Hoppa till innehållet

Williams F1

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Williams-Honda)
Storbritannien Williams-Mercedes
2024 års F1-bil för Williams.
TävlingsnamnWilliams Racing[1]
HemvistGrove, Oxfordshire, England, Storbritannien
Aktivt i F11969(1977)–
StallchefStorbritannien James Vowles
Teknisk direktörStorbritannien Pat Fry
FörareThailand Alexander Albon[2]
USA Logan Sargeant[3]
ChassiFW45
MotorMercedes F1 M14 E Performance
DäckPirelli
BränslePetronas
Lopp805 (Anmälda till)
800 (starter)
Vunna lopp114
Pole position128
Snabbaste varv133
Konstruktörstitlar9 (1980, 1981, 1986, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997)
Förartitlar(Alan Jones 1980 + Keke Rosberg 1982 + Nelson Piquet 1987 + Nigel Mansell 1992 + Alain Prost 1993 + Damon Hill 1996 + Jacques Villeneuve 1997)

Williams Grand Prix Engineering Limited, tävlar som Williams Racing,[4] är en brittisk formelbiltillverkare med ett formel 1-stall som debuterade i Spanien 1969 under namnet Frank Williams Racing Cars. Williams debuterade i sin nuvarande form i Spanien 1977.

Sammanfattning

[redigera | redigera wikitext]

Stallet grundades av Frank Williams 1969 men började inte tävla med egna bilar förrän 1977. Williams etablerade sig som ett mästarstall under 1980- och 1990-talen då man erövrade nio konstruktörsmästerskapstitlar och då sju av stallets förare vann världsmästerskapet.

Williams mörkaste ögonblick var när den fenomenale formel 1-föraren Ayrton Senna omkom strax efter starten i San Marinos Grand Prix på Imola 1994. Det var Sennas tredje tävling för dåvarande Rothmans Williams-Renault.

Efter säsongen 2005 upphörde samarbetet med BMW, som etablerade ett eget stall, BMW Sauber.

Den tidiga karriären

[redigera | redigera wikitext]

Frank Williams skyddsling Piers Courage sattes i en köpt Brabham 1969. Williams var då chef i sitt lilla privata stall, som drabbades hårt då Courage avled efter en krasch på Zandvoortbanan 1970. Williams fick dock stöd av Philip Morris och kunde 1973 tävla med Iso Marlboro-bilar. Stallet nådde inga större framgångar, men lockade ändå kända namn som Jacky Ickx, Jacques Laffite och Chris Amon. 1976 köpte den kanadensiske oljemiljardären Walter Wolf upp stallet och döpte om det till Wolf. Det hade stora framgångar med Jody Scheckter under 1977, men som sedan upphörde efter ett par misslyckade säsonger. Williamsbilarna syntes inte till på banorna under 1977 och många trodde att historien var slut. Men inför säsongen 1978 hade Williams utsett Patrick Head till teknisk direktör och startade ett nytt stall i Didcot, med många lovande människor som senare blev stjärnor som ingenjörer i andra stall. Han satsade även på Alan Jones från Shadow som förare.

Alan Jones tid

[redigera | redigera wikitext]
Williams FW06 från 1979.

Frank Williams och Patrick Head förändrade Williamsstallet i grunden. Första säsongen var en uppbyggnadssäsong under vilken Alan Jones nådde en pallplats. 1979 började Williams tävla med två bilar; den andra körd av schweizaren Clay Regazzoni. I Storbritannien kom den första segern genom Regazzoni. Jones följde upp det genom att vinna fyra deltävlingar och körde under hösten enkelt ifrån Jody Scheckter och Gilles Villeneuve i Ferrari, men de hade skaffat sig ett ordentligt försprång under våren och slutade därför först i VM-tabellen, med Jones som trea och Regazzoni som femma. Inför 1980 flyttade Regazzoni till Ensign och Williams anställde Carlos Reutemann som ny förare. Jones lyckades dock förhandla sig till platsen som försteförare och tackade för förtroendet genom att vinna fem deltävlingar på sin väg mot mästerskapstiteln 1980, som var Williams första. Reutemann var dock aldrig något hot och han slutade trea. 1981 var däremot Reutemann sugen på att utmana på allvar. Han vägrade till råga på allt att lyda stallorder i Brasilien. Efter det var han och Jones bittra ovänner.

Williams, och framförallt Reutemann, var helt överlägsna i början. Under andra halvan av säsongen tappade dock båda mark, inte så mycket till den jagande Nelson Piquet i Brabham, utan snarare till Jacques Laffite och Alain Prost. De båda såg ut att kunna hota om VM-titeln, men ingen av dem nådde ända fram. I det näst sista loppet i Kanada föll Jones bort från striden och i Las Vegas, där avgörandet skulle ske, saboterade han för Reutemann genom att tävla med dennes bil, allt enligt sitt försteförarkontrakt. Jones meddelade att han skulle sluta, men kom tillbaka och körde sedan för Arrows och Lola. Reutemann missade mästerskapstiteln med en poäng och i början av 1982 fick han plötsligt nog och slutade. Rykten gjorde gällande att han som argentinare inte ville köra för ett brittiskt stall när Falklandskriget började.

Keke Rosbergs era

[redigera | redigera wikitext]

Säsongen 1982 kom finländaren Keke Rosberg från Fittipaldi-stallet. Han hade inte tagit några poäng där säsongen innan så valet av Rosberg var överraskande. De flesta hade väntat sig Eddie Cheever på platsen bredvid Carlos Reutemann, som slutade efter tre lopp och ersattes av Derek Daly.

Rosberg hängde med bra i början, men i mitten av säsongen började Didier Pironi och John Watson dra ifrån i toppen. I Tysklands Grand Prix kraschade emellertid Pironi i sin Ferrari och bröt båda benen varefter hans karriär var över. Nu handlade det om Rosberg, Alain Prost och Watson. Rosberg vann det viktiga loppet Schweiz Grand Prix 1982 vilket gav honom ett stort försprång som han förvaltade på bästa sätt och höll undan och vann mästerskapet med fem poäng före Pironi och Watson. Rosberg satte dock ett negativt mästerskapsrekord genom att enbart vinna en deltävling under säsongen. Eftersom Daly misslyckades kom Williams bara fyra i konstruktörs-VM, slagna av Ferrari, McLaren och Renault.

