sönder efter bara sju varv vilket resulterade att han fick bryta. Rosberg tog poäng för andra gången när han slutade som sjua i Europa.

Resten av säsongen 2006 gick mindre bra för Rosberg. Han bröt fyra av de sju kommande tävlingarna och han tog inte några poäng, trots att han var nära i Storbritannien då han bara var en sekund bakom åttan. Rosberg tog totalt 4 poäng under säsongen, 3 färre än sin stallkamrat Mark Webber, vilket varken han eller stallet var nöjda med.

Rosberg gjorde sitt bästa resultat under Brasiliens Grand Prix 2007 då han slutade på fjärde plats, strax före de båda BMW-förarna Nick Heidfeld och Robert Kubica.
2007[redigera | redigera wikitext]

Till säsongen 2007 valde Williams att byta motorleverantör från Cosworth till Toyota. Rosberg fick även en ny stallkamrat, Alexander Wurz, som ersatte Mark Webber som valde att flytta till Red Bull Racing. Inledningsvis visade bilen potential under försäsongstesterna, men Rosberg var fortfarande tveksam över farten: "I F1 kan du normalt sett inte hoppa från botten till toppen från ett år till ett annat".

Rosberg tog poäng sju gånger 2007 och han gjorde sitt bästa resultat med en fjärdeplats i Brasilien, då han körde om de båda BMW-förarna i slutet. Han kom på sjätte plats i Spanien, Italien och Belgien och på sjunde plats i Australien, Ungern och Turkiet

Rosberg bröt endast fyra lopp 2007 till skillnad från året innan då han bröt nio gånger. Under första halvan av säsongen tog Rosbergs stallkamrat Alexander Wurz fler poäng än vad Rosberg gjorde, men under andra halvan tog han fler poäng än Wurz och sammanlagt tog Rosberg fler poäng än sin stallkamrat: 20 respektive 13 poäng. Detta var en fyrdubbling av vad han tog året innan.

2008[redigera | redigera wikitext]

Rosberg tog sin första pallplats i sin Formel 1-karriär under säsongspremiären i Australien, men resten av säsongen gick sämre. Han fick tio platsers nedflyttning efter kvalet till Frankrikes Grand Prix då han racet innan kraschade rakt in i Lewis Hamilton.

I september kom han på andra plats i Singapore då han för första gången i sin karriär legat i ledning. Rosberg slutade mästerskapet på trettonde plats med sjutton poäng. Hans barndomsvän Lewis Hamilton vann mästerskapet med McLaren.

2009[redigera | redigera wikitext]
Rosberg var nära en pallplats i Singapore.

Rosberg hade en framgångsrik säsong 2009 då han tog poäng i nästan varje lopp och kvalificerade sig inom topp 10 varje gång. Han började säsongen med en sjätte plats i Australien och tog då även tävlingens snabbaste varv, innan det gick något sämre de tre följande tävlingarna. Från Kina och framåt plockade han poäng åtta gånger i rad då han slutade på åttonde, sjätte, femte, femte, fjärde, fjärde, femte och åttonde plats. I sitt hemmarace i Tyskland gjorde han sin utan tvekan största prestation hittills då han körde upp sig från femtonde till fjärde plats. Han följde sedan upp detta med en annan fjärdeplats i Ungern och en femteplats i Europa. Trots en punktering i Belgien blev Rosbergs mål att ta poäng i varje lopp under Europasäsongen nästan uppfyllt, om han hade lyckats med att ta poäng i Italien hade det blivit som han hoppats. Rosberg var på väg mot en andraplats i Singapore, men då han korsade den vita linjen i utfarten av depån fick han ett drive through-straff som gjorde att han slutade på elfte plats. Han kom på femte plats i Japan efter att han kvalat elva och detta var det sista racet av säsongen som han tog poäng i. Rosberg tog sammanlagt 34.5 poäng 2009 och slutade därmed på sjunde plats i förarmästerskapet.

Mercedes (2010—)[redigera | redigera wikitext]

2010[redigera | redigera wikitext]

Den 29 oktober 2009 meddelade Rosberg att han skulle lämna Williams tills nästa år. Han kommenterade att "Williams har verkligen stöttat mig i min karriär och jag vill ge ett stort tack till dem, men jag är inte säker på att de skulle kunna vinna tävlingar just nu men det är det jag vill göra". Rosberg flyttade till Mercedes GP, som året innan hette Brawn GP och vann då mästerskapet. Han blev officiellt bekräftad den 23 november som stallets första förare, den 23 december samma år blev den sjufaldiga världsmästaren Michael Schumacher bekräftad som stallets andra förare och som Rosbergs stallkamrat.

