Ibadi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stater med en muslimsk befolkningsandel på över 10%.
  Sunni
  Shia
  Ibadi (Oman)

Ibadi, al-Ibāḍiyyah (arabiska: الاباضية), är en variant av islam skild från den shiitiska och sunnitiska varianten. Ibadi är även en rättsskola (madhhab) och är en av de åtta vars giltighet erkänns i Ammanbudskapet.

Ibadismen uppstod på 600-talet. Rörande successionen tenderar ibadi stödja de första två kaliferna, medan kritik riktas mot den tredje kalifen Uthmans upplevda korruption och maktkoncentration hos Banu Umayya, som senare blev den förhärskande familjen under umayyadkalifatet. Detta utgör något av en kompromiss mellan sunni- och shiaislam, där de första ser de första fyra kaliferna (inklusive Uthman och Ali) som "rättledda" och stödjer omajjaderna, medan shiamuslimer menar att Ali var gudomligt förordnad att efterträda Muhammed och att dennes blodslinje - orättmätigt - berövades ledarskapet bland muslimerna efter mordet på honom 661.

Ibaditerna är toleranta mot andra islamiska inriktningar och icke-muslimer, men gifter sig i princip inte med muslimer utanför ibadismen och håller fast vid egna traditioner och lagtolkningar.[1]

Oman är den enda stat där denna variant av islam är dominerande, även om ibadi är dominerande form av islam på Zanzibar. Utövare finns också i Algeriet och Libyen.

Källor[redigera | redigera wikitext]