Nigel Mansell i en FW10 under träning i Tyskland 1985.

Säsongen 1983 innebar också den en seger för Rosberg, men den här gången blev han bara femma i förar-VM. De flesta var dock överens om att hans körning i Monaco var säsongens bästa. Säsongen 1984 vann Rosberg enbart i Dallas och slutade åtta i förar-VM. Hans stallkamrat Jacques Laffite hade inte lyckats något vidare varför han fick lämna stallet efter säsongen. Säsongen 1985 var Williams tillsammans med Honda redo för större saker och Rosberg vann två lopp och hans stallkamrat Nigel Mansell lika många. Det räckte till en tredjeplats för Rosberg och en sjätteplats för Mansell i förarmästerskapet. Efter säsongen gick Rosberg till McLaren.

Mansell, Piquet och Honda

[redigera | redigera wikitext]

Säsongen 1986 kom Nelson Piquet till stallet. Han och Mansell blev snabbt ovänner, på grund av att båda var så snabba och därmed blev bittra fiender på banan. Piquet sjönk så djupt att han hävdade att Mansells fru var ful. Mansell svarade med att dominera under kvalificeringarna. Piquet hängde genom sin jämnhet dock med till slutet av säsongen. Mansell såg ut att vinna mästartiteln när han punktering i finalen. Piquet kom tvåa i loppet och Alain Prost vann därmed förar-VM. Williams tog dock hem konstruktörs-VM.

Säsongen 1987 blev mer lyckad på förarfronten och Piquet kunde vinna mästerskapet, sedan Mansell haft problem med tillförlitligheten och skadat sig under kvalificeringen till Japans Grand Prix. Piquet vann endast tre deltävlingar, men tog sju andraplatser. Nyckeln till Williams framgångar var, förutom chassit, Hondas motorer. Man förlorade dock dem efter säsongen till McLaren, samtidigt som Piquet gick till Lotus.

Några mellanår

[redigera | redigera wikitext]

Säsongen 1988 hade Williams chockats av Nelson Piquets och Hondas avhopp. Honda ville att Williams skulle anställa Satoru Nakajima, men det vägrade man att gå med på. Toppförarna Alain Prost, Ayrton Senna och Gerhard Berger var redan kontrakterade och därför tvingades stallet leta utanför deras skara. Valet föll på Riccardo Patrese från Brabham. Han var arbetslös eftersom Brabham stod över säsongen på grund av ekonomiska problem.

Williams tvingades använda motorer ifrån Judd, som varken var snabba eller pålitliga och därmed hade Nigel Mansell och Patrese en så gott som omöjlig uppgift. Trots detta lyckades Mansell komma tvåa två gånger. Det var dock hans enda målgångar och han slutade bara elva i mästerskapet, en placering framför Patrese. Mansell var missnöjd med bilen och tvekade inte när han inför säsongen 1989 fick chansen att gå till Ferrari.

Mansell ersattes av belgaren Thierry Boutsen, som kommit fyra i det senaste mästerskapet. Boutsen vann under säsongens två lopp i sin Williams-Renault. Av förarna var dock Patrese den mest framgångsrike och han slutade trea medan Boutsen blev femma i förarmästerskapet.

Säsongen 1990 var svårare. Williams vann visserligen två lopp men halkade ner till fjärde plats i konstruktörs-VM. Inför säsongen 1991 lockade stallet tillbaka Nigel Mansell som ersättare för Thierry Boutsen. Den nya bilen med aktiv fjädring var inte så snabb i början, men efterhand kunde Mansell vinna fem lopp och Patrese två. De båda slutade tvåa respektive trea i förar-VM.

Total dominans

[redigera | redigera wikitext]

Säsongen 1992 chockade Williams sina motståndare. Nigel Mansell var fullständigt överlägsen och vann de fem första deltävlingarna, ofta följd av stallkamraten Riccardo Patrese. Den regerande världsmästaren Ayrton Senna var chanslös och använde tiden till att tjata på Frank Williams om en förarplats kommande säsong, vilket även Alain Prost gjorde.

När Mansell hade säkrat sin förartitel lät han bomben falla att han skulle lämna formel 1, därför att Frank Williams fört förhandlingar med andra förare bakom hans rygg. Prost fick till slut Williamskontraktet, medan Senna, på Prosts begäran, blev lämnad utanför. Patrese lämnade efter säsongen stallet, vilket gjorde att Williams testförare Damon Hill kunde ta platsen bredvid Prost.

1993 vann Williams ännu ett konstruktörsmästerskap. Prost körde elegant och stabilt till sig en överlägsen ledning i mitten av säsongen och körde därefter på säkerhet. Prost vann sju lopp och blev världsmästare medan Hill vann tre lopp och slutade trea.

Williams FW16 från 1994.

Sedan slutade Prost och lämnade över platsen öppen för Senna säsongen 1994. Senna tog pole position i de tre första loppen men hade inga poäng. Han kraschade sedan i det tredje i San Marino och omkom efter ett troligt fel på styrningen. Det var ett tungt slag för Williams, som blev åtalade i Italien. Under tiden tappade Hill mark mot den nye stjärnan Michael Schumacher i Benetton, som ett tag ledde med 37 poängs marginal. Efter ett par diskvalificeringar kom Hill i kapp och under de sista loppen kom Mansell tillbaka för att understödja Hill. Damons titeldrömmar tog slut efter att han och Schumacher kraschat i Australien, vilket gav Schumacher världsmästartiteln.

1995 blev ett tungt fall för Williams. David Coulthard, som körde sin första hela säsong för stallet, vann i Portugal. Men Hill, som var stallets främste titelaspirant, föll bort på grund av svaga insatser under slutet av säsongen, vilket gjorde att Schumacher relativt enkelt kunde vinna igen.