Rosberg tog sin första pallplats med Mercedes under Malaysias Grand Prix 2010.

Rosberg lyckades vara snabbare än sin stallkamrat nästan varje kval och race. I Malaysia startade han i första startled tillsammans med Mark Webber, och kom i mål som trea i racet. Detta var Rosbergs första pallplats för Mercedes och Mercedes första sedan 1955. Han följde sedan upp detta med ännu en tredjeplats i Kina, vid detta tillfället låg han på andra plats i mästerskapet. Han slutade sjua i Monaco, femma i Turkiet, sexa i Kanada och tia i Europa. Men i Storbritannien slutade Rosberg på tredje plats, strax före Jenson Button på fjärde plats, vilket var Rosbergs tredje pallplats för Mercedes. Men under Tysklands Grand Prix var han återigen utanför pallen och slutade bara på åttonde plats, före sin stallkamrat Michael Schumacher. I Ungern såg det mer lovande ut, men han tappade ett hjul i samband med depåstoppet och blev tvungen att bryta. Loppet i Belgien var mer lyckat. Han hade en lång duell med Schumacher och lyckades köra förbi honom, vilket gjorde att Rosberg slutade på sjätte plats, strax före Schumacher på sjunde plats. I Italien slutade han på femte plats, vilket han även gjorde i Singapore.

Rosberg var oftast snabbare än sin stallkamrat.

Men han drabbades av otur i Japan då ett hjul lossnade och han kraschade in i barriären. I Korea hade han ännu mer otur då han tvingades bryta på det nittonde varvet efter att han och Mark Webber kolliderat. Loppet i Brasilien var mer positivt. Rosberg kvalificerade sig på trettonde plats men slutade sedan på sjätte plats efter en rejäl uppkörning i racet. Veckan efter kördes sista loppet för säsongen i Abu Dhabi. Rosberg slutade på fjärde plats, vilket gjorde att han slutade som sjua i förarmästerskapet med 142 poäng. Han fullföljde 16 av säsongens 19 deltävlingar, varav 15 på poängplats.

Mercedes var snabba under försäsongstesterna, dock inte lika snabba när säsongen tävlingssäsongen drog igång.
2011[redigera | redigera wikitext]

Under försäsongstesterna hade Mercedes bil visat sig vara mycket snabb. I Australien visade Rosberg att han var snabb, men tvingades bryta efter en kollision med Rubens Barrichello. I Malaysia startade Rosberg från nionde startruta och gick i mål som tolva, vilket var första gången i sin F1-karriär som han inte tog poäng i något av de två inledande loppen. Rosberg tog säsongens första poäng i Kina, då han slutade på femte plats och låg i ledning under fjorton varv. I Belgien lyckades Rosberg, på första varvet, ta sig upp fem placeringar och låg då på första plats. Men han tappade ledningen redan på det tredje varvet och gick i mål på femte plats.

Rosberg slutade mästerskapet på sjunde plats för tredje året i rad, återigen före Schumacher. Dock hade han inte tagit någon pallplats under säsongen och han tog bara tretton poäng mer än Schumacher, jämfört med året innan då han tog sjuttio poäng mer.

Rosberg hade en mindre lyckad säsong 2012.
2012[redigera | redigera wikitext]

Rosberg tog inte några poäng under de två första tävlingarna av säsongen 2012 då han slutade på tolfte och trettonde plats. I Kina tog han karriärens första pole position och var mer än en halv sekund snabbare Lewis Hamilton som var näst snabbast. Rosberg låg i ledning under stora delar av loppet och vann det före Jenson Button och Lewis Hamilton. Detta blev Rosbergs första poäng för säsongen och Mercedes första seger sedan Juan Manuel Fangio vann Italiens Grand Prix 1955. Dessutom blev Rosberg den första tyska föraren att vinna ett Grand Prix i Formel 1 i en tysk bil.

Resten av säsongen gick dock sämre, bortsätt från en andraplats i Monaco var Rosbergs bästa placering två femteplatser. Detta gjorde att Rosberg slutade på nionde plats, vilket var hans sämsta placering sedan 2008.

