Zina

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Logo of zina haram.

Zina (arabiska: زِنَاء, otukt[1]) är en arabisk term som betyder sex före (hor) eller utanför heterosexuella äktenskap (äktenskapsbrott),[2] vilka är brott enligt huvudreglerna inom islam. Individen har brutit mot Guds gränser som finns nämnda i Koranen. Knut S. Vikör anger i "Mellom Gud og Stat (2003)" att personerna kan dömas till spöstraff om båda var ogifta samt om kvinnan var oskuld vid den sexuella aktiviteten, medan en otrogen make/maka kan dömas till stening till döds. Dock står det inget om steningsstraff i Koranen.

Straffet är 100 piskrapp var för både mannen och kvinna om båda är fria. Är en av parterna däremot förslavad piskas han/hon enbart 50 gånger.


Det krävs starka bevis vid hududbrott eftersom straffen är så hårda. Målsägaren måste ha fyra trovärdiga, vuxna, manliga vittnen som har bevittnat penetrationen uppger Vikör. Kvinnor får däremot inte vittna vid hududbrott. Inom Maliki, en av rättsskolorna är graviditet, när det gäller ogifta kvinnor ett bevis för zina. De andra rättsskolorna motsätter sig dock detta. Ett erkännande från den anklagade kan vara tillräckligt även om det inte står något om detta i Koranen utan bara i haditherna. Individen som erkänner och tar sitt straff blir renad från synd i detta livet och har en möjlighet att komma till paradiset.

Det finns flera missförstånd kring hur islams rättsliga system behandlar en våldtäkt. Många är av den felaktiga uppfattningen att det krävs fyra vittnen som ser våldtäkten för att rätten skall kunna utfärda en dom. De förfäras då, förståeligt nog, över att en kvinna som inte kan presentera fyra vittnen till brottet inte kommer kunna utkräva rättvisa gentemot förövaren. Inget kan vara mer fel. (https://islam.se/kvinnosyn/fyra-vittnen-till-en-valdtakt).

Straffen utförs i mycket begränsad omfattning och endast i ett fåtal länder som vill att sharia ska genomsyra hela samhället, till exempel Saudiarabien, Iran, Sudan, norra Nigeria och i vissa delar av Pakistan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]