Williams gjorde nu klart med Heinz-Harald Frentzen, men berättade inget för Hill. Coulthard tackade nej till ett nytt kontrakt och gick till McLaren. Istället kom Jacques Villeneuve, som kört i IndyCar, och tog platsen bredvid Hill säsongen 1996. Det var Hills stora säsong.

Med Schumacher i en försvagad Ferrari kunde Hill relativt enkelt vinna förar-VM, 19 poäng före nykomlingen Villeneuve. Efter säsongen gav Frank Williams Hill sparken. Hill tog då med sig nummer 1 och gick till Arrows säsongen 1997.

Frentzens första säsong i Williams var inte lyckad. Han tippades som världsmästare, men Villeneuve hade inga problem med honom. Villeneuves enda hinder var istället Schumacher, som kommit tillbaka starkt och ledde inför den sista omgången. Dessa båda kolliderade i en hårnålskurva. Schumacher blev diskvalificerad ur förar-VM, medan Villeneuve rullade i mål som trea och världsmästare.

Efter sju goda år följde några svåra

[redigera | redigera wikitext]

Renault drog sig ur och lämnade Williams med 1997 års motorer, som märktes om till Mecachrome. Säsongen blev sedan mycket jobbig för Williams, som bara kunde titta på när McLaren och Ferrari drog iväg i konstruktörsmästerskapet. Williams hade till och med svårt att säkra tredjeplatsen före Jordan och Benetton.

Inför säsongen 1999 lämnade Jacques Villeneuve stallet, medan Heinz-Harald Frentzen fick sparken och bytte plats med landsmannen Ralf Schumacher i Jordan. Williams satsade också på italienaren Alex Zanardi. Schumacher övertygade redan från början, medan Zanardi hade problem. Schumacher tog sammanlagt 35 poäng, vilket var avsevärt bättre än vad Villeneuve nådde säsongen innan. Zanardi däremot blev den förste föraren som kört en hel säsong i Williams utan att ta poäng!

Ett problemfyllt äktenskap

[redigera | redigera wikitext]

Williams fick säsongen 2000 BMW-motorer men förväntningarna var ganska låga i början. Williams gav inte Alex Zanardi något nytt kontrakt utan erbjöd istället ett till fransmannen Olivier Panis, men han hade redan lovat att skriva på för McLaren, som testförare! Williams var nu inte ens attraktivt för medelmåttiga förare längre!

Britten Jenson Button fick då chansen, som han tog med den äran. Han tog 12 poäng, mot Ralf Schumachers 24 poäng som framstod allt mer som försteförare. Detta hotades dock när den aggressive colombianen Juan Pablo Montoya kom och ersatte Button säsongen 2001. Schumacher tog Williams första seger på fyra år när han vann San Marinos Grand Prix 2001. BMW-motorn hade mest hästkrafter i formel 1, men chassit verkade inte fungera så bra. Williams var därför ohotade på högfartsbanorna, där deras fyra vinster kom. Montoya vann till exempel i Italien, men på de långsamma banorna var Williams helt borta.

Ralf Schumacher i en FW25 i USA 2003.

Säsongen därpå var motorförsprånget borta, men bilen var bättre och Montoya kom trea i förarmästerskapet. 2003 kunde stallet på allvar utmana om mästerskapet och såg ett tag ut att vinna det, men mot slutet av säsongen gick allt fel och Michael Schumacher kunde vinna.

BMW började bli bekymrade och tyckte att Williams byggde för dåliga bilar.

När säsongen 2004 startade var bilen riktigt dålig och man skyllde på varandra. Efter säsongen valde både Schumacher och Montoya att lämna stallet och gick till Toyota respektive McLaren. Mark Webber och Nick Heidfeld kom och tog några pallplatser, men förhållandet mellan BMW och Williams var iskallt varefter BMW köpte Sauber.