Rosberg tog sin andra seger under 2013 i Storbritannien.
2013[redigera | redigera wikitext]

Rosberg fortsatte hos Mercedes under 2013 då han fick en ny stallkamrat, Lewis Hamilton, som tecknat ett treårskontrakt med stallet. Rosberg bröt Australiens Grand Prix och slutade på fjärde plats i Malaysia efter att han fått en stallorder om att inte köra om Hamilton. I Monaco hade han pole position, ledde varje varv och vann loppet, särskilt anmärkningsvärt med tanke på att han anser Monaco sitt hem och att hans pappa Keke Rosberg vann samma lopp exakt trettio år tidigare. I Storbritannien tog Rosberg säsongens andra seger och karriärens tredje. Han gynnades av en punktering som drabbat hans stallkamrat och ett tekniskt fel för Sebastian Vettel. I Indien slutade han på andra plats och i Abu Dhabi slutade han på tredje plats vilket var resten av hans pallplatser under 2013. Under säsongsavslutningen i Brasilien kvalificerade han sig på andra plats men fick nöja sig med en femteplats i racet. Rosberg tog sammanlagt 171 poäng under 2013 och slutade på sjätte plats i mästerskapet.

2014[redigera | redigera wikitext]
Rosberg tog fem vinster, 15 pallplatser och 11 pole positions under säsongen 2014.

Rosberg fortsatte hos Mercedes under säsongen 2014. I första racet i Australien vann Rosberg loppet efter att ha startat från tredje startrutan.[4] I Malaysia gick han i mål på andra plats, 17 sekunder bakom stallkamraten Hamilton.[5] Detta betydde att Mercedes tog sin första dubbelseger sedan 1955. I Bahrain tog Rosberg säsongens första pole position,[6] men tappade ledningen mot Hamilton i början av loppet och slutade så småningom tvåa bakom sin stallkamrat, trots att han var förbi flera gånger.[7] I Kina startade han från fjärde plats men tappade två platser på första varvet efter att han och Valtteri Bottas kört ihop. Rosberg slutade på andra plats efter en rejäl uppkörning.[8]

När F1-circusen flyttade till Spanien blev han återigen slagen av sin stallkamrat då Hamilton vann och Rosberg blev tvåa, vilket betydde att Rosberg tappade mästerskapsledningen med tre poäng.[9] I Monaco tog Rosberg pole position och vann loppet,[10][11] vilket blev det första Grand Prix som han vunnit två gånger. Detta gjorde att Rosberg tog tillbaka mästerskapsledningen från Hamilton.[11] I Kanada tog Rosberg oväntat pole position före Hamilton,[12] som var favorittippad. I loppet låg han i ledning när både han och Hamilton oväntat fick tekniska problem, Hamilton fick bryta medan Rosberg kunde köra vidare men blev passerad av Daniel Ricciardo på näst sista varvet och blev då tvåa.[13]

I Österrike startade Rosberg från tredje rutan medan Hamilton startade från den nionde.[14] Hamilton gjorde en bra start och var bakom Rosberg redan när det andra varvet påbörjades. Hamilton kom aldrig förbi Rosberg men båda kom förbi bilarna framför, vilket gjorde att Rosberg vann före Hamilton.[15] I Storbritannien tog Rosberg överlägsen pole position,[16] men tvingades bryta från ledning efter att han fått ett växellådsproblem.[17] Detta ledde till att det endast skilde fyra poäng mellan Rosberg och Hamilton, till Rosbergs fördel. På hemmaplan i Tyskland tog Rosberg pole och vann loppet,[18] samtidigt som Hamilton blev trea, vilket gjorde att han utökade sin mästerskapsledning till 14 poäng.[19] I Ungern tog han pole position men slutade på fjärde plats efter oflyt med Safety Car,[20][21] samtidigt som Hamilton slutade trea och minskade Rosbergs ledning med tre poäng.

I Belgien tog han återigen pole position, sin fjärde raka.[22] Rosberg gjorde en sämre start än Hamilton, som tog sig förbi honom.[23] På andra varvet kolliderade de båda, vilket resulterade i att Hamilton fick punktering och att Rosbergs framvinge gick sönder.[24] Rosberg tvingades byta vinge under ett depåstopp, vilket gjorde att han tappade flera placeringar. Han gick i mål på andra plats medan Hamilton bröt. Hamilton sa att Rosberg under ett möte med stalledningen sagt att "han gjorde det med flit",[25] något som både Rosberg och stallchefen Toto Wolff dementerat. I Italien startade han tvåa,[26] men tog ledning efter en bra start.[27] Men efter två misstag tappade han ledningen till stallkamraten Hamilton, och slutade tvåa efter denne.[28] I Singapore kvalade han tvåa, endast 7 tusendelars sekund efter ettan,[29] men tvingades bryta loppet på grund av en trasig kabel i rattstången.[30] Detta ledde till att Rosberg tappade mästerskapsledningen med tre poäng. I kvalet till Japans Grand Prix tog han pole position,[31] men tappade försprånget till Hamilton och blev tvåa.[32] I Ryssland kvalade Rosberg tvåa och var uppe jämte Hamilton in i andra kurvan, men bromsade för hårt och tvingades in i depån på det första varet.[33] Trots det gick han i mål på andra plats, efter Hamilton.

