Death metal

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Death metal
Stilursprung 1980-talets mitt, Florida (USA)
Kulturella ursprung USA, Sverige, Storbritannien
Typiska instrument elgitarr, elbas, trummor, sång/grunt
Genrer som skapats ur denna genre Groove metal
Subgenrer Melodisk death metal, Technical death metal
Fusionsgenrer Blackened death metal, death/doom, deathcore, deathgrind, goregrind, pornogrind
Regionala scener Brasilien, Florida, Nederländerna, Polen, Storbritannien, Sverige
Relaterade ämnen
Heavy metal, Extrem metal

Death metal, ofta på svenska dödsmetall, är en typ av extrem metal, influerad av thrash metal, som utvecklades i USA (särskilt Florida och Kalifornien), Europa (särskilt Storbritannien och Sverige) under sent 1980-tal och tidigt 1990-tal. Genrenamnet anses av många komma från skivan Seven Churches av Possessed, från 1985. Den anses vara den första death metal-skivan och innehåller ett spår betitlat just "Death Metal". Desto större avtryck gjorde dock Death, som 1987 släppte debutalbumet Scream Bloody Gore. Bandets sångare och frontman, Chuck Schuldiner, kallas allmänt "the godfather of death metal" och var den enskilda person som betytt mest för stilens utveckling.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Death metal började dyka upp under slutet av 1980-talet med band som Death, Morbid Angel, Entombed (tidigare Nihilist), Deicide och Bolt Thrower.

I Sverige kan speciellt nämnas Nihilist, Treblinka, Dismember och Grave som några av pionjärerna inom genren. Sverige har varit världsledande inom deathmetal[1] sedan uppkomsten på 1980-talet.[2] Den första svenska vågen beskrivs utförligt[3] i boken Swedish Death Metal.

Definition[redigera | redigera wikitext]

Death metal är ilsken, snabb (eller dramatiskt långsam) med tunga, distade gitarriff. Melodierna är ofta intrikata, och texterna har mörka teman som död och våld. Karakteristiskt för death metal är sången, growl, alternativt skriks eller vrålas snarare än sjungs på traditionellt vis. Vanlig sättning i ett dödsmetallband är, förutom sången, en eller två elgitarrer (nedstämda och distade), en elbas (nedstämd och ibland distad) och ett trumset med två baskaggar alternativt dubbelpedal. Blastbeats är en vanligt förekommande del av trumkompen.

Trummor har en stor betydelse i death metal och det hörs direkt skillnad på exempelvis trummor i black metal eller närliggande stilar. Andra vanligt förekommande trumkomp utöver blastbeats är snabba baskaggar alternativt dubbelpedal. Ett band som började använda snabba baskaggar tidigt var exempelvis Morbid Angel som spelar så kallad Florida-Döds (se även Deicide). Speciellt technical death metal brukar ha erkänt skickliga och snabba trummisar.

Sverige har ofta en smutsig och långsam version av death metal med band som till exempel Tiamat, Ceremonial Oath, Bloodbath och Bombs of Hades. De svenska banden At the Gates, In Flames och Dark Tranquility från Göteborg har tillsammans skapat stilen melodic death metal – men den absolut första skivan med melodic death metal brukar anses vara Slaughter of the Soul av At the Gates. Brittiska Carcass anses också ha utvecklat en liknande stil under samma tid, men vem som var allra först med nya stilen är osäkert.

Subgenrer[redigera | redigera wikitext]

I början av 1990-talet började stilen delas upp i subgenrer.

  • Technical death metal har mycket gemensamt med progressive death metal, men samtidigt också den mest extrema variation i takter. Skillnaden mellan de två är att technical death metal fokuserar mer på att låta som den traditionella death metal-scenen men fortfarande blanda in den progressive och jazz influerade delen. Kända band inom stilen är Cryptopsy, Cynic, Nile och Origin. Medan den progressiva stilen lägger mer fokus på klassiska influenser i musiken.

Relaterade genrer, crossovers[redigera | redigera wikitext]

  • Unblack metal (Ibland, felaktigt, "White metal") är en genre som ljudmässigt motsvarar främst black metal, men kan även låta som death metal. Det som är exklusivt för unblack-genren, eller "christian death metal", är att bandens låttexter och teman är baserade på kristendom och/eller motsatsen till ondska och satanism (dvs motsatsen till både black metal och blackened death metal). Kända svenska band inom unblack-genreen är Crimson Moonlight, Admonish och Antestor. Christian (kristen) death metal däremot kan vara av vilken death metal-genre som helst, men är i huvudsak instrumentalt en direkt motsvarighet till blackened death metal.
  • Deathrash är en blandning mellan death metal och thrash metal. Exempel på sådana band är The Crown, och Merciless.
  • Grindcore är en blandning mellan hardcore och death metal, startat av Napalm Death.
  • Deathcore är en lite mer melodisk variant av grindcore, en stor likhet med metalcore men betydligt hårdare. Ett par kända band är Suicide Silence och Despised Icon.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ kulturdelen - Bok: Blod Eld Död
  2. ^ SvD - När kulturvänstern mötte döden
  3. ^ About Heavy Metal - Swedish Death Metal Book Review By Chad Bowar

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]