F1-säsonger

[redigera | redigera wikitext]
Säsong Tävlingsnamn Bil Motor Däck Poäng[a] VM-plac.[b] Nr. Förare 1 Nr. Förare 2 Nr. Förare 3
1969 Frank Williams Racing Cars Brabham BT26A Ford Cosworth DFV 3.0 V8 D 16 2:a Storbritannien Piers Courage
1970 Frank Williams Racing Cars De Tomaso 505-38 Ford Cosworth DFV 3.0 V8 D 0 Storbritannien Piers Courage Australien Tim Schenken Storbritannien Brian Redman
1971 Frank Williams Racing Cars March 701 Ford Cosworth DFV 3.0 V8 G 4 4:a Frankrike Henri Pescarolo Frankrike Max Jean
1972 Team Williams Motul March 711
March 721
Ford Cosworth DFV 3.0 V8 G 3 6:a Frankrike Henri Pescarolo Brasilien Carlos Pace
Team Williams Motul Politoys FX3 [c] Ford Cosworth DFV 3.0 V8 G 0 Frankrike Henri Pescarolo
1973 Frank Williams Racing Cars Iso Marlboro FX3B Ford Cosworth DFV 3.0 V8 F 2 10:a Nya Zeeland Howden Ganley Danmark Tom Belsø[d]
Italien Nanni Galli
Belgien Jacky Ickx
Nya Zeeland Graham McRae
Frankrike Henri Pescarolo
Sydafrika Jackie Pretorius
Australien Tim Schenken
Nederländerna Gijs van Lennep
1974 Frank Williams Racing Cars Iso Marlboro FW01
Iso Marlboro FW02
Ford Cosworth DFV 3.0 V8 F 4 10:a Italien Arturo Merzario
Storbritannien Richard Robarts[e]
Danmark Tom Belsø
Frankrike Jean-Pierre Jabouille
Frankrike Jacques Laffite
Nederländerna Gijs van Lennep
1975 Frank Williams Racing Cars Williams FW01
Williams FW02
Williams FW03
Ford Cosworth DFV 3.0 V8 G 6 9:a Storbritannien Ian Ashley
Italien Lella Lombardi
Storbritannien Damien Magee
Italien Arturo Merzario
Frankrike François Migault
Schweiz Jo Vonlanthen
Italien Renzo Zorzi
Danmark Tony Brise
Storbritannien Jacques Laffite
Sydafrika Ian Scheckter
1976 Frank Williams Racing Cars Williams FW04
Wolf-Williams FW05[f]
Ford Cosworth DFV 3.0 V8 G 0 Belgien Jacky Ickx Frankrike Michel Leclère[g]
1977 Williams Grand Prix Engineering March 761 Ford Cosworth DFV 3.0 V8 G 0 Belgien Patrick Nève
1978 Williams Grand Prix Engineering Williams FW06 Ford Cosworth DFV 3.0 V8 G 11 10:a Australien Alan Jones
1979 Albilad-Saudia Racing Team Williams FW06
Williams FW07
Ford Cosworth DFV 3.0 V8 G 75 2:a Australien Alan Jones Schweiz Clay Regazzoni
1980 Albilad-Williams Racing Team Williams FW07
Williams FW07B
Ford Cosworth DFV 3.0 V8 G 120 1:a Australien Alan Jones Argentina Carlos Reutemann
1981 Albilad-Williams Racing Team
TAG Williams Team[h]
Williams FW07C
Williams FW07D
Ford Cosworth DFV 3.0 V8 M/G 95 1:a Australien Alan Jones Argentina Carlos Reutemann
1982 TAG Williams Team Williams FW07C
Williams FW07D
Williams FW08
Ford Cosworth DFV 3.0 V8 G 58 4:a USA Mario Andretti
Irland Derek Daly
Argentina Carlos Reutemann
Finland Keke Rosberg
1983 TAG Williams Team Williams FW08C Ford Cosworth DFV 3.0 V8
Ford Cosworth DFY 3.0 V8
G 36 4:a Finland Keke Rosberg Frankrike Jacques Laffite Storbritannien Jonathan Palmer
TAG Williams Team Williams FW09 Honda 1.5 V6T G 2 11:a Finland Keke Rosberg Frankrike Jacques Laffite
1984 Williams Grand Prix Engineering Williams FW09
Williams FW09B
Honda 1.5 V6T G 25,5 6:a Frankrike Jacques Laffite Finland Keke Rosberg
1985 Canon Williams Honda Team Williams FW10 Honda 1.5 V6T G 71 3:a Storbritannien Nigel Mansell Finland Keke Rosberg
1986 Canon Williams Honda Team Williams FW11 Honda 1.5 V6T G 141 1:a Storbritannien Nigel Mansell Brasilien Nelson Piquet
1987 Canon Williams Honda Team Williams FW11B Honda 1.5 V6T G 137 1:a Storbritannien Nigel Mansell
Italien Riccardo Patrese
Brasilien Nelson Piquet
1988 Canon Williams Team Williams FW12 Judd 3.5 V8 G 20 7:a Storbritannien Martin Brundle
Storbritannien Nigel Mansell
Frankrike Jean-Louis Schlesser
Italien Riccardo Patrese
1989 Canon Williams Team Williams FW12C
Williams FW13
Renault 3.5 V10 G 77 2:a Belgien Thierry Boutsen Italien Riccardo Patrese
1990 Canon Williams Team Williams FW13B Renault 3.5 V10 G 57 4:a Belgien Thierry Boutsen Italien Riccardo Patrese
1991 Canon Williams Team Williams FW14 Renault 3.5 V10 G 125 2:a Storbritannien Nigel Mansell Italien Riccardo Patrese
1992 Canon Williams Team Williams FW14B Renault 3.5 V10 G 164 1:a Storbritannien Nigel Mansell Italien Riccardo Patrese
1993 Canon Williams Team Williams FW15C Renault 3.5 V10 G 168 1:a Storbritannien Damon Hill Frankrike Alain Prost
1994 Rothmans Williams Renault Williams FW16
Williams FW16B
Renault 3.5 V10 G 118 1:a Storbritannien Damon Hill Storbritannien David Coulthard
Storbritannien Nigel Mansell
Brasilien Ayrton Senna
1995 Rothmans Williams Renault Williams FW17
Williams FW17B
Renault 3.0 V10 G 112 2:a Storbritannien Damon Hill Storbritannien David Coulthard
1996 Rothmans Williams Renault Williams FW18 Renault 3.0 V10 G 175 1:a Storbritannien Damon Hill Kanada Jacques Villeneuve
1997 Rothmans Williams Renault Williams FW19 Renault 3.0 V10 G 123 1:a Kanada Jacques Villeneuve Tyskland Heinz-Harald Frentzen
1998 Winfield Williams Williams FW20 Mecachrome 3.0 V10 G 38 3:a Kanada Jacques Villeneuve Tyskland Heinz-Harald Frentzen
1999 Winfield Williams Williams FW21 Supertec 3.0 V10 B 35 5:a Italien Alex Zanardi Tyskland Ralf Schumacher
2000 BMW WilliamsF1 Team Williams FW22 BMW 3.0 V10 B 36 3:a Tyskland Ralf Schumacher Storbritannien Jenson Button
2001 BMW WilliamsF1 Team Williams FW23 BMW 3.0 V10 M 80 3:a Tyskland Ralf Schumacher Colombia Juan Pablo Montoya
2002 BMW WilliamsF1 Team Williams FW24 BMW 3.0 V10 M 92 2:a Tyskland Ralf Schumacher Colombia Juan Pablo Montoya
2003 BMW WilliamsF1 Team Williams FW25 BMW P83 M 144 2:a Colombia Juan Pablo Montoya Tyskland Ralf Schumacher
Spanien Marc Gené
2004 BMW WilliamsF1 Team Williams FW26 BMW P84 M 88 4:a Colombia Juan Pablo Montoya Tyskland Ralf Schumacher
Spanien Marc Gené
Brasilien Antônio Pizzonia
2005 BMW WilliamsF1 Team Williams FW27 BMW P84/5 M 66 5:a Australien Mark Webber Tyskland Nick Heidfeld