Efter tre veckors uppehåll körde han i USA, där han tog pole position,[34] men blev omkörd av Hamilton i loppet, och gick i mål på andra plats.[35] I Brasilien stämde allt då han var snabbast på alla tre träningspass, snabbast i kvalet och vann loppet.[36] Nästa tävlingshelg var den sista för säsongen. Rosberg hade chans att bli världsmästare om han vann, och Hamilton var trea eller sämre. Rosberg snabbast i kvalet, med Hamilton som tvåa.[37] Rosberg gjorde en dålig start och tappade direkt positionen ner till Hamilton. Efter halva loppet gick återvinningssystemet på hans bil sönder, och han tvingades köra resterande delen av loppet utan någon kraft från batteriet.[38] Detta ledde till att han tappade ner till fjortonde plats, och blev tvåa i världsmästerskapet, med stallkamraten Hamilton som segrare. Eftersom Rosberg tog flest pole positions under säsongen vann han FIA Pole Trophy.

Hjälmdesign och nummer[redigera | redigera wikitext]

Till säsongen 2014 infördes en ny regel som innebar att alla förare fick välja ett nummer som de ska använda under hela sin Formel 1-karriär. Rosberg valde nummer 6, främst eftersom hans pappa vann världsmästartiteln i Formel 1 1982 med just detta numret. Han ändrade också färgen på sin hjälm från gul till mörkgrå. På hjälmen finns det romerska tecknet för siffran 6 i krom, designad av Jens Munser.

F1-karriär[redigera | redigera wikitext]

Säsong Stall/Tillverkare Placering Lopp Poäng Etta Tvåa Trea Pole Snabbaste varv
2006 Storbritannien Williams-Cosworth 17 18 4 1
2007 Storbritannien Williams-Toyota 9 17 20
2008 Storbritannien Williams-Toyota 13 18 17 1 1
2009 Storbritannien Williams-Toyota 7 17 34.5 1
2010 Tyskland Mercedes 7 19 142 3
2011 Tyskland Mercedes 7 19 89
2012 Tyskland Mercedes 9 20 93 1 1 1 2
2013 Tyskland Mercedes 6 19 171 2 1 1 3
2014 Tyskland Mercedes 2 19 317 5 10 11 5
2015 Tyskland Mercedes 2 19 322 6 7 2 7 5
Sammanlagt (13 januari 2016) 185 1209.5 14 20 7 22 14

Vunna F1-lopp[redigera | redigera wikitext]


Tvåa i F1-lopp[redigera | redigera wikitext]


Trea i F1-lopp[redigera | redigera wikitext]


Pole position i F1-lopp[redigera | redigera wikitext]


Snabbaste varv i F1-lopp[redigera | redigera wikitext]


GP2-segrar[redigera | redigera wikitext]

 1. Flag of France.svg Magny-Cours 2005 Heat 2
 2. Flag of the United Kingdom.svg Silverstone 2005 Heat 1
 3. Flag of Germany.svg Hockenheimring 2005 Heat 1
 4. Flag of Bahrain.svg Sakhir 2005 Heat 1
 5. Flag of Bahrain.svg Sakhir 2005 Heat 2