Brasilien Antônio Pizzonia
2006 Williams F1 Williams FW28 Cosworth CA2006 V8 B 11 8:a Australien Mark Webber Tyskland Nico Rosberg
2007 AT&T Williams F1 Williams FW29 Toyota RVX-07 B 33 4:a Tyskland Nico Rosberg Österrike Alexander Wurz
Japan Kazuki Nakajima
2008 AT&T Williams Williams FW30 Toyota RVX-08 B 26 8:a Tyskland Nico Rosberg Japan Kazuki Nakajima
2009 AT&T Williams Williams FW31 Toyota RVX-09 B 34.5 7:a Tyskland Nico Rosberg Japan Kazuki Nakajima
2010 AT&T Williams Williams FW32 Cosworth CA2010 B 69 6:a Brasilien Rubens Barrichello Tyskland Nico Hülkenberg
2011 AT&T Williams Williams FW33 Cosworth CA2011 P 5 9:a Brasilien Rubens Barrichello Venezuela Pastor Maldonado
2012 Williams F1 Team Williams FW34 Renault RS27-2012 P 76 8:a Brasilien Bruno Senna Venezuela Pastor Maldonado
2013 Williams F1 Team Williams FW35 Renault RS27-2013 P 5 9:a Venezuela Pastor Maldonado Finland Valtteri Bottas
2014 Williams Martini Racing Williams FW36 Mercedes PU106A Hybrid P 320 3:a 19. Brasilien Felipe Massa 77. Finland Valtteri Bottas
2015 Williams Martini Racing Williams FW37 Mercedes PU106B Hybrid P 257 3:a 19. Brasilien Felipe Massa 77. Finland Valtteri Bottas
2016 Williams Martini Racing Williams FW38 Mercedes PU106C Hybrid P 138 5:a 19. Brasilien Felipe Massa 77. Finland Valtteri Bottas
2017 Williams Martini Racing Williams FW40 Mercedes M08 EQ Power+ P 83 5:a 19. Brasilien Felipe Massa 18. Kanada Lance Stroll 40. Storbritannien Paul di Resta
2018 Williams Martini Racing Williams FW41 Mercedes M09 EQ Power+ P 7 10:a 18. Kanada Lance Stroll 35. Ryssland Sergej Sirotkin
2019 Rokit Williams Racing Williams FW42 Mercedes P 1 10:a 63. Storbritannien George Russell 88. Polen Robert Kubica
2020 Williams Racing Williams FW43[5] Mercedes M11 EQ Performance P 0 10:a 63. Storbritannien George Russell[6] 6. Kanada Nicholas Latifi[7] 89. Storbritannien Jack Aitken
2021 Williams Racing Williams FW43B Mercedes M12 EQ Performance P 23 8:a 63. Storbritannien George Russell 6. Kanada Nicholas Latifi
2022 Williams Racing Williams FW44 Mercedes-AMG M13 E Performance P 8 10:a 6. Kanada Nicholas Latifi 23. Thailand Alexander Albon 45. Nederländerna Nyck de Vries
2023 Williams Racing Williams FW45 Mercedes F1 M14 E Performance P 28 7:a 23. Thailand Alexander Albon 2. USA Logan Sargeant
2024 Williams Racing Williams FW45 Mercedes F1 M14 E Performance P 4 9:a 23. Thailand Alexander Albon 2. USA Logan Sargeant
 1. Storbritannien Storbritannien 1979
 2. Tyskland Tyskland 1979
 3. Österrike Österrike 1979
 4. Nederländerna Nederländerna 1979
 5. Kanada Kanada 1979
 6. Argentina Argentina 1980
 7. Monaco Monaco 1980
 8. Frankrike Frankrike 1980
 9. Storbritannien Storbritannien 1980
 10. Kanada Kanada 1980
 11. USA USA 1980
 12. USA USA West 1981
 13. Brasilien Brasilien 1981
 14. Belgien Belgien 1981
 15. USA Las Vegas 1981
 16. Schweiz Schweiz 1982
 17. Monaco Monaco 1983
 18. USA USA 1984
 19. Michigan Detroit 1985
 20. Europa Europa 1985
 21. Sydafrika Sydafrika 1985
 22. Australien Australien 1985
 23. Brasilien Brasilien 1986
 24. Belgien Belgien 1986
 25. Kanada Kanada 1986
 26. Frankrike Frankrike 1986
 27. Storbritannien Storbritannien 1986
 28. Tyskland Tyskland 1986
 29. Ungern Ungern 1986
 30. Italien Italien 1986
 31. Portugal Portugal 1986
 32. San Marino San Marino 1987
 33. Frankrike Frankrike 1987
 34. Storbritannien Storbritannien 1987
 35. Tyskland Tyskland 1987
 36. Ungern Ungern 1987
 37. Österrike Österrike 1987
 38. Italien Italien 1987
 39. Spanien Spanien 1987
 40. Mexiko Mexiko 1987
 41. Kanada Kanada 1989
 42. Australien Australien 1989
 43. San Marino San Marino 1990
 44. Ungern Ungern 1990
 45. Mexiko Mexiko 1991
 46. Frankrike Frankrike 1991
 47. Storbritannien Storbritannien 1991
 48. Tyskland Tyskland 1991
 49. Italien Italien 1991
 50. Portugal Portugal 1991
 51. Spanien Spanien 1991
 52. Sydafrika Sydafrika 1992
 53. Mexiko Mexiko 1992
 54. Brasilien Brasilien 1992
 55. Spanien Spanien 1992
 56. San Marino San Marino 1992
 57. Frankrike Frankrike 1992
 58. Storbritannien Storbritannien 1992
 59. Tyskland Tyskland 1992
 60. Portugal Portugal 1992
 61. Japan Japan 1992
 62. Sydafrika Sydafrika 1993
 63. San Marino San Marino 1993
 64. Spanien Spanien 1993
 65. Kanada Kanada 1993
 66. Frankrike Frankrike 1993
 67. Storbritannien Storbritannien 1993
 68. Tyskland Tyskland 1993
 69. Ungern Ungern 1993
 70. Belgien Belgien 1993
 71. Italien Italien 1993
 72. Spanien Spanien 1994
 73. Storbritannien Storbritannien 1994
 74. Belgien Belgien 1994
 75. Italien Italien 1994
 76. Portugal Portugal 1994
 77. Japan Japan 1994
 78. Australien Australien 1994
 79. Argentina Argentina 1995
 80. San Marino San Marino 1995
 81. Ungern Ungern 1995
 82. Portugal Portugal 1995
 83. Australien Australien 1995
 84. Australien Australien 1996
 85. Brasilien Brasilien 1996
 86. Argentina Argentina 1996
 87. Europa Europa 1996
 88. San Marino San Marino 1996
 89. Kanada Kanada 1996
 90. Frankrike Frankrike 1996
 91. Storbritannien Storbritannien 1996
 92. Tyskland Tyskland 1996
 93. Ungern Ungern 1996
 94. Portugal Portugal 1996
 95. Japan Japan 1996
 96. Brasilien Brasilien 1997
 97. Argentina Argentina 1997
 98. San Marino San Marino 1997
 99. Spanien Spanien 1997
 100. Storbritannien Storbritannien 1997
 101. Ungern Ungern 1997
 102. Österrike Österrike 1997
 103. Luxemburg Luxemburg 1997
 104. San Marino San Marino 2001
 105. Kanada Kanada 2001
 106. Tyskland Tyskland 2001
 107. Italien Italien 2001
 108. Malaysia Malaysia 2002
 109. Monaco Monaco 2003
 110. Europa Europa 2003
 111. Frankrike Frankrike 2003
 112. Tyskland Tyskland 2003
 113. Brasilien Brasilien 2004
 114. Spanien Spanien 2012

Pole position

[redigera | redigera wikitext]
 1. Storbritannien Storbritannien 1979
 2. Kanada Kanada 1979
 3. USA USA 1979
 4. Argentina Argentina 1980
 5. Belgien Belgien 1980
 6. Tyskland Tyskland 1980
 7. Belgien Belgien 1981
 8. USA Las Vegas 1981
 9. Storbritannien Storbritannien 1982
 10. Brasilien Brasilien 1983
 11. Frankrike Frankrike 1985
 12. Storbritannien Storbritannien 1985
 13. Sydafrika Sydafrika 1985
 14. Belgien Belgien 1986
 15. Kanada Kanada 1986
 16. Storbritannien Storbritannien 1986
 17. Australien Australien 1986
 18. Brasilien Brasilien 1987
 19. Belgien Belgien 1987
 20. Monaco Monaco 1987
 21. Michigan Detroit 1987
 22. Frankrike Frankrike 1987
 23. Storbritannien Storbritannien 1987
 24. Tyskland Tyskland 1987
 25. Ungern Ungern 1987
 26. Österrike Österrike 1987
 27. Italien Italien 1987
 28. Spanien Spanien 1987
 29. Mexiko Mexiko 1987
 30. Ungern Ungern 1989
 31. Ungern Ungern 1990
 32. Kanada Kanada 1991
 33. Mexiko Mexiko 1991
 34. Frankrike Frankrike 1991
 35. Storbritannien Storbritannien 1991
 36. Tyskland Tyskland 1991
 37. Portugal Portugal 1991
 38. Sydafrika Sydafrika 1992
 39. Mexiko Mexiko 1992
 40. Brasilien Brasilien 1992
 41. Spanien Spanien 1992
 42. San Marino San Marino 1992
 43. Monaco Monaco 1992
 44. Frankrike Frankrike 1992
 45. Storbritannien Storbritannien 1992
 46. Tyskland Tyskland 1992
 47. Ungern Ungern 1992
 48. Belgien Belgien 1992
 49. Italien Italien 1992
 50. Portugal Portugal 1992
 51. Japan Japan 1992
 52. Australien Australien 1992
 53. Sydafrika Sydafrika 1993
 54. Brasilien Brasilien 1993
 55. Europa Europa 1993
 56. San Marino San Marino 1993
 57. Spanien Spanien 1993
 58. Monaco Monaco 1993
 59. Kanada Kanada 1993
 60. Frankrike Frankrike 1993
 61. Storbritannien Storbritannien 1993
 62. Tyskland Tyskland 1993
 63. Ungern Ungern 1993
 64. Belgien Belgien 1993
 65. Italien Italien 1993
 66. Portugal Portugal 1993
 67. Japan Japan 1993
 68. Brasilien Brasilien 1994
 69. Japan Stilla havet 1994
 70. San Marino San Marino 1994
 71. Frankrike Frankrike 1994
 72. Storbritannien Storbritannien 1994
 73. Australien Australien 1994
 74. Brasilien Brasilien 1995
 75. Argentina Argentina 1995
 76. Monaco Monaco 1995
 77. Frankrike Frankrike 1995
 78. Storbritannien Storbritannien 1995
 79. Tyskland Tyskland 1995
 80. Ungern Ungern 1995
 81. Italien Italien 1995
 82. Portugal Portugal 1995
 83. Europa Europa 1995
 84. Japan Stilla havet 1995
 85. Australien Australien 1995
 86. Australien Australien 1996
 87. Brasilien Brasilien 1996
 88. Argentina Argentina 1996
 89. Europa Europa 1996
 90. Spanien Spanien 1996
 91. Kanada Kanada 1996
 92. Storbritannien Storbritannien 1996
 93. Tyskland Tyskland 1996
 94. Belgien Belgien 1996
 95. Italien Italien 1996
 96. Portugal Portugal 1996
 97. Japan Japan 1996
 98. Australien Australien 1997
 99. Brasilien Brasilien 1997
 100. Argentina Argentina 1997
 101. San Marino San Marino 1997
 102. Monaco Monaco 1997
 103. Spanien Spanien 1997
 104. Storbritannien Storbritannien 1997
 105. Belgien Belgien 1997
 106. Österrike Österrike 1997
 107. Japan Japan 1997
 108. Europa Europa 1997
 109. Frankrike Frankrike 2001
 110. Tyskland Tyskland 2001
 111. Belgien Belgien 2001
 112. Italien Italien 2001
 113. Brasilien Brasilien 2002
 114. Monaco Monaco 2002
 115. Kanada Kanada 2002
 116. Europa Europa 2002
 117. Storbritannien Storbritannien 2002
 118. Frankrike Frankrike 2002
 119. Italien Italien 2002
 120. Monaco Monaco 2003
 121. Kanada Kanada 2003
 122. Frankrike Frankrike 2003
 123. Tyskland Tyskland 2003
 124. Kanada Kanada 2004
 125. Europa Europa 2005
 126. Brasilien Brasilien 2010
 127. Spanien Spanien 2012
 128. Österrike Österrike 2014