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] ”Nico Rosberg på Driver Database”. https://www.driverdb.com/drivers/nico-rosberg/. Läst 24 juni. 
 2. ^ Andersson, Anna (13 april 2010). ”Kvinnorna bakom Formel 1-förarna”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/sportbladet/motor/formel1/article12273177.ab. Läst 30 augusti. 
 3. ^ ”Nico Rosberg gets married” (på engelska). Motorsport.com. 11 juli. http://www.motorsport.com/f1/news/nico-rosberg-gets-married/?v=2&s=1. Läst 30 augusti. 
 4. ^ ”Rosberg dominates season opener in Australia” (på engelska). Formula1.com. http://origin.lb.formula1.com/news/headlines/2014/3/15578.html. Läst 17 mars. 
 5. ^ ”Dominant Hamilton leads Mercedes one-two in Malaysia” (på engelska). Formula1.com. http://origin.lb.formula1.com/news/headlines/2014/3/15638.html. Läst 31 mars. 
 6. ^ ”Rosberg leads Mercedes front row lock-out in Bahrain” (på engelska). Formula1.com. http://origin.lb.formula1.com/news/headlines/2014/4/15680.html. Läst 5 april 2014. 
 7. ^ ”Hamilton defeats Rosberg in epic desert duel” (på engelska). Formula1.com. http://origin.lb.formula1.com/news/headlines/2014/4/15692.html. Läst 6 april 2014. 
 8. ^ ”Hamilton dominates, Alonso beats Red Bulls in China” (på engelska). Formula1.com. http://origin.lb.formula1.com/news/headlines/2014/4/15753.html. Läst 20 april 2014. 
 9. ^ ”Hamilton beats Rosberg after thrilling finale in Spain” (på engelska). Formula1.com. http://origin.lb.formula1.com/news/headlines/2014/5/15819.html. Läst 11 maj 2014. 
 10. ^ ”Rosberg keeps pole after investigation” (på engelska). Formula1.com. http://origin.lb.formula1.com/news/headlines/2014/5/15874.html. Läst 24 maj 2014. 
 11. ^ [a b] ”Rosberg triumphs in Monaco to regain points lead” (på engelska). Formula1.com. http://origin.lb.formula1.com/news/headlines/2014/5/15883.html. Läst 25 maj 2014. 
 12. ^ ”Rosberg beats Hamilton to pole in Canada” (på engelska). Formula1.com. http://origin.lb.formula1.com/news/headlines/2014/6/15924.html. Läst 7 juni. 
 13. ^ ”Ricciardo claims maiden win in Montreal thriller” (på engelska). Formula1.com. http://origin.lb.formula1.com/news/headlines/2014/6/15936.html. Läst 8 juni. 
 14. ^ ”Massa takes pole as Williams lock out front row” (på engelska). Formula1.com. 21 juni. http://origin.lb.formula1.com/news/headlines/2014/6/15979.html. Läst 25 juni. 
 15. ^ ”Rosberg wins as Mercedes overhauls Williams” (på engelska). GPUpdate. GPUpdate. 22 juni. http://www.gpupdate.net/en/f1-news/312468/rosberg-wins-as-mercedes-overhauls-williams/. Läst 25 juni. 
 16. ^ Andersson, Anna (5 juli). ”Rosberg snabbast i Storbritannien”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/sportbladet/motor/formel1/article19176899.ab. Läst 22 juli. 
 17. ^ Larsson, Henric (6 juli). ”Hamilton vann på Silverstone efter Rosbergs haveri”. Eurosport. http://www.eurosport.se/formel-1/storbritanniens-grand-prix/2014/hamilton-vann-pa-silverstone-efter-rosbergs-haveri_sto4315759/story.shtml. Läst 22 juli. 
 18. ^ ”Rosberg on pole as Hamilton crashes out” (på engelska). Formula1.com. 19 juli. http://origin.lb.formula1.com/news/headlines/2014/7/16110.html. Läst 22 juli. 
 19. ^ Sandahl, Lennart (20 juli). ”Rosberg vann på hemmaplan - Hamilton tappar mark”. Eurosport. http://www.eurosport.se/formel-1/tysklands-grand-prix/2014/rosberg-vann-pa-hemmaplan-hamilton-tappar-mark_sto4332712/story.shtml. Läst 22 juli. 
 20. ^ ”Rosberg on pole as Hamilton hits more trouble” (på engelska). GPUpdate. GPUpdate. 26 juli. http://www.gpupdate.net/en/f1-news/314216/rosberg-on-pole-as-hamilton-hits-more-trouble/. Läst 28 juli. 
 21. ^ ”Rosberg: First Safety Car wrecked race” (på engelska). GPUpdate. GPUpdate. 27 juli. http://www.gpupdate.net/en/f1-news/314321/rosberg-first-safety-car-wrecked-race/. Läst 28 juli. 