Snabbaste varv

[redigera | redigera wikitext]
 1. Italien Italien 1971
 2. USA USA West 1978
 3. Kanada Kanada 1978
 4. Storbritannien Storbritannien 1979
 5. Italien Italien 1979
 6. Kanada Kanada 1979
 7. Argentina Argentina 1980
 8. Monaco Monaco 1980
 9. Frankrike Frankrike 1980
 10. Tyskland Tyskland 1980
 11. Italien Italien 1980
 12. USA USA 1980
 13. USA USA West 1981
 14. Belgien Belgien 1981
 15. Monaco Monaco 1981
 16. Spanien Spanien 1981
 17. Tyskland Tyskland 1981
 18. Nederländerna Nederländerna 1981
 19. Italien Italien 1981
 20. Frankrike Frankrike 1985
 21. Italien Italien 1985
 22. Sydafrika Sydafrika 1985
 23. Australien Australien 1985
 24. Brasilien Brasilien 1986
 25. Spanien Spanien 1986
 26. San Marino San Marino 1986
 27. Kanada Kanada 1986
 28. Michigan Detroit 1986
 29. Frankrike Frankrike 1986
 30. Storbritannien Storbritannien 1986
 31. Ungern Ungern 1986
 32. Portugal Portugal 1986
 33. Mexiko Mexiko 1986
 34. Australien Australien 1986
 35. Brasilien Brasilien 1987
 36. Frankrike Frankrike 1987
 37. Storbritannien Storbritannien 1987
 38. Tyskland Tyskland 1987
 39. Ungern Ungern 1987
 40. Österrike Österrike 1987
 41. Mexiko Mexiko 1987
 42. Storbritannien Storbritannien 1988
 43. Brasilien Brasilien 1989
 44. Tyskland Tyskland 1990
 45. Ungern Ungern 1990
 46. Portugal Portugal 1990
 47. Spanien Spanien 1990
 48. Japan Japan 1990
 49. Brasilien Brasilien 1991
 50. Kanada Kanada 1991
 51. Mexiko Mexiko 1991
 52. Frankrike Frankrike 1991
 53. Storbritannien Storbritannien 1991
 54. Tyskland Tyskland 1991
 55. Portugal Portugal 1991
 56. Spanien Spanien 1991
 57. Sydafrika Sydafrika 1992
 58. Brasilien Brasilien 1992
 59. Spanien Spanien 1992
 60. San Marino San Marino 1992
 61. Monaco Monaco 1992
 62. Frankrike Frankrike 1992
 63. Storbritannien Storbritannien 1992
 64. Tyskland Tyskland 1992
 65. Ungern Ungern 1992
 66. Italien Italien 1992
 67. Japan Japan 1992
 68. Sydafrika Sydafrika 1993
 69. San Marino San Marino 1993
 70. Monaco Monaco 1993
 71. Storbritannien Storbritannien 1993
 72. Ungern Ungern 1993
 73. Belgien Belgien 1993
 74. Italien Italien 1993
 75. Portugal Portugal 1993
 76. Japan Japan 1993
 77. Australien Australien 1993
 78. San Marino San Marino 1994
 79. Frankrike Frankrike 1994
 80. Storbritannien Storbritannien 1994
 81. Tyskland Tyskland 1994
 82. Belgien Belgien 1994
 83. Italien Italien 1994
 84. Portugal Portugal 1994
 85. Japan Japan 1994
 86. Spanien Spanien 1995
 87. Storbritannien Storbritannien 1995
 88. Ungern Ungern 1995
 89. Belgien Belgien 1995
 90. Portugal Portugal 1995
 91. Australien Australien 1995
 92. Australien Australien 1996
 93. Brasilien Brasilien 1996
 94. Europa Europa 1996
 95. San Marino San Marino 1996
 96. Kanada Kanada 1996
 97. Frankrike Frankrike 1996
 98. Storbritannien Storbritannien 1996
 99. Tyskland Tyskland 1996
 100. Ungern Ungern 1996
 101. Portugal Portugal 1996
 102. Japan Japan 1996
 103. Australien Australien 1997
 104. Brasilien Brasilien 1997
 105. San Marino San Marino 1997
 106. Ungern Ungern 1997
 107. Belgien Belgien 1997
 108. Österrike Österrike 1997
 109. Luxemburg Luxemburg 1997
 110. Japan Japan 1997
 111. Europa Europa 1997
 112. Italien Italien 1999
 113. Brasilien Brasilien 2001
 114. San Marino San Marino 2001
 115. Kanada Kanada 2001
 116. Europa Europa 2001
 117. Tyskland Tyskland 2001
 118. Italien Italien 2001
 119. USA USA 2001
 120. Japan Japan 2001
 121. Malaysia Malaysia 2002
 122. Brasilien Brasilien 2002
 123. Kanada Kanada 2002
 124. Frankrike Frankrike 2003
 125. Tyskland Tyskland 2003
 126. Ungern Ungern 2003
 127. Japan Japan 2003
 128. Malaysia Malaysia 2004
 129. Brasilien Brasilien 2004
 130. Bahrain Bahrain 2006
 131. Australien Australien 2009
 132. Kanada Kanada 2014
 133. Ryssland Ryssland 2014

Williams Driver Academy

[redigera | redigera wikitext]

Organisation

[redigera | redigera wikitext]

Ledande befattningar

[redigera | redigera wikitext]

Ett urval av de ledande positionerna inom stallet.

Senast uppdaterad: 28 juli 2023.
Position Namn
Ordförande USA Matthew Savage[8]
Ledamot Storbritannien James Matthews[9]
Stallchef Storbritannien James Vowles[10]
COO Kanada Frédéric Brousseau[11]
Sportdirektör Tyskland Sven Smeets[12]
Teknisk direktör/CTO Storbritannien Pat Fry[13][14]
Raceingenjör (Albon) Storbritannien James Urwin[15]
Raceingenjör (Sargeant) Frankrike Gaëtan Jego[16]

Williams har också levererat bilar till andra formel 1-stall.

Stall Säsong Konstruktör Antal
lopp
Poäng
Apollon 1977 Apollon-Ford 1 0
Brands Hatch Racing 1980 Williams-Ford 1 0
Emilio de Villota 1981 Williams-Ford 1 0
Mapfre-Williams 1976 Williams-Ford 1 0
RAM 1980 Williams-Ford 9 0

FIA Formel 2

[redigera | redigera wikitext]

2009–2012 levererade Williams bilarna JPH1 F2 och JPH1B F2 till FIA Formula Two Championship.

Anmärkningar

[redigera | redigera wikitext]
 1. ^ Summan avser endast de konstruktörspoäng som stallet bidragit med.
 2. ^ Placeringen avser ställningen i VM för aktuell konstruktör.
 3. ^ Endast loppet i Storbritannien 1972.
 4. ^ Föraren startade inte.
 5. ^ Föraren kvalificerade sig inte.
 6. ^ Loppen i Brasilien 1976, Sydafrika 1976 och USA West 1976.
 7. ^ Loppen i Sydafrika 1976 och USA West 1976.
 8. ^ Från och med Spaniens Grand Prix 1981.
 1. ^ ”Williams unveils new livery and sponsor for 2019 Formula 1 season”. Autosport. 11 februari 2019. https://www.autosport.com/f1/news/141427/williams-unveils-new-livery-and-sponsor-for-2019. Läst 11 februari 2019. 
 2. ^ ”Alex Albon returns to F1 race seat with Williams in 2022 alongside Nicholas Latifi”. Formula1.com. https://www.formula1.com/en/latest/article.breaking-alex-albon-returns-to-f1-race-seat-with-williams-in-2022-alongside.46oM1Ffk7ngYX3yIpyciXC.html. 
 3. ^ ”Logan Sargeant: American driver lands Williams F1 seat for 2023 after earning super licence”. Sky Sports. https://www.skysports.com/f1/news/12433/12751555/logan-sargeant-american-driver-lands-williams-f1-seat-for-2023-after-earning-super-licence. 
 4. ^ ”2024 F1 Entry list”. Fédération Internationale de l'Automobile. 24 januari 2024. https://www.fia.com/events/fia-formula-one-world-championship/season-2024/2024-fia-formula-one-world-championship-entry. Läst 26 januari 2024. 
 5. ^ Noble, Jonathan (17 februari 2020). ”Williams unveils 2020 FW43 F1 challenger in revised livery” (på engelska). autosport.com. Motorsport Network. https://www.autosport.com/f1/news/148285/williams-unveils-2020-challenger-in-revised-livery. Läst 20 februari 2020. 
 6. ^ Cobb, Haydn (11 november 2019). ”Russell: Changes promising for Williams heading into 2020” (på engelska). crash.net. https://www.crash.net/f1/news/933607/1/russell-changes-promising-williams-heading-2020. Läst 20 februari 2020. 
 7. ^ ”Nicholas Latifi chooses to race under No.6 in F1” (på engelska). ESPN. 20 januari 2020. https://www.espn.com/f1/story/_/id/28521320/nicholas-latifi-chooses-race-no6-f1. Läst 20 februari 2020. 
 8. ^ ”Matthew Savage”. Williams F1. https://www.williamsf1.com/team/matthew-savage. 
 9. ^ ”James Matthews”. Williams F1. https://www.williamsf1.com/team/james-matthews. 
 10. ^ Benson, Andrew. ”Williams appoint James Vowles as new team principal”. BBC. https://www.bbc.com/sport/formula1/64260044. 
 11. ^ ”Frederic Brousseau”. Williams F1. https://www.williamsf1.com/team/frederic-brousseau. Läst 28 juli 2023. 
 12. ^ ”Sven Smeets”. Williams F1. https://www.williamsf1.com/team/sven-smeets. 
 13. ^ van de Kleut, Cas (28 juli 2023). ”Pat Fry becomes new technical director at Williams”. GP Blog. https://www.gpblog.com/en/news/227733/pat-fry-makes-move-from-alpine-to-williams-as-technical-director.html. Läst 28 juli 2023. 
 14. ^ Cooper, Adam (28 juli 2023). ”Pat Fry lands top technical role at Williams F1 team”. Motorsport.com. https://www.motorsport.com/f1/news/pat-fry-to-join-williams-f1-team/10500995/. Läst 28 juli 2023. 
 15. ^ ”In photos: Alex Albon's first week at Williams Racing”. Williams F1. https://www.williamsf1.com/posts/ef827928-9072-4ebf-85f4-08785d92322c/photo-gallery-alex-albon-first-week-williams-grove. 
 16. ^ Horton, Phillip (11 april 2023). ”F1 Report Card: American Formula 1 rookie Logan Sargeant earning passing grades”. Autoweek. https://www.autoweek.com/racing/formula-1/a43562445/f1-report-card-american-rookie-logan-sargeant/. Läst 28 juli 2023. 

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]