 22. ^ Collantine, Keith (23 augusti). ”Rosberg masters tricky conditions for pole at Spa” (på engelska). F1 Fanatic. Keith Collantine. http://www.f1fanatic.co.uk/2014/08/23/2014-belgian-grand-prix-qualifying-report/. Läst 30 augusti. 
 23. ^ ”Race - brilliant Ricciardo denies Rosberg at Spa-Francorchamps” (på engelska). Formula1.com. 24 augusti. http://origin.lb.formula1.com/news/headlines/2014/8/16254.html. Läst 30 augusti. 
 24. ^ Andersson, Anna (24 augusti). ”Mercedes förare i krasch”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/sportbladet/motor/formel1/article19416475.ab. Läst 30 augusti. 
 25. ^ Bratell, Sara (24 augusti). ”Han körde på mig med flit” (på engelska). Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/sportbladet/motor/formel1/article19417668.ab. Läst 30 augusti. 
 26. ^ ”Hamilton tog pole på Monza - Ericsson sist”. Eurosport. 6 september 2014. http://www.eurosport.se/formel-1/italiens-grand-prix/2014/hamilton-tog-pole-pa-monza-ericsson-sist_sto4390625/story.shtml. Läst 25 september 2014. 
 27. ^ ”Rosberg avfärdar konspirationsteorier: ”Det var inte med flit””. Eurosport. 8 september 2014. http://www.eurosport.se/formel-1/italiens-grand-prix/2014/rosberg-avfardar-konspirationsteorier-det-var-inte-medvetet_sto4392993/story.shtml. Läst 25 september 2014. 
 28. ^ ”Hamilton triumphs in Italy after Rosberg slip” (på engelska). Formula1.com. 7 september 2014. http://origin.lb.formula1.com/news/headlines/2014/9/16320.html. Läst 25 september 2014. 
 29. ^ ”Hamilton pips Rosberg to Singapore pole” (på engelska). GPUpdate. GPUpdate. 20 september 2014. http://www.gpupdate.net/en/f1-news/316435/hamilton-pips-rosberg-to-singapore-pole/. Läst 25 september 2014. 
 30. ^ ”Rosberg forced to retire in Singapore after electrical glitch” (på engelska). NBC Sport. National Broadcasting Company. http://motorsportstalk.nbcsports.com/2014/09/21/rosberg-forced-to-retire-in-singapore-after-electrical-glitch/. Läst 25 september 2014. 
 31. ^ ”Rosberg storms to pole ahead of Hamilton” (på engelska). GPUpdate. GPUpdate. 4 oktober 2014. http://www.gpupdate.net/en/f1-news/317060/rosberg-storms-to-pole-ahead-of-hamilton/. Läst 7 december 2014. 
 32. ^ ”Hamilton did a better job, Rosberg admits” (på engelska). GPUpdate. GPUpdate. 5 oktober 2014. http://www.gpupdate.net/en/f1-news/317142/hamilton-did-a-better-job-rosberg-admits/. Läst 7 december 2014. 
 33. ^ ”Rosberg laments 'very unnecessary' error” (på engelska). GPUpdate. GPUpdate. 12 oktober 2014. http://www.gpupdate.net/en/f1-news/317570/rosberg-laments-very-unnecessary-error/. Läst 7 december 2014. 
 34. ^ ”Rosberg beats Hamilton to Austin pole” (på engelska). GPUpdate. GPUpdate. 1 november 2014. http://www.gpupdate.net/en/f1-news/318335/rosberg-beats-hamilton-to-austin-pole/. Läst 7 december 2014. 
 35. ^ ”Hamilton overhauls Rosberg for fifth straight victory” (på engelska). Formula1.com. 1 november 2014. http://origin.lb.formula1.com/news/headlines/2014/11/16567.html. Läst 7 december 2014. 
 36. ^ ”Rosberg fends off Hamilton for Interlagos win” (på engelska). GPUpdate. GPUpdate. 9 november 2014. http://www.gpupdate.net/en/f1-news/318817/rosberg-fends-off-hamilton-for-interlagos-win/. Läst 7 december 2014. 
 37. ^ ”Rosberg on pole for Abu Dhabi title decider” (på engelska). GPUpdate. GPUpdate. 22 november 2014. http://www.gpupdate.net/en/f1-news/319392/rosberg-on-pole-for-abu-dhabi-title-decider/. Läst 7 december 2014. 
 38. ^ ”Brilliant Hamilton claims world title with Abu Dhabi victory” (på engelska). Formula1.com. 23 november 2014. http://origin.lb.formula1.com/news/headlines/2014/11/16682.html. Läst 7 december 2014. 


Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Nico Rosberg

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]